Srbija sumnjiči Hrvate za zločine nad Srbima

Hrvatski ministar pravde Ante Šprlje rekao je da se na srpskom spisku osumnjičenih za ratne zločine nalaze 43 državljana Hrvatske protiv kojih se u Srbiji vodi istraga na osnovu Zakona o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine počinjene u SFRJ.

Srbija 24.07.2016 | 10:34
Srbija sumnjiči Hrvate za zločine nad Srbima
Šprlje kaže da su to zvanična saznanja i da ti državljani Hrvatske znaju da su na listama, jer ih je o tome prije nekoliko godina obavijestilo resorno hrvatsko ministarstvo, prenose hrvatski mediji.

"Ti ljudi su, koliko znamo, pod istragama, oni još nisu optuženi", rekao je Šprlje.

On kaže da će se Vlada Hrvatske, povodom toga, držati Ustava i zakona i da će se u okviru toga ponašati.

Odgovarajući da pitanje da li će Hrvatska tražiti zaustavljanje pristupnih pregovora Srbije sa EU, Šprlje je rekao da je Hrvatska jasno rekla da je za redefinisanje nadležnosti Srbije.

"Ne može jedna država nametati svoja prava drugoj. Mi ćemo se tako postaviti i na takav način ćemo pregovarati sa Srbijom. Nadamo se da će Srbija potpuno razumjeti naš stav i da ćemo se u tom smislu moći dogovoriti", rekao je Šprlje.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić kaže da Srbija mora povući zakon prema kojem je sebe proglasila nadležnom za vođenje postupaka za ratne zločine na području bivše SFRJ.

"Sve to treba preispitati. Srbija ne može razvijati tu priču sa tim zakonom. Ona ga mora povući ako misli da bude ozbiljan partner, odnosno sagovornik EU", rekao je Orepić.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Miri

24.07.2016 13:00

Uzalud vam trud sviraci Srbija bila I bice Velika Srbija a vi kupite mrvice EU a oni su jos uvjek samo svoji gospodari

ODGOVORITE
Name

Zuzu

24.07.2016 14:09

Svaki srbin je naucijo lekciju iz rata proslog i vidijo sta je pravda i ko su zrtve ko koljaci al cekaju strpljivo i dostojanstveno revans utakmicu sad znaju kako ce igrati zivjela sva braca srbi a vjecni mir onima koji su zivote dali

ODGOVORITE
Name

Mmmmm

24.07.2016 18:49

Ovaj zuzu je bolesnik teze vrste hitno na psihijatriju.poz svim normalnim ljudima.