Milorad Čavić pred Rio: Očekujte neočekivano!

Bivši plivač, koji je Srbiji donio prvu olimpijsku medalju, i koji je upisao četiri nastupa u karijeri na Olimpijskim igrama, vjeruje da srpski sportisti u Brazilu mogu do nekoliko odličja.

Ostali sportovi 04.08.2016 | 10:15
Milorad Čavić pred Rio: Očekujte neočekivano!
On je bio taj zbog kojeg je cela Srbija u avgustu 2008. godine bila budna "prije pijetlova" i čije je srebro na Olimpijskim igrama u Pekingu u kontroverznoj trci na 100 metara leptir stilom zaista imalo zlatni sjaj.

Milorad Čavić je vjerovatno tada bio brži od Majkla Felpsa, ali je ipak stajao stepenik ispod Amerikanca na pobjedničkom postolju, nakon što je Srbiji donio prvu olimpijsku medalju.

Osam godina kasnije Čavić, koji se u međuvremenu penzionisao, sprema se opet za Olimpijske igre, ali kao gledalac.

Vjeruje da Srbiju ovog puta u Riju mogu da obraduju mnogi.

"U Riju možemo da očekujemo neočekivano! Istorija nam je pokazala da je sve moguće, ali vaterpolisti, Novak Đoković, Milica Mandić, Ivana Maksimović i Ivana Španović su naši favoriti. Lično bi mi bilo veliko zadovoljstvo da vidim Velju Stjepanovića na postolju, ali istina je, imam prijatelje u svakom sportu i svaka medalja bi mi izazvala veliku radost", izjavio je za "Večernje novosti" Milorad Čavić.

Jedan od najboljih srpskih sportista svih vremena četiri puta učestvovao je na Olimpijskim igrama. Oprostio se 2012. u Londonu, kada je na 100 metara leptir bio četvrti, a debitovao u Sidneju 2000, sa 16 godina.

Kaže da je to bio neprocjenjiv izazov, koji je ostavio dubok trag na njegovu karijeru.

"Da nisam tada stekao iskustvo, ne znam da li bih se probio među osam najboljih do 2003! Svaki sportista, prirodnim putem, fizički podstepeno postaje sve bolji i bolji, ali sam psihički morao da osjetim šta znači plivati među najboljima da bih mogao da se borim za medalju. Zbog iskustva u Sidneju sam se izborio za polufinale na Igrama 2004, a zahvaljujući Atini sam ušao u finale u Pekingu", objasnio je Čavić.

On će u Riju pratiti i nastup kolega plivača, pre svih srpskih predstavnika Stjepanovića, Čabu Silađija, ali i nedovoljno iskusne Anju Crevar i Katarinu Simonović.

"Kad su Crevarova i Simonovićeva u pitanju, njihova karijera je tek počela da cvjeta, i smatram da će im ovo iskustvo neizmerno značiti koliko meni Sidnej. Iskreno se nadam da će se Čaba plasirati u finale. Veliki je radnik i mnogo je napredovao uz pomoć Sebastijana Higla. Od Velimira očekujem da se bori za medalju, veliki je talenat, radnik, i ima taj neophodan psihički kapacitet da se nadmeće sa najboljima", poručio je bivši srpski as, koji za razliku od Majkla Felpsa koji se vratio plivanju poslije povlačenja, ne planira da prekida "penziju".

PORUKA PITERA VAN DEN HUGENBANDA

Milorad Čavić ima i poruku za srpske olimpijce u Riju, koju je njemu dao legendarni plivač prije osam godina.

"Poručio bih im isto što je meni čuveni Holanđanin Peter van den Hugenband rekao veče prije finala u Pekingu: 'Shvatite da ste na zavidnom mjestu i poziciji, i da bi svako volio da je tu gdje ste vi. Ne zaboravite zašto ste tu, a to nije da biste osvajali medalje, već zato što mnogo volite to što radite, i zato što ste dugo sanjali trenutak da cijeli svijet vas gleda, i da pokažete svima koliko srce imate. Ne bježite od borbe, tačno ste tamo gdje želite da budete, i sada je na vama da uživate!'"

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar