F1: Bez "oreola" sljedeće sezone!

Čelnici Formule 1 odlučili su da sistem zaštite glave vozača, koncept "oreol" (halo, eng) ne uvedu u upotrebu sledeće sezone.

Ostali sportovi 31.07.2016 | 13:15
F1: Bez "oreola" sljedeće sezone!
Od početka tekuće sezone pojedini timovi testiraju "oreol", ali i neke druge sisteme koji bi u budućnosti trebalo da spreče potencijalne povrede vozača u slučaju teših udesa.

Međutim, šest timova F1, čelnik šampionata Bernim Eklston, te predsednik FIA Žan Tod su odlučili su da je potrebno još rada na sistemu.

FIA očekuje da neki vid zaštite glave vozača bude uveden u F1 2018. godine.

"Iako je "oreol" trenutno glavna opcija koja omogućuje najviše mogućnosti, dogovor je da se na razvojuradi još jednu godinu kako bi rezultati bili kompletniji. "Oreol" je glavna opcija za 2018", navodi se u saopštenju.

Plan za uvođenje posebnog sistema zaštite za glavu vozača u bolidu pokrenut je nakon nekoliko udesa u prethodnim sezonama i težih povreda vozača F1 koje bi možda bile izbegnute da su bolje zaštićeni u kokpitu. Prelomna tačka bila je pogibija 25-godišnjeg Žila Bjankija nakon udesa u Japanu.

"Sačekaćemo da vidimo koji su razlozi za ovu odluku, ali trenutno mi se čini da je situacija "prvo posao, onda sigurnost". Ova odluka dovodi F1 u neistraženu oblast na nekoliko godina", smatra predsednik Unije vozača Aleksandar Vurc.

Njegove kolege smatraju da je potrebno uvesti neki vid zaštite kako bi bili sigurniji na trkama.

"Mislim da bi 90-95 odsto vozača glasalo za uvođenje toga. Ne sviđa nam se kako izgleda, ali mislim da ništa nije ne može da opravda smrt. Dobro znamo kakve su se nesreće dešavale na stazi, uvek se trudimo da napredijemo. Sada mislim da je prvi put u istoriiji sveta da smo naučili lekciju, ali nismo se promenili. Na nama je da sprečimo da se opet dogodi nešto slično, u suprotnom ćemo ispasti glupi", rekao je četvorostruki šampion Sebastijan Fetel.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar