Ko "uskače" u ABA ligu? Riječani vagaju...!

Zvanične potvrde novih učesnika regionalnog takmičenja još nema, a evo šta je propisano kada su ovakve situacije u pitanju.

Košarka 28.07.2016 | 11:15
Ko "uskače" u ABA ligu? Riječani vagaju...!
Zvaničnom potvrdom odustajanja Olimpije i Heliosa od mesta u ABA ligi, regionalno takmičenje ostalo je u utorak bez dva "viđena" učesnika.

Iako je tek nedavno usvojen koncept lige od 14 timova umesto predviđenih 12, koji je, zanimljivo, inicirala i Olimpija, ABA liga ostaće pri definisanom okviru sa istim brojem ekipa kao i prošle sezone.

To sa sobom automatski "povlači" i izvesnu primenu najavljenih koraka, određenih na julskom sastanku ABA lige u Crnoj Gori.

Uz pretpostavku da bi mesto namenjeno šampionu Slovenije moglo da bude ponuđeno tamošnjem vicešampionu (Zlatorogu), očekuje se da Olimpijina pozicija bude popunjena u skladu sa unapred predviđenim na skupu u Pržnu.

To znači da je na redu za poziv - Hrvatska.

"Olimpija je dobila 'vajld-kard', koji je obavezna da plati. Ukoliko na vreme ne ispuni tu finansijsku obavezu, 14. mesto u ligi biće popunjeno na osnovu nacionalnog koeficijenta u sezoni 2015/16, ali bez obaveze dodatnog plaćanja", saopštila je liga u julu.

Podsetimo, prema nacionalnom koeficijentu dodatno mesto u ligi već su dobili Crna Gora (Mornar Bar) i Srbija (FMP), čiji se prostor otvorio odlukom o proširenju lige na 14 timova.

Dakle, ekipe iz te dve zemlje neće biti uzete u opticaj na početku pravljenja novog sastava učesnika, već će preostali učesnik primarno biti biran iz iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine ili Makedonije - i to tim redosledom.

Stoga, o eventualnom učešću u ABA ligi prvi će se izjasniti KK Kvarner iz Rijeke, koji je prošlu sezonu završio na četvrtom mestu hrvatskog prvenstva.

Predstavnici tog kluba već su potvrdili da je stigao poziv da uđu u regionalno takmičenje.

"Ovo je prekrasna vest za riječku košarku. Nešto najbolje što se moglo dogoditi. Ma šta ja lično mislio o ovom pozivu, ovo je ipak ozbiljan i sređen klub, a narednih dana sastaće se Upravni odbor i odlučićemo da li ćemo prihvatiti poziv ili nećemo", rekao je predsednik Kvarnera Duško Miočić.

"Naravno da ćemo dobro razmisliti, sigurno nećemo ući samo da bismo nastupili, napravili nove dugove i uništili klub. Ako odluka Upravnog odbora bude pozitivna, sigurno ćemo imati model po kojemu bismo imali konkurentnu ekipu", podvukao je prvi čovek riječkog kluba, koji bi ove sezone mogao da ugosti i četiri srpska kluba.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar