Ubice će prije dobiti spomenik nego kaznu

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ocijenio je povodom godišnjice “Oluje” da sa će, s obzirom na to kako danas stvari stoje u Hrvatskoj, ubice srpskih civila tokom te akcije prije dobiti spomenik nego kaznu.

Srbija 05.08.2016 | 11:23
Ubice će prije dobiti spomenik nego kaznu
On je u autorskom tekstu za “Večernje novosti” podsjetio da su hrvatski sudovi pravosnažno za “Oluju” osudili samo jedno lice i da za njih svjedočanstva i dokazi koji postoje o zločinima ne znače ništa.

Štrbac je kao primjer naveo stravičan zločin na putnom prevoju Konj u blizini Knina gdje je pripadnik 142. domobranske jedinice Ivan Kulušić iz automatske puške pobio 16 srpskih civila koji su se nalazili na jednom kamionu.

“Kulušićev komandant čete organizovao je prikrivanje tog ratnog zločina tako što je naredio da se leševi ubijenih zakopaju na neobilježeno mjesto, a oružje ubice zakopa. Vojnik – očevidac mi je lično rekao da je krajem septembra ili početkom oktobra 2003. godine sve podatke o tom događaju i ubici lično dao tadašnjem državnom tužiocu Mladenu Bajiću, pa se i sam čudio zašto nije pokrenuta istraga o tom zločinu”, rekao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, vojnik-očevidac mu je prenio da je oružje kojim su ubijeni srpski civili sačuvano i da svjedoci zločina znaju ko i gdje ga skriva.

“Vojnik-očevidac zločina prikupio je i javno objavio imena većine žrtava, a to su Milorad Beader, Ljubomir Đapić, Đuro Eraković, Jovan Eraković, Petar Generalović, Noško Knežević, Jovica Knežević, Milan Lunić, Petar Lunić, Špiro Lunić, Petar Mileta, Jovo Samardžija i Milan Sirovica, uglavnom iz Drniša i okolnih sela”, rekao je Štrbac.

On je naglasio da su pred Haškim tribunalom o zločinu na prevoju Konj svoje iskaze dali preživjeli akteri Sava Trifunović, Stevan Grujo kao i bivši službenik UN Marej Douz u slučaju “Gotovina i drugi”.

“Pretresno vijeće im je vjerovalo, te Gotovinu i Markača osudilo na dugogodišnje kazne zatvora kao članove “udruženog zločinačkog poduhvata” čiji je cilj bio trajno i prisilno protjerivanje Srba iz Krajine. Nažalost, Žalbeno vijeće kojim je predsjedavao američki sudija Meron oslobodio ih je optužbe u jednoj od najkontroverznijih, a po meni i najsramnijih presuda Haškog tribunala”, rekao je Štrbac.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ih

05.08.2016 09:59

Sveti Savo,a do kad ćeš ti da budeš direktor

ODGOVORITE
Name

Lijepa naša

05.08.2016 11:57

Hrvatska dok god postoji nikad neće procesuirati svoje hrvate za ubistva i mučenja srba. To je valjda jasno svima. Glavni cilj im je da se zatre sve srpsko. Ono što su procesuirali je zanemarivo. Imaju blagoslov za te r adnje od germanskog bloka i Vatikan. Amerikance i ostale nema potrebe pominjati , dovoljni su ovi navedeni.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

05.08.2016 14:49

Iza poconjenih hrvatski zlocina nad SRBskim Narodom na perfidan nacin stoji rimokatolicka "crkva" i jedan dio MZ zarazenim mrznjom prema SRBstvu: Pravoslavlju i Svetosavlju kao vrhuncu hriscanske pravoslavne bacionalne ideologije i SRBskog nacina zivota. Zbog toga od izvodjenja na Sud Pravde ubica SRBski civila, starih ljudi, zena i djece nece biti nista. Hrvati su bili samo izvrsioci poznatog plana rimokatolicke "crkve" po kome "jedan dio SRBa treba pobiti, drugi protjerano a treci prevesti u rimokatolicku vjeru!" U sprovodhenju toga satanskog plana napravitog od Kneza ovog svijeta u bolesnim glavama rimske Kurije u Vatikanu o genocidnom unistenju SRBa sva su sredstva dozvoljen jer po jezuitskom shvacanju zivora i svijeta cilj opravdava sredstvo. SRBi, koji su bili rasrbljeni kroz jugoslavenstvo i sa jugoslavenstvom zaslepljeni i omandjijani po naivnosti pravoslavne duse svoje nisu mogli da shvate toliko veliku djavolsku mrznju prema Svetosavlju rimokatolicke "crkve" i njezini krizara hrvata. ZATO i jesmo ovdje gdje smo. U ovoj borbi izmedju dobra i zla pobjedice dobro pod uslivom da se SRBi samo sto prije vrate na put Svetog Save koji vodi u zivot vjecni. ZATO Savo Strbac zbog neduzne pobijenih SRBa treba da da izdzi do kraja u svojoj sluzbi Bogu i SRBskom Narodu!

Name

Kobac

05.08.2016 19:13

Dobio je Draža Mihajlović

ODGOVORITE