Analiza: Tako je to kad siluješ kasu da bi preko noći napravio tim!

Mančester Siti kao državni posao - niko neće da ide! Pep Gvardiola u neočekivanom problemu...

Fudbal 29.07.2016 | 23:30
Analiza: Tako je to kad siluješ kasu da bi preko noći napravio tim!
Očekivalo se da će Pep Gvardiola sa sobom na Etihadu poneti i ruksak pun transfer bombi. Međutim, Mančester Siti je neočekivano tih u uvodnim nedeljama prelaznog roka. Od zvučnijih imena stigsli su samo povređeni Ilkaj Gindogan i Nolito, čeka se i mlađani Leroj Sane, ali nisu to pojačanja koja bi uzdrmala fudbalsku planetu. A čini se da smo dobili i deo odgovora na pitanje zašto je to tako?

Znate naravno - nije tako davno bilo - da Mančester Siti tek od 2008. može da računa na milione arapskih šeika. Ali kako se ni uz sve te milione nije baš lako umuvati među najveće Siti je morao i da preplaćuje igrače jer je većina onih iz TOP klase radije birala klubove sa nešto bogatijom tradicijom.

Takav vid poslovanja tek sada stiže na naplatu. Građani, naime, u aktuelnom igračkom kadru imaju čak sedmoricu fudbalera koji ne žele da idu iz kluba, jer ulaze u poslednju sezonu ugovora. To znači da bi sledećeg leta mogli da od Sitija naplate unosne “bonuse za vernost“, jer su ostali u klubu do kraja ugovornih obaveza, a pritom naredne angažmane birali kao slobodni igrači što bi svakako mogli da iskoriste da dobiju veću platu.

U takvoj situaciji sada su: Jaja Ture, Fernandinjo, Pablo Zabaleta, Gael Kliši, Hezus Navas, Bakari Sanja i Vili Kabaljero.

Pritom, engleski klubovi ne smeju da među 25 licenciranih za Premijer ligu imaju više od 17 stranaca starijih od 21 godina. Za naše uslove to deluje i previše, ali kada oduzmeš ovih sedam - a Gvardiola na mnoge tu ne računa - ko ostaje da igra? Trenutno, Siti ih ima čak 18 što znači da je jedan već prekobrojan.

Takođe, Gvardiola bi da skroji svoj tim, ali bez prihoda od prodaje igrača čak mu ni šeici neće dati da troši na stotine miliona. Uostalom, oni će svakako morati da isplaćuju ogromne ugovore pomenutih veterana. Ogromne. Zato je Jaja Ture odbio poziv Roberta Mančinija da ide u Inter, pa i ponude iz Kine, zato Zabaleta neće u Romu, Navas u Sevilju... Tamo su plate značajno manje.

Inače, ostrvski mediji pišu da je uprava kluba raspoložena da sasluša i ponude zaElijakima Mangalu, Aleksandra Kolarova i Vilfreda Bonija. Ali kako im je do sada išlo ne bi bilo iznenađenje da svi ostanu. Uostalom, od onih koji su igrali kod Manuela Pelegrinijaotišli su samo Martin Demikelis i treći golma Ričard Rajt.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar