Mehanizam koordinacije postao mehanizam opstrukcije

Nakon što su čelnici Stranke Demokratske akcije saopštili da su spremni za sastanak sa SNSD-om u Republici Srpskoj je i dalje nejasno hoće li se sastanak održati jer predsjednik SNSD-a Milorad Dodik čas poručuje da hoće, a čas da neće da se sastaje sa SDA i liderom te stranke Bakirom Izetbegovićem. Predstavnici stranaka Saveza za promjene poručuju da nemaju ništa protiv tog sastanka ako će doprinijeti nastavku puta BiH ka Evropskoj uniji.

Republika Srpska 26.07.2016 | 19:35
Mehanizam koordinacije postao mehanizam opstrukcije
Tema sastanka lidera SDA i SNSD-a, kako je ranije najavljeno iz Stranke demokratske akcije, biće mehanizam koordinacije i pismo namjere MMF-u da bi bio razmotren kredit vrijedan više od jedne milijarde maraka.

Lider SNSD-a ne daje konkretan odgovor hoće li biti sastanka. Za RTRS- je izjavio da se neće sastajati sa Bakirom Izetbegovićem, dok je ranije za Glas Srpske rekao da nema problem da se sastane sa predstavnicima Stranke demokratske akcije.

“Nemamo nikakav problem da razgovaramo, to smo jasno poručili premijerka Republike Srpske i ja. Međutim, neka niko ne misli da ću pristati da Republika Srpska bude potcijenjena i ucijenjena”, rekao je predsjednik Srpske.

Zvaničnici Republike Srpske kao uslov za prihvatanje mehanizma koordinacije postavili rješavanje pisma namjere MMF-u iz čega je jasno da je vlasti u Srpskoj neophodan novac međunarodnog kreditora, kako bi finansirala obaveze.

Iz Saveza za promjene poručuju da nemaju ništa protiv da se SNSD i SDA sastanu, ako će cilj sastanka biti prevazilaženje zastoja u procesu evropskih integracija.

“Ne bih komentarisao rezultate tog sastanka, jer oni nisu, niti mogu biti unaprijed poznati. Ako to bude sukob ličnosti onda možemo da očekujemo dodatne probleme, isto i ako bude bio sukob stranaka. Ono što znamo jeste da nijedna od ove dvije stranke nije ekskluzivni predstavnik bilo koga od konstitutivnih naroda tako da bez obzira na ishod ovog sastanka odnos naroda unutar BiH ne bi trebalo da se komplikuje”, poručio je potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić.

S druge strane potpise na pismo namjere kadrovi SDA Denis Zvizdić i Fadil Novalić nisu stavili uslovljavajući ih adaptacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Kada je to učinjeno, kao novi uslov pojavio se Mehanizam koordinacije.

U Partiji demokratskog progresa tvrde da međusobna uslovljavanja neće donijeti ništa dobro. Lider PDP-a je poručio da političari konačno treba da isključe sujetu i postignu dogovor, pogotovo oko stvari kao što je mehanizam koordinacije, koji ne isključuje ni jedan nivo vlasti, pa ni Republiku Srpsku.

“Mehanizam koordinacije kao dokument je izuzetno dobar za Republiku Srpsku jer ništa se ne može uraditi bez saglasnosti Republike Srpske. Sve se odluke donose konsenzusom u svakom od tijela koje formira mehanizam koordinacije”, kaže predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Sastanak zvaničnika SNSD-a i SDA bi trebalo da se dogodi u narednih nekoliko dana. Iako su se lideri ovih stranaka proteklih dana međusobno optuživali za ucjenu, na kraju bi mogli da se nađu za istim stolom, jer je novac od kredita MMF-a neophodan za funkcionisanje budžeta na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.



BN televizija

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

mile

26.07.2016 18:20

Treba lova sastace se videce te. Samo hoce da ucvrsti jer vidite da ne ide nikud od Beograda i Banja luke.

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

27.07.2016 00:48

DA LI TO ZNAČI DA JE MILORAD U "KAVEZU" ???

Name

borac

26.07.2016 19:01

Oba su pljackali i mislili ne moze nestati, a sad????

ODGOVORITE
Name

Vuk

26.07.2016 20:00

Početak kraja vladavine.

ODGOVORITE
Name

Zgghh

26.07.2016 20:11

Ko nama kroji kapu, jesmo levati, svi odreda

ODGOVORITE
Name

zalosno

26.07.2016 20:57

Ovakvi tipovi kad se pojave na ove face se normalnom covjeku povraca, jos im fali onaj treci i pun pogodak.

Name

yugosloven

26.07.2016 21:12

JA OVE PODOCNJAKE IMAM ZBOG ALKOHOLA

ODGOVORITE
Name

Fu-Do

28.07.2016 07:56

Lako mi je za njega tj. njemu za njega, botoxirat ce on to zacas; steta je sto se jos uvijek mozgovi ne mogu bolje reprogramirati, i od takvih a ne samo nasi.

Name

Pdv

26.07.2016 21:23

Mozeli mi neko pojasniti sledece.kada je adnan terzic za svog mandata uveo pdv bio je veliki priliv novca da nisu znali sta da rade sa njim docim danas kada bi ga stampali nebi bilo dovoljno zasto???

ODGOVORITE
Name

Mirso

27.07.2016 05:25

Poslati ih treba obadvojicu u PM dosta ih vise bi.

ODGOVORITE
Name

Taksirat

28.07.2016 08:13

Na kraju krajeva, kao i uvijek manje ili vise, postaje to mehanizam manipulacije (su zivi ljudi).

ODGOVORITE