Danas Sabor svetog Arhangela Gavrila

Srpska pravoslavna crkva obilježava danas praznik Sabor Svetog arhangela Gavrila, jednog od sedam velikih angela serafima koji su učestvovali u stvaranju svijeta.

Republika Srpska 26.07.2016 | 07:52
Danas Sabor svetog Arhangela Gavrila
Praznik Sabora Svetog arhangela Gavrila nije obilježen "crvenim slovom" u kalendaru SPC, koja mu, ipak, daje veliki značaj i slavi ga kao - blagovjesnika koji je učestvovao i najavljivao sve značajne događaje vezane za nastajanje hrišćanstva.

Arhangel Gavrilo je živa sila bestjelesna i jedan od sedmorice serafima najbližih Božijem prijestolu. Učestvovao je u Božijem stvaranju svijeta i u borbi protiv "palih" anđela, predvođenih samim zlom, Satanom.

Arhagel Gavrilo je svjedočanstvo o početku nastajanja Božije tvorevine prenio proroku Mojsiju javivši mu se u pustinji i poučivši ga kako da napiše Knjigu postanja.

Slavi se kao anđeo blagovjesnik zadužen za radosne ili blage vijesti i onaj koji je najavio Zahariji rođenje Jovana Preteče Hristovog - Svetog Jovana Krstitelja.

Isti arhangel Gavrilo javio se Joakimu i Ani i najavio rođenje Presvete Bogorodice Marije, a potom i Presvetoj Bogorodici Mariji sa viješću da će roditi sina, spasitelja ljudskog roda, Gospoda Isusa Hrista.

Lik anđela Gavrila slika sa Presvetom Bogorodicom Marijom, koja prima Blagovijest, na carskim dverima pravoslavnih oltara koja se simbolično otvaraju tokom liturgije, jer je ovaj događaj otvorio put u Carstvo nebesko.

Najveća i najradosnija vijest u hrišćanstvu koju je javio Blagovjesnik je vijest o Vaskrsenju Hristovom.

Ova scena sa arhangelom Gavrilom kako sjedi na grobnom kamenu i pokazuje na prazan grob najčešće se slika na pravoslavnim predstavama događaja Vaskresenja.

Freska u srednjovjekovnom manastiru Mileševa, poznata kao Beli anđeo, jedna je od najljepših i najbolje očuvanih i proglašena je za sliku prošlog milenijuma.

U narodu je praznik poznat i kao ljetni Aranđelovdan za koji se vezuju mnogobrojni običaji, prema kojima je, onim koji poštuju vjeru tog dana zabranjen skoro svaki rad.

Gavrilo je prvi, uz arhangela Mihaila, koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra, a za njima slijede ravni po časti Rafail, Uril, Salatil, Jegudil, Varahil i Jeremil.

Saborni dan Svetog arhangela Gavrila praznuje se, takođe, 8. aprila, kada SPC slavi njegova javljanja kroz svu istoriju ljudskog spasenja.

Izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

yugosloven

26.07.2016 08:32

SVE PRAZNIKE I IMENDANE TREBAMO SLAVITI I IMACEMO DVA RADNA DANA OD 365 U GODINI ZIVIO DRUG TITO

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

26.07.2016 14:33

Kakve veze ima "drug Tito" sa Bestelesnim Silama Nebeskim? Jugoslaveni su zaista NAJVECI neprijatelji SRBstva kao i njihov drug Tito na kojeg se pozivaju u svome neznanju!