Erdoganove pristalice-"Mi smo Njemačka"

Intoniranjem turske i nemačke himne u Kelnu je počeo skup podrške turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu uz jako prisustvo policije, dok se u gradu istovremeno održavaju još tri mitinga u organizaciji desničara, antidesničara i grupe različitih inicijativa.

Svijet 31.07.2016 | 17:00
 Erdoganove pristalice-"Mi smo Njemačka"
Uprkos očekivanju organizatora Unije evropsko-turskih demokrata (UETD) da će skupu prisustvovati između 30.000 i 50.000 ljudi, policija navodi da se okupilo oko 10.000 učesnika, prenosi "Velt", a AFP iz istog izvora ima informaciju da je toj lokaciji 20.000 ljudi.

Ljudi nose turske i nemačke zastave. Neki su se pre intoniranja himni pomolili, dok su drugi skandirali "Mi smo Nemačka!".

U Kelnu se na različitim lokacijama održavaju i tri znatno manja kontraprotesta, među kojima će jedan održati jedna desničarska nemačka grupa, dok je jedan organizovan pod sloganom "Zaustavimo Erdogana", što budi strahove da bi između učesnika različitih demonstracija moglo da dođe do sukoba.

Policija je na mestu održavanja protesta rasporedila 2.700 policajaca.

Do manjeg incidenta već je došlo na skupu protivnika Erdogana kojih se okupilo oko 1.300.

Među njima su i pripadnici saveza "Keln protiv desnice" kao i pristalice kurdske stranke PKK koja je u Turskoj zabranjena.

Do manjeg sukoba je došlo kada se među njih umešala grupa Erdoganovih pristalica koji su počeli da uzvikuju parole.

Policija je intervenisala i razdvojila zavađene grupe te se situacija smirila, prenosi "Velt".

Policijska vozila i kordon sa psima razdvajaju ovaj skup od mitinga desničara koji su se okupili kod železničke stanice.

U međuvremenu, desničari koji se se okupili kod železničke stanice odustali su posle razgovora sa policijom, od najavljene šetnje.

Komentari / 0

Ostavite komentar