Ljubomir Borovčanin pušten na slobodu

Bivši zamjenik komandanta Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske Ljubomir Borovčanin pušten je na slobodu, nakon što je odslužio dvije trećine kazne koju mu je izrekao Haški tribunal, osudivši ga na 17 godina zatvora za ratne zločine u Srebrenici, saznaje Srna iz izvora bliskih Haškom tribunalu.

Republika Srpska 01.08.2016 | 22:52
Ljubomir Borovčanin pušten na slobodu
Isti izvor rekao je da se Borovčanin trenutno nalazi u Danskoj, te da bi, najkasnije, za dva dana trebalo da stigne kući u Bijeljinu.

Haški tribunal je poslije izricanja presude uputio Borovčanina na izdržavanje kazne u Danskoj.

Borovčanin je u pritvoru u Ševeningenu bio od proljeća 2005. godine kada se dobrovoljno predao. Haški tribunal ga je osudio u junu 2010, a u novembru 2011. godine prebačen je na odsluženje kazne u Dansku.

U kaznu je Borovčaninu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru tako da bi za nekoliko mjeseci trebalo da izdrži dvije trećine što je u skladu sa pravilima Haškog tribunala dovoljno da bude pušten na slobodu.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o davanju garancije za privremeni boravak Borovčanina na teritoriji Srpske.

Haški tribunal je proglasio Borovčanina krivim jer nije spriječio ubistva i progon srebreničkih muslimana u julu 1995. godine, a oslobođen je najtežih optužbi koje su ga teretile za genocid.

Izvor: Srna

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Hmmmmmmm

01.08.2016 19:54

Ovo je ocit primjer kako NEVIN covjek lezi a Naser slobodno seta/ne vjerujem da mirno spava/ i još juče svadja sa zvanicnicima Srbije preko dnevnog avaza....Fujjjjjjj treba bjezati iz ove j..... Bosne...Dobro došao KOMANDANTE...

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

01.08.2016 20:18

Haski Tribunal SRBe progoni i hapsi a muslimanima i hrvatske ratne zlicine amnestira: stiti i brani od njihove krivice i odgovornosti. Zamoljavamo Redakciju BN Televizije da napravi jedan razgovor za svoje gledaoce i citaoce sa SRBskim herojom i haskim Mucenikom Ljubomirom Borovcaninom cim on kuci stigne. Junace dobro nam kuci stigao i svome SRBskom Rodu dosao!!

Name

Za Mihaila

02.08.2016 17:48

Nedamo mi svog profesora Mihaila,sveznalca i jos moralista prve klase,sve voli i ljubi sto je ljudsko.

Name

2/3

01.08.2016 20:21

To je svugdje na Zapadu tako. On nista ne dobija sto drugi nisu ili nece. Zatvorenici se zele stimulisati za dobro pomasanje. Danci nisu losi. Muskarci su u vecini divni i mentalitet je blizak nama. Dankinje su malo drugacije, ali vecina je o.k.

ODGOVORITE
Name

S.M.

02.08.2016 00:05

Pošten i mnogo dobar čovjek, izdržao je kao pravi profesionalac iako je nevin. Samo da se vrati i živi sretno sa svojom porodicom. Budućnost će pokazati ko je on, i kakva ga je surova nepravda zadesila. Živ bio još 100 godina i djeca u školi učila o tebi Srbine!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Da se zna

02.08.2016 12:01

Nije trebao on robijati. Robijao za druge. To svi znaju, pa i oni što ga sprašiše na dugogodišnju robiju. I oni što odahnuše kad njega sprašiše.

Name

ozren

02.08.2016 06:22

Dobro nam dosao slavna starjesino, da nam budes ziv i zdrav na mnogaja ljeta i da smognes snage da se oduzis dusmanima koji te strpase da umjesto nih robijas!

ODGOVORITE
Name

Sinisa M

02.08.2016 14:40

Pozdrav za komandanta,dobro nam dosao!!!

ODGOVORITE