Odložena skupština akcionara za 28. jul

Današnja skupština akcionara Rudnika i termoelektrane „Ugljevik“ koja je sazvana po nalogu Vlade Republike Srpske s ciljem razrješenja predsjednika i dva člana Nadzornog odbora ovog preduzeća, odložena je za 28. juli jer, kako je rečeno, nisu se stekli uslovi za njeno održavanje.

Republika Srpska 21.07.2016 | 16:50
Odložena skupština akcionara za 28. jul
Vlada Republike Srpske naložila je hitno zakazivanje vanredne sjednice Skupštine akcionara Rudnika i termoelektrane „Ugljevik“ s ciljem razrješenja predsjednika i dva člana Nadzornog odbora ovog preduzeća, zbog toga što su, kako je obrazloženo, za izvršnog direktora RiTE “Ugljevik” imenovali drugorangiranog kandidata.

Problemi u vezi sa funkcionisanjem Nadzornog odbora RiTE „Ugljevik“ traju već duže vrijeme, a upravo zbog toga ovu sjednicu nije zakazao NO, već Okružni privredni sud, a na zahtjev ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića.

Na današnjoj skupštini trebalo je da budu razriješeni predsjednik NO Dragiša Maksimović te članovi Borivoje Vujačić i Miladin Gavrić.

Međutim, skupština je otkazana zbog žalbe koju su sudu podnijela dva manjinska akcionara Branko Vujić iz Ugljevik sela i Žiko Zelenović iz Ugljevika. Žalba se odnosi na rješenje suda o sazivanju vanredne skupštine akcionara.

Navedeni akcionari raspolažu sa ukupno 21.345 akcija, odnosno 0,008337 akcija sa pravom glasa, te shodno zakonskim propisima ne mogu učestvovati u postupku sazivanja skupštine jer je za to potrebno 10 posto akcija sa pravom glasa, objasnio je Branislav Đokić, rukovodilac službe za pravne poslove i korporativno upravljanje.

“Ovdje se radi o čistoj zloupotrebi instituta pravnog lijeka s ciljem da se skupština akcionara zakazana za danas ne održi. Na taj način se produžava blokada rada NO RiTE “Ugljevik” i onemogućava donošenje odluka od kojih zavisi nesmetan rad i poslovanje preduzeća”, dodao je Đokić i istakao da je očigledno žalba navedenih akcionara nedozvoljena i za očekivati je da je sud odbaci.

Đokić je rekao i da preduzeće nije dobilo od suda informaciju o uloženoj žalbi, nego je usmjenom provjerom to potvrđeno, te je opreza radi današnja skupština akcionara otkazana kako bi se rasvjetlile sve činjenice.

BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Komšija

21.07.2016 18:54

Smiješno boze mili šta rade, pa nas kraj živi od ove firme e nedo bog a hoće da je ukinu ovo će biti bijeda haos. Samo tako i držite vlast tamo kod Jajca ...

ODGOVORITE
Name

Joooj

21.07.2016 19:58

Dolazi li i Serdarov na sastanak? Šta bi od investicija?

ODGOVORITE