Poštovanje Rezolucije 1244 osnov rješenja

Ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da je osnov rešenja kosovskog problema poštovanje Rezolucije 1244 SB UN.

Srbija 23.07.2016 | 19:45
Poštovanje Rezolucije 1244 osnov rješenja
Važno je održavati dijalog uz uzajamno poštovanje, a druga veoma bitna stavka je Sporazum o Zajednici srpskih opština, koji je dogovoren, ali nije realizovan, rekao je Čepurin, a prenosi mitrovički Radio Kontakt plus.

“Kosovska strana treba da se angažuje da se Sporazum realizuje da bi srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji bilo zaštićeno”, naglasio je Čepurin.

Nakon trodnevne posete Kosovu i Metohiji, ambasador Čepurin položio je danas vence na spomenik "Belom anđelu" i spomenik ruskom konzulu Grigoriju Stepanoviču Ščerbinu u Kosovskoj Mitrovici.

“Želim da se zahvalim gradonačelnicima koji su danas došli, na spremnosti za sastanak i razmenu mišljenja. Nadam se da ćemo voditi vrlo pragmatičan razgovor i razmeniti utiske i mišljenja o budućnosti. Bitno je da se privreda očuva, da stanovništvo ne odlazi odavde, da tu ostanu da rade, žive i da se vraćaju na Kosovo”, kazao je Čepurin.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić zahvalio je ambasadoru Čepurinu na poseti i doslednosti u poštovanju i očuvanju Rezolucije SB UN 1244.

“Mi vam se zahvaljujemo što razumete položaj srpskog naroda na prostoru KiM. Tokom razgovora ćemo još jednom iskazati zabrinutost kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština, koja je ključna za opstanak srpskog naroda. Ovdašnji narod spreman je da sve probleme rešava mirnim putem, uz dijalog”, podvukao je Spirić.

Vence na spomenik ruskom konzulu Ščerbinu položili su i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, gradonačelnik opštine Zvečan Vučina Janković i gradonačelnik opštine Leposavić Dragan Jablanović.

Čepurin je sa svojim domaćinima danas obišao i povratničko naselje Sunčana dolina u opštini Zvečan.

Komentari / 0

Ostavite komentar