Hrvatskoj nota zbog rehabilitacije fašizma

Zbog poništavanja osuđujuće presude Alojziju Stepincu, koje smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je protestnu notu ambasadoru Hrvatske u Beogradu Gordanu Markotiću.

Srbija 26.07.2016 | 22:54
Hrvatskoj nota zbog rehabilitacije fašizma
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da je Hrvatska zemlja u kojoj se rehabilituju fašističke tvorevine koje su postojale i u drugim državama, ali u kojima se, kako je rekao, ne drže hvalospevi kao u Hrvatskoj.

"Stepinac je bio duhovnik ustaškog pokreta, blagosiljao je zločine i ustašku državu govoreći da je to Božje delo i dar Hrvatima", rekao je Dačić i podvukao da nikakvi protesti to ne mogu da promene.

Na pitanje šta će biti ukoliko Hrvatska ne bude želela da primi protestnu notu, Dačić je rekao da je to samo forma i da će ona u svakom slučaju biti objavljena, što je i njena suština.

"Mi ne radimo protestne note radi paralele, već zato što je reč o suštinskom pitanju. Isto kao što sam bio protiv rehabilitacije nekih na teritoriji Srbije", rekao je Dačić ocenjujući da je fašizam univerzalno zlo i njegova promocija je isključivo zabranjena, a "ustaška NDH je svakako fašistička tvorevina".

Sadržaj protestne note upućene Hrvatskoj 

U noti, Ministarstvo spoljnih poslova podseća da UN i EU izričito zabranjuju restauraciju fašizma i fašistoidnih ideologija.

"Republika Srbija je užasnuta rehabilitacijom nacističke ustaške NDH. Stepinčeve reči na Uskrs 1941. godine da je 'NDH stvorena Božijom milošću, mudrim i požrtvovanim radom Poglavnika (Pavelića) i ustaškog pokreta te voljom naših saveznika (Hitlera i Musolinija)...' kao i da je 'NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda', najbolje govore i o Stepincu i o onima koji ga rehabilituju.

Vlada Republike Hrvatske i hrvatski državni organi, svojim javnim nastupima i saopštenjima, kao i odlukom o poništenju presude nadbiskupu Stepincu, koju je direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof nazvao "sramnom", daju direktnu podršku onim snagama u Hrvatskoj koje su protiv pomirenja i stabilnosti u regionu, i koje zastupaju poglede na svet suprotne osnovnim civilizacijskim tekovinama, kao i temeljima na kojima su uspostavljene UN i EU.

Rehabilitacija vikara genocidnog režima NDH, čiji su "sveštenici" i "časne sestre" bili komandanti koncentracionih logora Jasenovac i Jastrebarsko, a koji je na suđenju posle Drugog svetskog rata cinično branio nasilno prevođenje više od 200.000 Srba iz Hrvatske u katoličanstvo rečima da "nije reč o pokrštavanju, već o verskom prelazu", stvara klimu i raspoloženje koji rezultiraju napadima na Srbe i grafitima poput onih u SPC u Rajevom Selu kod Gunje ("ovo je NDH", "metak u lubanju, to je najbolje Srbinu" i sl.).

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava zabrinutost zbog antisrpskog raspoloženja koje je prisutno u Republici Hrvatskoj i poslednjih godina se nesmetano razvija sa jasnom tendencijom eskalacije. O tome govori i veliki broj etnički motivisanih incidenata u kojima su žrtve Srbi.

Samo u ovoj godini u Republici Hrvatskoj je registrovano već 26 incidenata i slučajeva govora mržnje prema Srbima.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije smatra da je za to odgovorna država Hrvatska, koja ne kažnjava počinioce incidenata, ne izlaže ih javnoj osudi, niti ispoljava potrebnu brigu prema žrtvama. Posebnu zabrinutost Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava zbog tolerancije i nekažnjavanja osoba koje kontinuirano u javnosti afirmišu ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Republika Srbija smatra da dobrosusedski odnosi sa Republikom Hrvatskom treba da se razvijaju na poštovanju temelja i tekovina antifašističke Evrope, nastalih posle Drugog svetskog rata, koji su ugrađeni u evropske integracione dokumente. Republika Srbija se protivi i uvek će se protiviti društvenim pokretima i pojavama koji glorifikuju i koriste simbole po kojima su karakteristični nacizam i fašizam, a koji su od strane naroda posvećenih slobodi i antifašizmu pobeđeni 9. maja 1945. godine."

Izvor: RTS

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Kal

26.07.2016 15:36

Kome ćeš upitit notu za Drazu????

ODGOVORITE
Name

Memo Memic

26.07.2016 19:47

Fala bogu Bosanci nemaju koga da rehabilituju.

Name

yugosloven

26.07.2016 15:38

ALKOHOLICARU VECI SI PIJANAC OD MENE A TI PIJAN PRICAJ NARODU

ODGOVORITE
Name

bibi

26.07.2016 21:44

Ovaj o "bosancima" onaj jugosloven....pricate o nepostojecim "nacijama"