Bez kodeksa: Sa rolerima i u biblioteku!

Mini-suknje, šortsevi, papuče, odjevni su predmeti koje mnogi Banjalučani smatraju prikladnim za obavljanje obaveza u gradskim institucijama, a ima i onih koji sa rolerima na nogama ulaze u gradsku biblioteku.

Republika Srpska 08.08.2016 | 15:10
Bez kodeksa: Sa rolerima i u biblioteku!
Kodeks oblačenja u javnim ustanovama poštuju u nešto većem broju tek njihovi zaposleni, dok građani uglavnom smatraju da su odjeća i obuća koju nose u šetnju prikladne i za dolazak kod ljekara ili po rodni list.

U Gradskoj upravi kažu da postoji kodeks oblačenja kojim je zabranjeno nošenje majica bez rukava i bez kragne, kratkih pantalona, bermuda, papuča, klompi i sl.

"Nemamo saznanja o kršenju propisa. Za nepridržavanje Odluke o kućnom redu mogu se primijeniti disciplinske mjere u skladu sa važećim propisima", naveli su.

Izbor odjeće nije sporan pri ulasku u Narodnu i univerzitetsku biblioteku, a direktor Ljiljana Petrović-Zečić kaže da kodeks oblačenja za korisnike ne postoji.

"Dolaze nam korisnici u laganim haljinama, kraćim trenerkama, patikama, u onome što im je zgodno za učenje, i mislim da u tome nema ništa loše. Ne znam za slučajeve da su korisnici dolazili u nekom posebno nepristojnom izdanju, ali znam za slučaj kada je čitalac došao u biblioteku u rolerima, pa smo ga zamolili da izađe", rekla je Petrović-Zečić.

Kaže da se i zaposleni oblače u skladu sa svojim radnim mjestom, a da se većina korisnika, koji su studenti i učenici, oblači ležernije.

"Kada bismo mi nekoga ko je neprimjereno obučen sankcionisali, pitanje je da li bismo u budućnosti imali tog korisnika u biblioteci", zaključuje Petrović-Zečić.

U Domu zdravlja postoji poslovni kodeks oblačenja kojim je zabranjeno nošenje prekratkih i preuskih sukanja, pantalona, helanki, kao i neukusno uskih, kratkih, dekoltiranih ili providnih bluza, majica sa bretelama ili bez rukava.

"Zabranjeno je dolaziti u papučama i previše otvorenim sandalama, a čarape ne smiju biti intenzivnih boja ili dezena. Dozvoljeno je umjereno korišćenje modnih detalja kao što su kaiš, marama, nakit. Šminka mora da bude diskretna, uz izbjegavanje jakih i neprirodnih boja", rekla je stručni saradnik za odnose s javnošću u Domu zdravlja Dijana Ožegović.

Milijana Ć, koja se zatekla ispred Doma zdravlja, kaže da kada bira odjeću obavezno razmišlja o tome kakve su joj obaveze toga dana. Ne bi sebi dozvolila, kaže, da je neko ne pusti ili, još gore, udalji iz neke institucije jer je neprimjereno obučena.

"To bi za mene bilo neviđeno poniženje. Smatram da se podrazumijeva da u Gradsku upravu ili kod doktora ne možeš ići u trenerci ili japankama", rekla je ova studentkinja.

Muškarci i nakit

U Domu zdravlja postoji i kodeks oblačenja za muškarce.

"Muškarci moraju uvijek imati čistu i urednu kosu koja je uredno podšišana. Muški nakit treba da bude diskretan. Neprikladnom poslovnom odjećom za muškarce smatraju se bermude, majice i košulje bez rukava i trenerke. Nepoželjno je nošenje otvorenih sandala i papuča", rekla je saradnik za odnose s javnošću Dijana Ožegović.

(Glas Srpske)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

08.08.2016 13:18

Oduvjek je bilo "cega se pametan studi da se budala sa time ponosi!"

ODGOVORITE
Name

Fu-Do

09.08.2016 08:38

Mikajlo, nisi u trendu, kao i cinovnici 20. vijeka koji ne dozvoljavaju da naprimjer muskarci u kratkim, urednim pantolonama ulaze u odredjene institucije, pocev od opstinskih, recimo u Bijeljini. Cak i na groblju im smeta koliko se ko zadrzava, obilazi grobove familije, prijatelja i poznanika. Naravno i po osnovu odjece. Vrlo lako se primijeti ko pripada najomrzenijem dijelu naroda pa ga 'mezete' na skoro svakom koraku i dakle svugdje gdje stignu. Ne vide iako vrlo dobro osjete po djepu i ustima, kako time sami sebi skacu u stomak. Treba priznati da pokusaji ipak postoje, kao uvodjenje radnog vremena subotom u odredjenim institucijama.

Name

Maneken

08.08.2016 14:27

Zasto ne bih mogao kod doktora ili u biblioteku u sorcu.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

08.08.2016 15:53

ZASTO se u sorcu ljudi ne sahranjuju? ZATO sto u svijetu postoji kodeks oblacenja. U civilizovanom svijetu se zna veoma dobro kako cemo se kada obuci prema okolnostima u kojima cemo biti. Drugacije se oblaci za rad a drugacije za neku svecanost i odlazak u crkvu ili pozoriste. Vi ste samo sebi najvece stranacko pozoriste u svijetu!