Okončana blokada baze Indžirlik

Turske vlasti su nakon četiri sata blokade ponovo omogućile nesmetan prolaz u i iz vojne vazduhoplovne baze Indžirlik na jugu zemlje, glavne baze za operacije protiv ekstremista Islamske države, javio je Blumberg pozivajući se na lokalne medije.

Svijet 31.07.2016 | 17:20
Okončana blokada baze Indžirlik
Odluka je doneta nakon sastanka bezbednosnih zvaničnika.

Američka agencija navodi da je do blokade došlo dan uoči posete Turskoj mornaričkog generala Džozefa Danforda, šefa Generalštaba oružanih snaga SAD.

Oko 7.000 turskih specijalaca u oklopnim vozilima opkolilo je vazduhoplovnu bazu Indžirlik, koju koriste snage SAD i NATO, javili su jutros lokalni mediji.

Turski ministar za pregovore sa Evropskom unijom Omer Čelik je objasnio da se radi o "bezbednosnoj proveri", ali su se pojavile i spekulacije o novom pokušaju puča, nakon onog neuspelog od 15. jula.

Turski list "Hurijet" je ranije objavio da je policija u gradu Adana, blizu kojeg se nalazi Indžirlik, dobila dojavu o novom pokušaju puča, nakon čega su tamo odmah poslate specijalne snage.

Ulaz u bazu je blokiran, a na fotografijama koje su snimili građani se vide specijalci sa automatskim oružjem i vodeni topovi, koji se obično koriste tokom protesta.

Čelik je, međutim, na Tviteru pokušao da umiri javnost, napisavši: "Obavili smo generalnu bezbednosnu proveru. Sve je u redu".

Jedan broj pristalica turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana se navodno okupio u blizini kordona koji okružuje bazu, navodi sajt RT, dodajući da okupljanje ipak nije masovno, kao ni napeto kao što je bilo tokom nedavnih protesta u Adani, na kojem su demonstranti tražili zatvaranje baze.

Komentari / 0

Ostavite komentar