Nema dogovora o izborima u Mostaru

Predsjednici vladajućih stranaka u Federaciji BiH /FBiH/ nisu sinoć u Sarajevu na sastanku sa američkim ambasadorom u BiH Morin Kormak postigli dogovor o održavanju izbora u Mostaru, javljaju federalni mediji.

Bosna i Hercegovina 22.07.2016 | 09:20
Nema dogovora o izborima u Mostaru
Nakon sastanka, učesnici su rekli da nisu daleko od rješenja, te da će u narednom periodu, najkasnije za deset dana, pokušati da postignu dogovor.


Na večerašnjem sastanku u rezidenciji ambasadora SAD u BiH u Sarajevu bili su predsjednici SDA Bakir Izetbegović, HDZ-a BiH Dragan Čović, SBB-a Fahrudin Radončić.

Izetbegović i Radončić iznijeli su prijedloge sa kojim se nije saglasila delegacija HDZ-a BiH.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da su sve stranke izrazile opredjeljenje da izbori u Mostaru budu održani u oktobru, dodajući da su stranke prokockale političke dogovore u zadnjih šest mjeseci.

On je istakao da vladajuće stranke u FBiH moraju postići dogovor o Mostaru, ali i o drugim ključnim pitanjima.

Čović je rekao da ne vidi nikakav razlog da se bilo ko u Mostaru osjeća ugroženim i da koalicione stranke moraju vratiti povjerenje.

"Večeras i sutra komuniciraćemo sa domaćinima, vrijeme je isteklo, možemo to uraditi u narednih dan ili dva", dodao je Čović.

Radončić je rekao da je koalicija SDA i SBB imala jedinstveni stav u vezi sa izborima u Mostaru, ali da stavovi HDZ-a BiH nisu bili takvi.

On je naveo i da će političke stranke u narednih nekoliko dana raditi na tome da dođu do rješenja.

Izetbegović je rekao da su SDA i HDZ BiH bili blizu rješenja, ali da je u jednom trenutku došlo do "depresivnog razlaza i nepovjerenja".

On je istakao i da se mora nastaviti sa intenzivinijim traganjem rješenja i da će SDA nastaviti da razgovara sa HDZ-om BiH.

Prema njegovim riječima, problem su bile kvote, konpenzacijske liste i izborni predstavnici.

Izvor: Srna
Foto: Klix

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

bosanac

22.07.2016 07:40

Dali izetbegovic se moli bogu ili se ruzno postavio za slikanje,inace se on voli slikati onako rasirenih ruku i smijati se nesto mu fali.

ODGOVORITE
Name

roki

22.07.2016 07:52

Ma sta pricate..Nije valjda da ce nakazna bih biti -cela iz tri dela..Uahaha

ODGOVORITE
Name

logika

22.07.2016 09:34

Hoće hrvat u mostaru demokratiju, jedan čovjek jedan glas, a na nivou federacije jedan hrvat 4 glasa

ODGOVORITE
Name

kameleon

22.07.2016 12:47

Nema grada u tzv.Bih da je više podijeljen, od Mostara. Pošto su Hrvati u Zapadnoj Hercegovini stvorili ekonomski jaku cjelinu, podržavam njihova nastojanja da Mostar bude stalni grad tog dijela.

ODGOVORITE