"Budžet BiH ne može biti ugrožen"

Prekjuče je istekao zvanični rok za aranažmanom BiH sa MMF-om. Presjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i premijer FBiH Fadil Novalić nisu potpisali pismo namjere, niti iskoristili priliku da to učine prije isteka roka.

Bosna i Hercegovina 23.07.2016 | 12:06
"Budžet BiH ne može biti ugrožen"
Iako je zvanični rok za MMF istekao još u ponedjeljak, postojale su dvije mogućnosti kroz produžetak roka za predaju pisma namjere. Premijer Srpske Željka Cvijanović kaže da je pismo namjere moglo biti dostavljeno u srijedu do 18 časova i tada bi postojala mogućnost da to pismo bude razmatrano 27. jula.

Druga opcija je bila da potpisano pismo namjere na zvaničnu adresu bude dostavljeno u četvrtak i da ga odobre 29 jula. Nijedan od ovih rokova nije ispoštovan. Novu šansu BiH imaće tek u septembru.

Ako i tada Zvizdić i Novalić budu ucjenama blokirali ovaj proces - premijer Cvijanović upozorava da će BiH ispočetka biti podvrgnuta analizi MMF, razgovorima i pregovorima.

U Savjetu ministara nisu zabrinuti što novac MMF-a neće doći u njihove kase. Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda kaže da će posljedice osjetiti entitetski budžeti, a ne budžet BiH.

Predsjednica Vlade Republike Srpske naglasila je da budžet BiH nikada ne može da bude ugrožen jer on ima zagarantovanu prihodovanu stranu.

"I ne moraju da se bore za sredstva. Oni vode računa samo o trošenju novca, utoliko je to komplikovanija situacija za entitet. Savjet ministara je pošteđen takvih briga. To je naša realnost", dodala je Cvijanovićeva.

Premijer ne krije da će oba entiteta osjetiti posljedice. Ali poručuje da neće biti kolapsa u Srspkoj, kako su neki prognozirali. Pola iznosa od 50 miliona KM koliko je Srpska trebala da dobije od MMF - već je obezbijeđeno.

"Mi smo polovinu tog novca obezbijedili iz drugih prihoda, a to nisu zaduživanja i drugi polovinu ćemo obezbijediti na sličan način. Očekujemo da će stvari ići redovno, jer mi izvršavamo sve obaveze. Poljoprivrednicima smo isplatili tri miliona maraka, a ići ćemo i sa dodatnih pet miliona naredne sedmice. Penzije i plate se redovno isplaćuju ", rekla je premijerka.

Nema MMF-a, ali ni 125 miliona dolara od klirinškog duga. Ruska Federacija ranije je predlagala da budžetima entiteta isplati čitav klirinški dug, čime bi Srpska dobila trećinu. Premijerka ističe da je Srpska bila zadovoljna ruskom formulom. Ministarstvo finansija BiH pisanim putem odbilo je ovaj prijedlog. Prema njihovoj formuli, klirinški dug od 125 miliona dolara trebao bi biti podijeljen - 10 odsto institucijama BiH, 58 odsto FBiH, 29 odsto Republici Srpskoj i 3 procenta Distriktu Brčko.

"Mi smo dogovorili onako kako treba dogovoriti u skladu sa zakonom i čekamo izjašnjenje ruskog ministarstva o samoj implementaciji tog dogovora", kaže ministar finansija i trezora BiH.

Savjet ministara pozvao se na zakon koji je nametnuo visoki predstavnik, kaže premijerka Cvijanović.
Iako bi Srpska dobila manje novca, svjesna situacije i poštujući volju Rusije da jedino BiH isplati gotovinu, prihvatila je i takvu formulu raspodjele. Međutim, uslovljavanja i kočenje procesa opet dolaze sa sarajevske adrese, kaže Cvijanovićeva, a prenosi rtrs.rs. Realnost BiH je da nije finansijski stabilna i da se na novi odgovor iz Moskve čeka dva mjeseca, čini se samo zbog čistog politikanstva političara BiH. Isplatom klirinškog duga institucije BiH trebalo bi da dobiju oko 22 miliona KM, FBiH 128 miliona, Republika Srpska 65 miliona KM i distrikt Brčko oko šest miliona maraka.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 41

Ostavite komentar
Name

dipl ing

23.07.2016 10:17

"I ne moraju da se bore za sredstva,." Prokleta glupaco, treba stvarati novu vrijednost sopstvenim sanagama a ne boriti se za kredite. Idi cuvaj kokosi idiotkinjo!!!

ODGOVORITE
Name

Mile

23.07.2016 12:03

Bas tako

Name

Re

23.07.2016 13:03

Ima li krivaca I ostavki za ovo lose stanje u ovoj nakaradnoj drzavi????

Name

Re

23.07.2016 15:25

Tako ne komentarise ING Pre dip coban

Name

Cccc

23.07.2016 17:12

Svaka ti čast ing. (ako to stvarno jesi) na izrazavanju rijecnik ti je kao kod dugogodisnjeg kočijaša. Blago firmi u kojoj radiš ili koja ce te dobiti ako nisi trenutno zaposlen.

Name

Kočijaš

23.07.2016 21:35

"Cccc", kočijaš je za tebe vanzemaljac, mamlaze. A ti drugi "re", zavuci se u rupu i ne izviruj.

Name

REE

23.07.2016 10:19

Meni godinama pričaju kako BiH ne postoji a šta je sada ovo???Neko ne govori istinu,odgovor se sam nameće

ODGOVORITE
Name

Zenica

23.07.2016 10:21

Sta ce te sljedece godine kad dolazi milijarda na naplatu?

ODGOVORITE
Name

Simo

23.07.2016 10:36

Hoce cura pare da trosi a da drugi vraca dugove.Sve pipe treba zavrnuti,vrijeme je da konacno pokrenete nasu ekonomiju.

ODGOVORITE
Name

re Simo

23.07.2016 20:56

Bravo! Ali se to nazalost nikada nece desiti.

Name

pogled sa strane

23.07.2016 10:43

Ova plavusa je za Ginisa.

ODGOVORITE
Name

N.n

23.07.2016 10:47

Sto ih ne tuzis premijerko,kad si u pravu?Postoje sudovi i za takve stvari.I nemoj da nama pričaš izbornu pricu nego radi,tuzi napadaj,javno i glasno i imenom i prezimenom.

ODGOVORITE
Name

Re

23.07.2016 15:32

Neko je prije odlučio da se novac da prvo BH institucijama pa šta ostane entitetima !!!! Pitam se pitam ko je to????

Name

Milorad

23.07.2016 10:52

Jadna ti!! Za sto ti imas rjesenje?? Imas li,mozda, i rjesenje kako da dvije nacrtane guske sacuvas do ponedeljka, a da ih ne izgubis?:

ODGOVORITE
Name

Don Kihot

23.07.2016 11:02

Budžet - akt predstavničkog tijela kojim se predviđaju i odobravaju prihodi i rashodi države (ili lokalnog organa uprave) za određeni budući period, po pravilu za jednu godinu. Budžetom se predviđaju i raspoređuju rashodi i prihodi radi osiguranja kontinuiteta finansiranja javnih funkcija i usklađivanja potrošnje države sa ekonomskom politikom i mogućnostima. Budžet se donosi aktom predstavničkog tijela države, koji po pravilu ima zakonsku i administrativnu snagu. Iz njega proizilaze ovlašćenja i obaveze za organe koji izvršavaju budžet. Ovlašćeni organi dužni su da realizuju budžetom predviđene prihode i da se pridržavaju visine i namjene rashoda fiksiranih u budžetu. Termin budžetska disciplina znači da bilo država, bilo preduzeće ili pojedinac smiju trošiti samo onoliko koliko mogu da finansiraju - iz imovine, dohotka ili zaduživanjem. Budžetski deficit - višak rashoda u odnosu na prihode u - budžetu, tj. kada su ukupni prihodi nedovoljni da pokriju iznose rashoda. Za pokriće budžetskog deficita država povećava fiskalno opterećenje (poreze) i pristupa većem korišćenju zajmova i emisiji (kreiranja) -novca - tzv. monetizacija budžetskog deficita. Budžetski deficit može biti rezultat nerealnog planiranja prihoda ili rashoda u budžetu, porasta - cjena i prekoračenja izvršenih rashoda ili pogrešno procjenjenog razvoja - konjukture. U savremenim finansijama budžetski deficit nastaje kao posledica ekspanzije rashoda vezanih za jačanje intervencije (uplitanja) države na ekonomskom i socijalnom planu: deficit izazvan namjernim povećanjem budžetskih rashoda treba da kompenzuje pad ukupne tražnje u nacionalnoj ekonomiji, kao uzrok slabljenja ekonomske aktivnosti, a deficit nastao zbog smanjenja poreskih prihoda budžeta je posledica želje da se nižim poreskim stopama podstaknu lična i posebno investiciona potrošnja (ulaganja u pokretanje ili proširenje sopstvene privredne delatnosti) poreskih obveznika. Budžetsko ograničenje - ograničenje koje nameću ostvareni i očekivani dohodak u odnosu na ukupne rashode. To je raskorak između planiranog nivoa budžetskih rashoda i prikupljenih poreskih prihoda. Može biti meko i čvrsto, zalaganje za čvrsto budžetsko ograničenje pre svega znači zalaganje za veću finansijsku disciplinu.

ODGOVORITE
Name

Izo

23.07.2016 11:06

Markica po markica,tako to kod nje ide.

ODGOVORITE
Name

Neko

23.07.2016 11:27

Ovu braco treba nategnuti i otvoriti veselu kucu da vidi kako je zaraditi

ODGOVORITE
Name

Opet neko

23.07.2016 11:47

Losa roba,ne bi bilo posla

Name

rus

23.07.2016 11:28

BiH nije drzava govori vecina iz RS tj. da je RS drzava pa sta je sad ovo, nista ne razumijem. Treba sacekati velikog Baju da nam to objasni, ova nema pojma gdje je i zasto je tu.

ODGOVORITE
Name

SNSD

23.07.2016 11:50

Vjerujte da i mene nervira kolko lupa

ODGOVORITE
Name

Hjkk

23.07.2016 14:39

Cestitke na hrabrosti.

Name

DSP

23.07.2016 11:53

Kad bi se ofarbala mozda bi bila makar malo pametnija

ODGOVORITE
Name

KARINAS

23.07.2016 12:41

A STA TI IMAS SAD SA BiH. NISTE JE NIKAD NI PRIZNAVALI. AMAN VAM DOSLO IZ GUZICE U GLAVU.

ODGOVORITE
Name

Don Kihot

23.07.2016 13:29

Александар Вучић и данас, као и дуже времена уназад „неартикулисано“ и у готово сваком јавном појављивању, тврдимо без познавања значења појмова које користи у својим монолозима, говори о успесима српске привреде, процентима раста друштвеног производа и побољшању квалитета живота њених грађана. Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у техничкој Влади Зорана Михајловић, чак се усуђује да изјави и да: „Све европске земље пропадају, само наша економија расте.“ Међутим, колики је достигнути ниво привредног развоја Републике Србије и какве су развојне позиције грађана Србије у односу на Европску Унију и њене грађане, најпрецизније говори Извештај о привредном развоју Србије у 2014. години,.... Анализом овог документа, Економски тим Српског покрета Двери указује на достигнути ниво привредног развоја Републике Србије у односу на степен развијености и квалитет живота њених у односу грађане Европске Уније. На основу компаративне регионалне анализе привредног раста БДП по куповној моћи по глави становника (БДП PPS), уочљив је све већи заостатак региона у Србији у односу на просек 28 земаља Европске Уније..... Ne uočavamo li neku sličnost ...sa našim stanjem U Srpskoj....????

ODGOVORITE
Name

ACHTUNG DICHTUNG

23.07.2016 15:00

Pokrenite proizvodnju, dajte da izvozimo, smanjite potrošnju na uhljebe...i tako 10 godina, pa ćemo biti bar na nuli.

ODGOVORITE
Name

Pixy

23.07.2016 17:51

Nesposobni su oni da stvaraju. Njima je san da imaju "osiguranu prihodovnu stranu", pa da troše, troše i troše.

Name

Milan

23.07.2016 16:03

Prava tuka I glupaca

ODGOVORITE
Name

Gogi

23.07.2016 16:33

PA KAZU DA JE ONA PO PROFESIJI PEDAGOG .AKO JE TO ISTINA ONDA STVARNO NEMAM STA KOMENTARISATI.

ODGOVORITE
Name

Buducnost

23.07.2016 16:52

Glupaco i bezkicmenjaku nevideni idi makar na godisnji odmor da te bar malo ne gledamo i ne slusamo. Dosadila si i meni koja odavno ne zivi na tim prostorima a kamoli ljudima tamo koji jedva prezivljavaju zbog tebe i takvih kao ti. Idiotkinjo i primitivko da li se ikada sjetis da pored tebe u RS i Bi H treba da zivi a ne da samo prezivljava i narod i buduce generacije tog naroda? Jado jadna da li se ikada pitas ko si ti i kakve vrijednosti posjedujes i sta obicni ljudi misle o tebi? Posto je ocigledno da se ne pitas ja cu ti reci da si velika nula u svakom pogledu. Jadna, obicna, ogoljena nula.

ODGOVORITE
Name

Mile

23.07.2016 17:52

Prava glupaca,nezna ona gdje je suplja,samo mlatI rukama I prica suplje,price,prodaje maglu,da je bar malo ljepsa,toliko je odurna I gadna,najruznija,zena,uzas

ODGOVORITE
Name

Milan

23.07.2016 18:29

Lijepa nasa premijerka,Kako je ona samo pametna,sto God kaze sve joj je na mjestu,ona je nasa zvijezda,vodilja,nasa buducnost,I svjetlost,ona je zena drugog sistema,ona je pametna,pravi marsijanac,ona je ,ona je pura,sto bi se reklo.....TUKA

ODGOVORITE
Name

yugosloven

23.07.2016 19:50

IMA JOS JEDNA BANKA DA SE OBRATI NJOJ,,,,,,,BANKA SPERME

ODGOVORITE
Name

Mimar neimar

23.07.2016 22:53

A praznina bije li bije, bije i odzvanja, praznina koja zveči i klepeće. A kako i neće..

ODGOVORITE
Name

yugosloven

24.07.2016 00:17

OVO JE PRAVA CURA

ODGOVORITE
Name

Propast

24.07.2016 08:54

Idu i prose pa kad ne ide onda kukaju. Lopovluk i negativna selekcija su ovu priču doveli do kraja jer nemaju nikoga ko zna da radi nego samo armiju podobnih, poslusnih i ogranicenih. Znaju i Mile i Željka da je ovo pad na glavu, nema para, a u MMF-u umiru od smijeha.

ODGOVORITE
Name

Bakir

24.07.2016 09:15

Vidite lijepe price u ove cure jako lijepo zbori o BiH

ODGOVORITE
Name

Ustav

24.07.2016 10:01

Sa pravima i ovlastima idu i obaveze! RS ima velike ovlasti da samostalno odlucuje pa sa time ide i velika odgovornost, pogotovo za vladu RS-a. Ne mozes dobiti sve ovlasti a izbjeci svaku odgovornost! Da je vlada dobro radila, ne bi ni dosla u ovu situaciju...

ODGOVORITE
Name

cc

25.07.2016 22:08

Oni primaju na budžetu redovno plate. Ne rade ništa. Evo za neki tzv. alternativni smještaj i ako su davanja sveli na minimum ili cca 40KM po mjesecu ne uplaćuju ništa. A, za njihove plate ima.

Name

logika

24.07.2016 10:07

Ne pristajte na ucene iz Sarajeva makar jeli tratinčice cijelo ljeto. može se koja penzija i ne isplatiti. neće penzosi ni primjetiti. Pozdrav iz Kelna i ne dajte se braćo

ODGOVORITE
Name

Eh tebe

25.07.2016 06:29

Lako je biti junak iz Kelna.

Name

$

24.07.2016 22:00

Blago budalama.

ODGOVORITE