Čudo: Na Svetog Iliju proplakale ikone

Čudo na Svetog Iliju! Proplakale ikone manastira Sveti Luka u Bošnjanu, nedaleko od Varvarina. Više od stotinu vernika juče je svedočilo trenutku kada su iz očiju na čudotvornim ikonama Sv. Luke i Sv. Alekseja Carevića potekle mirotočive suze, dok se manastirom širio specifičan miris.

Srbija 03.08.2016 | 22:40
Čudo: Na Svetog Iliju proplakale ikone
Kapi mirišljave tečnosti na ikoni Svetog Luke, Foto: twitter

Ova nesvakidašnja pojava, prema rečima sveštenika i verskih analitičara, predstavlja božju opomenu, nesreću i stradanje. Poslednji put su, kako kažu meštani, zaplakale 24. aprila na Cveti, na dan političkih izbora u Srbiji.

Verski publicista Vladimir Dimitrijević objašnjava za „Alo!” da mirotočenje ikona znači da bog i sveci brinu o ljudima, šaljući im poruke.

"Ako mirotoči obilno sa različitih mesta na ikoni, poput ruku Hrista ili svetih, ono može označavati milost božju i radosne događaje. Ako teče u vidu suza, ono može da označava blizinu stradanja i događaje koji će sve potresti."


Manastir u Bošnjanima, Foto: promo

I u jednom i u drugom slučaju to su opomene i pozivi na duhovno buđenje, ukazivanje na činjenicu da sve što činimo i što jesmo, činimo i jesmo u božjem prisustvu - navodi Dimitrijević.

Protođakon Ljubomir Ranković ističe da je teško objasniti zašto ikone plaču, jer to samo bog zna.


Mirotočila i ikona ruskog carevića, Foto: twitter

"Kada fizički mrtva stvar projavi živo dejstvo, poput suza, to može biti samo božje delo. Plač je znak tuge i dolazak žalosti, nesreće, ali i opomena od boga. Da se neko iscelio preko tih suza, onda bi to bila božja milost. S obzirom na to da ova poruka nije poslata razgovetno u vidu pisma ili glasa, već tajno, znači da moramo sačekati i videti šta će se to dogoditi", kaže Ranković.

Izvor: Alo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Plajc

04.08.2016 05:35

A zasto nebi vjerovali da su to suze radosnice pa kad se nesto lijepo desi da povezeta sa tim i ljepse se osjecate a ne samo negativno razmisljanje :)

ODGOVORITE