Mladićeva odbrana traži obustavu suđenja

Odbrana nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića zatražila je obustavu postupka pred Haškim tribunalom zbog sistemske pristrasnosti tog suda.

Republika Srpska 20.07.2016 | 16:23
Mladićeva odbrana traži obustavu suđenja
Mladićevi advokati su zatražili i izuzeće sudija Alfonsa Orija i Kristofa Fligea, te imenovanje novih nepristrasnih sudija na njihovo mjesto, javlja BIRN, a prenose Nezavisne. 

Odbrana je zatražila da se postupak obustavi te da se oformi posebna radna grupa Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, koja će u roku od tri mjeseca napraviti izvještaj o tome da li su Mladićeva prava na pošteno suđenje i prezumpciju nevinosti prekršena.

Odbrana je istakla da su Mladićeva prava prekršena jer pravnici koji su radili na presudi Radovanu Karadžiću sada rade na pripremi presude Mladiću, kao i zbog toga što su dvojica od trojice sudija iz njegovog vijeća prethodno iznijeli stavove o tome da je on kriv.

"Suština ovog problema je što su sudije Ori i Flige unaprijed osudili Mladića i donijeli značajne zaključke o njemu. To ugrožava njihovu mogućnost da budu nepristrasni ", navela je odbrana.

U podnesku se navodi i kako su trojica sudija Žalbenog vijeća, kao i sam predsjednik Haškog tribunala Karmel Agius prethodno donijeli zaključke o krivici Mladića, što onemogućuje pošteno suđenje.

Odbrana se žalila da je predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale Teodor Meron – koji će raditi žalbeni postupak – rekao da je Mladić kriv, a isto su ponovili i visoki funkcioneri UN-a. S

Sve to, kako se navodi u podnesku, pokazuje da "prezumpcija krivice preovladava tim Tribunalom do te mjere da se dovodi u pitanje mogućnost da optuženi dobije pošteno suđenje".

U obrazloženju podneska, Mladićevi advokati izvukli su paragrafe iz ranijih presuda Haškog tribunala u vezi sa Srebrenicom i Sarajevom, a u kojima je predsjednik Agius, Ori i Flige, kao i druge sudije Žalbenog vijeća donijeli određene zaključke u vezi s Mladićem. Posebno je naglašen zaključak iz presuda koje se tiču Srebrenice, a u kojima je Mladić označen kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata koji je za cilj imao ubistvo vojno sposobnih muškaraca.

U odnosu na Merona, Mladićevi advokati su naveli da je on prethodno javno izjavio da Tribunal neće smatrati svoj rad završenim dok Karadžić i Mladić ne budu privedeni pravdi.

"Јasno je da ne postoji prezumpcija nevinosti za optuženog pred ovim tribunalom. Osim poništenja postupka, jedino moguće rješenje jeste trajna obustava postupka zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava“, navodi se u podnesku.

Izvor: RSE

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

desa Petrovic

20.07.2016 16:31

Sta reci sramno zapad isplaniro sve rat i srbe kao krivce to je ona narodna kadoja te tuzi kadija ti sudi

ODGOVORITE
Name

cica

20.07.2016 17:19

I uz pomoc srpski izdajnika.Koji su ga spremili u hag.Neka im je na cast.Hvala generale za sve.Ziv ti nama bio.Pa neka dusmani crknu.

Name

Milos

20.07.2016 17:29

Raport djeneralu !

Name

sarajlija

20.07.2016 18:55

Živ ti nama bio generale još najmanje 50 godina!

ODGOVORITE