Erdogan je diktator, sektaš i kukavica!

Svjetska politička elita bukvalno u istom danu izražava "žaljenje" za žrvama terorističkog napada u Nici i podršku Tajipu Erdoganu – osobi direktno odgovornoj za eskalaciju islamističkog zločinaštva! Da Bog sačuva! Za to vrijeme „Sultan“ je jedino posvećen kako nadimak pretvoriti u političku realnost.

Svijet 20.07.2016 | 10:51
Erdogan je diktator, sektaš i kukavica!
Pratim izjave eminentnih srpskih analitičara i pitam se da li možda živimo u nekakvim paralelnim svjetovima. Neki, tako, procjenjuju da bi neuspjeh vojnog puča u Turskoj mogao u perspektivi doprinijeti razvoju srpske provrede(???). Karikiraju kako će Erdogan sad načiniti otklon prema Sjedinjenim Državama i približiti se Rusiji, a to (bar po njima) znači i Srbiji.

Vidim i da neki „stručnjaci“ mantraju kako bi pučisti, da su uspjeli, „sigurno ugrozili Srbiju i Srpsku“ (eto Erdogan nas „čuva“!). Ima još sličnih (kvazi)opservacija, no posebno mi je interesantna ta da su Sjedinjene Države i CIA organizovale svrgavanje Erdoganovog režima.

Takve konstrukcije teško da prolaze nekakva esencijalna pitanja kakva u sličnim situacijama moramo postaviti. Primjera radi, moramo se zapitati: koliko je realno da Barak Obama u zadnjim mjesecima mandata odobri realizaciju FID operacije svrgavanja šefa savezničke (NATO) države?

Ovakve operacije se u principu ne izvode bez predsjednikovog potpisa i pečata. Možemo razmišljati i o angažovanosti pojedinih „otuđenih centara moći“, kao u slučaju kad je rušenja Gadafija, no i tu se moramo zapitati: ko bi se usudio na takve poteze? Posebice u ovako složenoj i unutrašnjoj/predizbornoj i geopolitičkoj situaciji. Ili, nakon objelodanjivanja famoznog Čilkotovog izvještaja o protivpravnom obaranju Sadama Huseina.

Dakle, to što Sjedinjene Države podržavaju Fetulaha Gulena, kog Erdogan optužuje kao ključnog aktera pokušanog prevrata, i na čemu pojedini analitičari baziraju procjene, u suštini korespondira sa njihovim opštim principima primjene „meke moći“ u državama za kakve su zainteresovani.

Amerikanci uvijek podržavaju više političkih lidera, međusobno ih konfrontiraju, instrumentalizuju i (zlo)upotrebljavaju zarad svojih interesa. No, ukoliko težimo ka tome da stvari gledamo iole objektivno moramo prihvatiti činjenicu da Sjedinjene Države ponajviše podržavaju Erdogana i da je upravo zahvaljujući njihovoj pomoći dospio do nivoa današnje moći.

Da bih uspješno poentirao moram podsjetiti na nekoliko činjenica kakve javnost nikako da prepozna u onom fenomenološkom i etimološkom smislu. Tajip Erdogan je klasičan reprezent „neoselefizma“ stvorenog unutar identičnih centara moći kakvi su prethodno idejno osmislili i materijalizovali fašizam, nacizam i slične anticivilizacijske ideologije. Bez spoljne financijske, političke, obavještajne, medijske i ine pomoći Hitler bi ostao zapamćen kao lokalna budaletina i predmet njemačke sveopšte sprdnje.

No, danas već manje-više poznati centri moći proizveli su famozni „privredni bum“ potreban da Njemačku osposobi za izazivanje još jednog globalnog krvoprolića, na kakvom su kao „tihi partneri“ značajno uvećali sopstvena bogatstva. Ukoliko težimo da istoriju koristimo kao polazište u prepoznavanju aktuelnih geopolitičkih događanja upoređivanje onovremenske Njemačke i današnje Turske ima potrebnu logiku i činjeničnu utemeljenost.

Baš kao i njegov pomenuti prethodnik, Erdogan je prije osvajanja vlasti (1999. g.) osuđen i zatvoren obzirom da tadašnjoj sekularnoj Turskoj vlasti nisu bila prihvatljiva njegova poimanja „militarizacije islama“. Zaista je fascinantno kako „bivši robijaši“ ostvaruju važnu ulogu u kriznim svjetskim dešavanjima, a o čemu smo i iz sopstvene istorije mogli štošta naučiti. Pri tom, moram cinično primijetiti da su i Hitler i Erdogan eklatantni primjeri da je krajnje nakaradne ideologije moguće širiti i snažiti na još nakaradnijoj ekonomskoj osnovi. Moguće jeste, ali samo do onog nivoa kad za „tihe partnere“ postaju upotrebljivo sredstvo globalne destrukcije.

Ono na čemu u ovom dijelu analize želim poentirati jeste da su Sjedinjene Države i pojedini centri moći zapadne hegemonije zarad sopstvenih interesa i realizacije zamišljenih projekcija budućnosti upravo ovakvog Erdogana ustoličili i međunarodno ojačali. Pri tom, od njega (kao marionete) tek očekuju određene poteze, a onaj najvažniji jeste širenje međumuslimanskog krvoprolića i stradanja.

U tom smislu je iracionalno razmišljati o njegovom svrgavanju. To bi bilo kao da je Hitler oboren 1939. godine, a projektovan je upravo za ono šta je nakon toga uslijedilo. No, da bi moje tvrdnje bile razumljivije moram objasniti na kakvim osnovama funkcioniše Erdoganov režim, a to u širem podrazumijeva i pojašnjavanje nečega šta nazivam „konceptom islamske države“.

KONCEPT ISLAMSKE DRŽAVE

Dakle, van svake sumnje, Tajip Erdogan političku snagu crpi iz ekonomskog razvoja kakav je materijalizovao po dolasku na vlast. To se normalno reflektovalo na poboljšanje životnog standarda populacije, a u daljem i na sve veću podršku naroda njegovoj „politici“.

Po meni, ponavlja se ekonomski koncept Hitlerove Njemačke, nakaradan i dugoročno neodržviv, ali na kratke staze ostvariv. Samo što ovoga puta na djelu imamo spoj islama i ekonomije ili „islamske ekonomije“, no u svakom slučaju ponavlja se „ekonomski bum“ na iracionalnim osnovama. Normalno, vještački kreiran! Elem, hajde da determinišemo Erdoganov „slučaj“.

Za Erdogana je poznato da je od rane mladosti vrlo aktivan u sferi političkih opcija radikalnog islamizma kakve su se suprotstavljale Ataturkovom konceptu razvoja sekularnog društva. Bio je aktivista više partija čiji je rad zabranjivan. Zanimljivo, i njegovo formalno obrazovanje (završio je ekonomski fakultet i muslimansku vjersku školu) jeste na fonu „islamske ekonomije“. No, od suštinskog značaja jeste Erdoganovo poimanje islama.

To je taj sporni „selefijsko-sektaški“ pravac kakav zastupaju vjersko-političke organizacije poput Muslimanske braće (njemu bliske), i iz kakve su iznikla civilizacijska čudovišta poput Al Kaide ili Islamske države (kakve opet znamo ko i kako je stvorio!).

Dakle, time što je na poziciju premijera došao jedan islamistički fundamentalista arapski svijet, inače prilično netolerantan prema Ataturkovoj Turskoj, bitno mijenja odnos prema toj zemlji. To se automatizmom reflektuje na planu razvoja ekonomskih odnosa, a posebo u domenu investicija, trgovine, izvoza i turizma. Jedan od ključnih izvora turskog razvoja tokom zadnje dekade počiva na ideološkoj bliskosti Erdogana i političkih lidera pojedinih bogatih muslimanskih zemalja.

No, Erdoganovo tumačenje islama vrlo je „privlačno“ i zapadnim centrima moći. Možemo to posmatrati kroz primjenu doktrine divide et impera, možemo kroz angloameričke strategije „unutrašnje odbrane prijateljske zemlje“, ali u svakom slučaju dolazimo do činjenice da određeni zapadni centri moći redovno podržavaju i potpomažu različite radikalno-islamističke pokrete.

Baš kako na nivou ciljnih država centri zapadne hegemonije instrumentalizuju i sukobljavaju pojedine lidere, ili kako na širem planu identično konfrontiraju države, tako čine i u domenu ideologija/religija. Pri tom, kad je islam u pitanju posebno su im interesantne te dekadentne i sektaške podkategorije čije bitisanje počiva na hadisu Poslanika Muhameda o tome da će islamska zajednica (ummet) biti podijeljena na 73 grupe, od kojih će samo jedna ući u njegov dženet. Vijekovima se različite grupe međusobno tamane u nastojanju da postanu „oni izabrani“, a vidimo da to traje i danas.

No, u pojedinim društvima, uključujući i tursko, vremenom se islam razvio, prevazišao konfrontacije na takvim tumačenjima, prilagodio modernim sekularnim društvima i tako postao „neupotrebljiv“ za hegemonističke centre Zapada, kakvi na bazi međumuslimaskih podjela materijalizuju dominaciju i sopstvene interese.

Upravo zbog njihove autodestruktivne i konfliktne naravi Zapad potiče ideje vraćanja na „izvorna tumačenja islama“, zbog čega je sasvim očekivano podržao i Tajipa Erdogana. To se dalje materijalizovalo u sferi ekonomskog povezivanja Zapada i Turske, odnosno u domenu investicija, izvoza, turizma i ekonomije uopšte, te dodatno ojačalo međunarodnu poziciju Turske i – ponajviše njenog predsjednika.

Znači, Erdoganova nakaradna ideologija dovela je do približavanja Turske sa bogatim arapskim zemljama kakve vode slični ideološki zaluđenici. Na drugoj strani Zapad redovno pomaže radikalne islamiste i na tom planu je Erdoganovoj Turskoj obezbijedio štokakve povoljne ekonomske aranžmane.

U biti jedan specifičan spoj različitih interesa i geopolitičkih okolnosti proizveli su mogućnost razvoja turske privrede iako je Erdogan istu zasnovao na poprilično iracionalnim osnovama spoja islama i ekonomije ili „islamske ekonomije“. Elem, od suštinskog značaja je shvatanje kako „islamska ekonomija“ čini samo element „islamskog društva“, odnosno „islamske države“.

Ovde moram istaći kako Erdogan nije smislio „recept islamske ekonomije“, prosto zbog činjenice da takve ideje nalazimo u „Islamskoj deklaraciji“ Alije Izetbegovića. Nekoliko decenija prije Erdogana „naš“ Alija se bavio svojevrsnim modelom podruštvljavanja prirodnih resursa u funkciji stvaranja islamske države. Nisu slučajno ili situaciono američki, britanski i ini centri moći zapadne hegemonije podržali Izetbegovića.

Ta Izetbegovićeva specifična politička sinergija ideja fašizma i radikalnog islamizma odlično se uklopila u projekcije uspostavljanja Novog svjetskog poretka. Bez obzira na dužinu teksta moram pojasniti ulogu Alije Izetbegovića u odnosu na kreiranje fenomena „islamska država“, kakav je u Erdoganovom slučaju kasnije samo usavršen.

Alija Izetbegović, baš kao kasnije Erdogan, Muhamed Morsi i slične Zapadu prihvatljive „demokrate“, kako u Islamskoj deklaraciji sam navodi, islam percipira kao „jedinstvo vjere i politike“. U principu, Izetbegović i slični nedovoljno vjersko obrazovanje nastoje nadoknaditi političkim znanjima (jednako nakaradnim!), dok suštinski islam koriste samo kao instrument vlastitog političkog pozicioniranja.

Bez obzira o kome govorimo redovno uočavamo identičnu matricu u kakvoj se politički manipulanti konfrontiraju sa vjerskim institucijama, kakve odbijaju povinovati se njihovim političkim zahtjevima (decenijama se Alija sukobljavao sa IVZ dok nije ustoličio rejsa Cerića), šta ih u daljem redovno uvodi u zonu sektašenja i sličnih dekadencija. Uvijek je riječ o „autentičnim tumačima“ Kurana i to samo onih osnova kakve su uopšte uspjeli savladati. Zatim, vjerski manipulanti redovno zazivaju vraćanje izvorne ideje iz prvog vijeka islama kad je ostvarena ubjedljivo najveća ekspanzija te religije, šta u daljem podrazumijeva radikalizaciju i nasilnost, pa netoleranciju prema nemuslimanima itd.

Elem, ono šta Izetbegovića Seniora izdvaja jeste nastojanje da kroz jedan skalabudžen pamflet pokuša definisati pojmove kao što su „islamsko društvo“, „islamski poredak“ i „islamska država“. Suštinski „islamsko društvo“ je većinska zajednica muslimana kakva ima zadatak da uspostavi šerijatski poredak i u konačnici „islamsku državu“, u kakvoj je Kuran jedini ustav i zakon. U modernoj praksi njegove zamisli su neizvodljive, no globalističkim centrima moći i nije nakana razvijati islam, nego ga razarati, zloupotrebljavati i podređivati sopstvenim interesima.

Zato su globalisti prvo napali južnoslavenske muslimane, inače reprezente modernog evropskog islama. Nakon toga slijede Ataturkovi sekularni Turci, pa Tunižani, Egipćani, Libijci, Sirijci i ini. Moramo shvatiti da globalisti listom napadaju one civilizacijski napredne većinsko muslimanske zajednice, kakve teže ka stvaranju modernih sekularnih društava , ka suverenitetu i očuvanju vlastitih prirodnih bogatstava.

U takvim društvima Zapad razne ekstremne, devijantne, sektaške i nasilne skupine instrumentalizuje za obaranja legitimnih sekularnih režima i uspostavljanje vlasti sa kakvima mogu manipulisati kako im volja. Upravo kako to čini sa monarhijom Sauda kojoj je „podario“ državu.

Znači, „koncept islamske države“ u svojoj esenciji je tek puki instrument centara moći globalizacije i Novog svjetskog poretka protiv muslimana kao zajednice i protiv pojedinih država za čija bogatstva su vrlo zainteresovani. No, u daljem funkcija „islamske države“ jeste konfrontacija sa drugim nemuslimanskim društvima, odnosno sa čovječanstvom uopšte.

Odavno tvrdim da ono što percipiramo kao „Islamsku državu“ u zaraćenoj Siriji treba da proizvede teško međumuslimansko krvoproliće, a potom i intervenciju jednog još uvijek nedefinisanog broja država (npr. instrumentalizuju Francusku) sa ciljem osvajanja prebogatog Južnog Mediterana. U pitanju je projekat čija realizacija traje godinama i u kakvom Tajip Erdogan ostvaruje namjenjenu mu ulogu, odnosno tek treba da materijalizuje određene zamisli njegovih mentora. Koji, uzgred rečeno, nemaju nikakvih motiva da ga ruše.

MOJA PODRŠKA PUČISTIMA!

Iskreno, nije mi jasno zbog čega u baš svaki svjetski važan događaj moramo uplitati CIA ili Pentagon. Valjda je moguće da određene snage samoinicijativno i bez spoljne pomoći organizuju određene promjene. Upravo vjerujem da se nešto slično ovih dana odigrava u Turskoj. O čemu je riječ?

Krvoprolića i nestabilnosti proizvedena „arapskim proljećem“ manje-više traju i danas, a kad je listom saučestvovao u destabilizacijama drugih zemalja sopstvenog okruženja Erdogan je morao misliti na to da će se konflikti reflektovati i u njegovo dvorište. Danas je nesporno da su Erdogan, Davutoglu i njihovi najbliži saradnici profitirali krijumčarenjem nafte, oružja, terorista, umjetnina i istorijskih artefakata.

Baš kao što je nesporno da su učestali i sve brutalniji teroristički napadi, protesti različitih društvenih („sekularisti“) ili etničkih (Kurdi) kategorija i drugi teški unutrešnji problemi kakve Turska mjesecima trpi direktna posljedica nakaradne politike rukovodstva zemlje. Sasvim očekivano problemi su kulminirali pokušajem vojnog puča i nije mi jasno zašto tome moramo dodavati kojekakve neutemeljene konotacije. Uostalom, dogodilo se upravo ono šta je svjetska javnost mjesecima očekivala i upravo zbog toga su uslijedile onako brze i jednoglasne reakcije političkih moćnika.

Prema do danas poznatim podacima nosioci neuspjelog puča dolaze iz kategorije „sekularista“, kakvi u esenciji predstavljaju onaj opštecivilizacijski najprihvatljiviji dio turskog društva (intelektualci, pravnici, profesori, novinari, oficiri i ini predstavnici urbane kulture). Takvih su se zapadni lideri odrekli još tokom trajanja sukoba, a o čemu ponajbolje svjedoče njihove izjave davane u kritičnim trenucima, dok su, na drugoj strani, podržali jednog sektaškog maloumnika, diktatora, megalomana i – kukavicu!

Da, svijet je podržao jednu običnu kukavicu, koji se već sa prvim naznakama opasnosti „digao u vazduh“ i počeo tražiti azil od Njemačke, a doznaćemo i od koga još. Potom je „sa sigurne distance“ pozvao narod da izađe na ulice i brani njegov režim. Vratio se tek kad je bilo jasno da su pučisti savladani. Baš „viteški“ nema šta!? No, problemi tek slijede obzirom na uobičajenu sklonost kukavica ka iskaljivanju nad nemoćnima.

Vidimo da se broj smrtno stradalih konstantno uvećava, pa možemo sasvim opravdano sumnjati da Erdogan vrši likvidacije svojih protivnika. Uz to su krenula masovna hapšenja (zadnje preko 6 000) i to na bazi vrlo diskutabilne pravne osnovanosti, a možemo samo pretpostaviti kakva prava uživaju utamničeni.Potom, vidimo da je već smijenio preko 2 700 sudija (nezapamćeno u modernoj svjetskoj praksi!) – čija upražnjena mjesta će popuniti sebi odanim „kadijama“, čija će prava funkcija doći do izražaja nakon vraćanja smrtne kazne. Tek će svijet vidjeti koga je podržao!

U daljem vidimo da je Erdogan od Amerikanaca već zatražio izručenje Gulena, da na zasjedanju parlamenta vlada nezapamćeno „jednoumlje“, odnosno da režim neuspjeli puč maksimalno koristi za uspostavljanje potpune dominacije. Upravo iz riječi samog Erdogana vidimo kako će ovaj događaj rezultirati – nazvao ga je „Božjim darom“!

Podsjetiću da već neko vrijeme nastoji sakupiti potrebnu većinu i promijeniti ustav, odnosno uvesti predsjednički sistem kakvim bi proširio ovlaštenja i sopstvenu moć. Sasvim utemeljeno možemo očekivati da će Erdogan u maksimalno mogućoj mjeri iskoristiti datu situaciju i svoj nadimak „Sultan“ pretočiti u realnu političku poziciju neograničene moći. U biti to je ono suštinsko šta su pučisti pokušali spriječiti, a šta su svjetski moćnici podržali. Baš kao što su njima slični svojevremeno podržavali Hitlera!

Na kraju moram apostrofirati da me prosto boli ponašanje građana razvijenih društava spram političkih stavova njihovih lidera. Zar su ih izabrali da podržavaju diktatore poput Erdogana, kakvi ugrožavaju čovječanstvo? U stvari, većina njih pojma nema ni zašto, ni za koga je glasalo, a ponajmanje kako se sve to reflektuje na njihove živote. Najbolji primjer je Britanka Lusi, koja je rekla da je ubistvo 84 osobe "pokvarilo" njeno šoping putovanje u Nicu.

Kako sad našoj Lusi pojasniti da Erdogan snosi ličnu odgovornost za eskalaciju terorizma diljem svijeta, jednako kao i njen premijer koji ga podržava? Ovako, ostaje nam da zaključimo kako će naša Lusi i slični iz te famozne „zlatne milijarde“ još neko vrijeme trpiti „rizične šopinge“, a šta je tek početak onoga šta odavno predviđam – eskalacije već započetog svjetskog rata.

U tom smislu cijenim da je nesupjeli turski puč u svojoj esenciji pozitivan čin razuma protiv sveopšteg ludila, da je u pitanju civilizacijski prihvatljivo ponašanje, a posebice u datim/nametnutim okolnostima. Lično podržavam i pučiste i njihove postupke, te žalim što ova nakana nije uspjela. Prihvatam i da drugi misle različito, pa čak i fantazije da će Erdogan doprinijeti „razvoju srpske privrede“, uz opasku da sam doista najsrećniji kad pogriješim u procjenama izvora i obima opasnosti. Problem je što se to vrlo rijetko događa.

Autor: Borislav Radovanović

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

Mason

20.07.2016 09:17

Nedade mi se tekst do kraja procitati, vec na pocetku poce Radovanovic o "pozadinskim produkcijama" Hiltlera i Erdoana itd. I ovaj Radovanovic kao i Ceranic. Ko su ti "pozadinski povlakaci sahovskih figura"? Vanzemaljci, Zidovi, Anglosaksonci cccc Radovanovicu

ODGOVORITE
Name

Sefardski jevrejin!

20.07.2016 09:57

Sefardski jevreji! Jedina sinagoga koja nije srusena za vrijeme drugog svjetskog... Sefardska sinagoga u Sarajevu...

Name

Ja, pisao o ovome!

20.07.2016 09:18

Mada ukratko: Erdogan je jevrej, Sefardski jevrejin! To valjda dosta govori o njemu i njegovim potezima! Jedan dobar citat i opis: " I zar vi niste svesni da su kuran pisali Sefardski Jevreji(bivši američki ambasador Kirbi je sefard, Hitler sa koga su muslimani sarađivali je bio Sefardski Jevrejin), vladar Saudijske Arabije je Sefardski Jevrejin, Erdogan je isto Sefardski Jevrejin, zar ne vidite da ste samo udarna pesnica ili još bolje potrošna roba za stvaranje Novog Svetskog Poretka, vođa ISIS-a je izraelski agent Simon Eliot, vođa Al Kaide je bio agent CIA Tim Hartman poznat kao Osama Bin Laden i itd. "

ODGOVORITE
Name

Krele

20.07.2016 09:36

Bolje da se ne piše ništa nego svakakve gluposti.

ODGOVORITE
Name

Mirza

20.07.2016 09:57

Erdogan je od Turske napravio ekonomsku velesilu ,za zadnjih 10 god njegove vladavine turskaje ekonomski procvjetala.I onda dodje neko iz RS da kritikuje Erdogana a ne vidi kako je u njegovom dvoristu,gde politicke elite sve sistematki unistavaju,gde je sve gore stanje iz dana u dan,gde se ljudi masovno iseljavaju a 50% naroda zivi ko u srednjem vijeku u nenormalnom siromastvu.Pustite vi Erdogana bavite se Duducima,Bosicima,Sarovicima i drugim milijon puta gorim likovima od Erdogana

ODGOVORITE
Name

Srbin

20.07.2016 10:37

U pravu si, nema sta, za stvari koje su nam kristalno jasne ti si slepac

Name

Istina

20.07.2016 11:04

Srbin, daj ti kontra dokaz ako ga imaš, bar bi to bilo korektno

Name

LJILJAN

20.07.2016 11:16

Ma sta oni znaju o TURSKOJ, nisu izasli iz avlije, prosetajte malo svijetom jadovi, ERDOGAN ZIVIO NAM HILJADE GODINA, HITLER NIJE SMJEO NA TEBE , PROBAJTE VI BRACO RUSI I SRBI....NUKLEARNE GLAVE CUJ U TURSKOJ..SALE SE

Name

Re. Ljiljan

20.07.2016 11:23

Ljiljane idi okupaj se, ne mirises na dobro ni malo,... Neki dan se Erdogan izvinio Putinu za onaj avion, došlo Erdogan iz zadnjice u glavu a kad ce tebi doci pitanje je

Name

zumba

20.07.2016 09:58

Kako da nije kukavica....kad su tenkovi bili u Istanbulu i vojska na aerodromu on sletio avionom na istanbulski aerodrom.

ODGOVORITE
Name

Ala se

20.07.2016 10:04

Nalupa covijece. Sto kaze ovaj komentar iznad morao sam prekinuti citanje na pola. Pa je li ti stvarno mislis da spoljnu politiku USA vodi Obama?. Nikad za nikad, on je podreden ineteresima drzave koju kroje neki drugi. I da su pokrenuli taj puc u Turskoj , moguce je , on to nije moraoni ni znati, jer postoje sluzbe koje to rade i nikome ne odgovaraju. Malo se bolje raspitaj i ne lupaj.!

ODGOVORITE
Name

Fikret

20.07.2016 10:29

Svjet nije prepoznao Hitlera na vrjeme Njemci su naucili i izvukli pouku.Erodogan sve jasno da je Diktator i stvara Rezim.Hocel svjet to prepoznati na vreme izgleda da nece.

ODGOVORITE
Name

nerazumjem

20.07.2016 10:49

I daje diktator ne znam sto to smeta svima drugim a njegov narod ga podrzava ne bas svi ali jedno 90 posto????

Name

sa

20.07.2016 10:42

Fakat,je li iko izdrzao da do kraja procita? Hajde,na stranu Erdogan i Turska,ali zar nemamo primjer Ukrajine i sta su joj uradili.Namamili je kao u EU i ostavili na cjedilu. Eto sta je donio puc. Ne sumnjam da bi se to isto desilo i Turskoj da je uspjelo

ODGOVORITE
Name

Srpko Četnikovic

20.07.2016 10:43

Hahaha! Prdogan! Kukavica najobicnija. A vi turci i kompletan islam,sto dalje od HRISCANSTVA! Sve vas treba u Aziju i Afriku! I zabranit ulazak u Evropu! Tramp je u pravu. Ne trebate vi nama nikako niti treba uopste da saradjujemo ni po kom osnovu sa vama. Sto dalje od nas! Islam je zlo!

ODGOVORITE
Name

Zenica

20.07.2016 11:12

I kaze taliban ok, vozi bibi na vodu.Pola svijeta bi stalo kad bi tebe slusali.

Name

majmune

20.07.2016 11:37

Vidi se da ne poštuješ ni svoju vjeru čim drugu vrijeđaš.

Name

Aco

20.07.2016 12:20

Ovo nema veze sa vjerom ovo je islamska drzava na celu sa erdoganom!

Name

RE srpko cetnikovic

20.07.2016 16:11

Ne brukaj nam jade cetnike,mi nismo primitivni,nego samo patriote.Ti pripadas primitivcima.

Name

Don Kihot

20.07.2016 11:00

Vidi mu se na očima...vidi se da je diktator, a neznam što se treba praviti pametan...Britanci ništa i nikad ne urade slučajno, Bregzit nije niti malo slučajno....EU je promašaj, al* vidila žaba da se konji potkivaju pa i ona krenula..... - Mržnja onih koji su zli nije toliko opasna kao njihovo prijateljstvo, reče Nušić. --“Što uspemo našom pameću, pokvarimo našom ćudi, a što uspemo našom dobrotom, upropastimo našim porocima, i, najzad, što postignemo svojom mudrošću, izgubimo našim temperamentom. Jer ima nešto jače i presudnije od svih naših sila, a to su naše slabosti.” kaže Dučić.

ODGOVORITE
Name

Lijevcanin

20.07.2016 11:00

Turska nije prevelika sila,ni u kom smislu,velika jeste ali ona moze jedino ugroziti iznurenu Siriju ili usamljenu Grcku,pa neznam zasto ovoliko bavljenje Turskom i njenim Erdom. Vece zlo se sada valja u bazenu Evropske Unije

ODGOVORITE
Name

Dz-Golub

20.07.2016 11:03

Nisam nesto ljubitelj turaka, ali ovom coveku kapa do zemlje, a ovi naslovi sve vise me podsecaju na ne tako davnu proslost: Milosevic,Sadam Husejn,Muamer Gadafi.itd ."diktatori"koje se Ameri skinuli i zemlju im unistili, valjda je dosao red na turke, ne odgovara im ko je imalo jak. ZAVADI PA VLADAJ

ODGOVORITE
Name

LOLA

20.07.2016 11:48

I JA MISLIM DA JE KUKAVICA MA TREBO JE ODMAH U NJEMACKU NA AZIL,onako kako su mediji pisali iz regiona sve bilo namjesteno dogovoreno al et covjek osta u svojoj zemlji stvarno je bezobrazan .

ODGOVORITE
Name

Saja

20.07.2016 12:01

Treba nama jedan takav diktator sa m...

ODGOVORITE
Name

Taksirat

20.07.2016 12:55

Nema vise takvog velikog covjeka (na nasim prostorima) koji ce za rogove drzati svu ovu stoku bez repa.

Name

Bosnjak

20.07.2016 12:08

Ja bi sad glasao za jednog ovakvog diktatora da ima BIH pa nije bitno iz kojeg naroda dolazi,samo nek je diktator....

ODGOVORITE
Name

Re

20.07.2016 12:24

Sto jesi se to zele smrtnih kazni, danka u krvi, nabijanja na kolac?!

Name

Cisko kid

20.07.2016 15:55

Ovome zombiju Re" treba zbraniti ovakve gluposti da pise, prvo sta se vracas 500g. unazad kad ni sami neznamo sta je bilo. Samo nagadzamo Turska je bogata i velesila Ii Rusima i SAD je stalo da im bude partner,Cim se Erdogan pomirio sa Rusima odma slijedi drzavni udar. naslovu ovoga clanka <<<da se nisi maloRadovanovicu za.ebo Erdogan nije kukavica doso je u Istambul digo narod na ustanak i siso medzu narod, i pobjedio on je stvaralac jedne nove moderne Turske ako je musliman to neznaci da stvara islamsku republiku<<<<licno nisam neki obozavalac Turske ni Erdogana ali sto jest mora mu se priznati da je hrabar predsjednikA ovaj nas nesmije nigde samo do Beograda licnim avionom

Name

Re

21.07.2016 05:27

Erdogan prihvata da smrtna kazna udje u zakon, to je ta moderna turska

Name

Fu-Do

20.07.2016 12:28

Domuz, a milioni slijepaca tj. onih s pticijim mozgom, sto unutar, sto izvan zemlje, glasaju. Pitam se pitam, odakle li mi je to poznato?

ODGOVORITE
Name

pero

20.07.2016 13:02

Ovo se i nama sprema od dodika samo uči mustru

ODGOVORITE
Name

Popisničar

20.07.2016 16:28

Selefije, koje autor spominje i koji su osnova ISIL-a i Al-Kaide su po definiciji neprijatelj turskih vjerskih težnji i autoriteta koji su Hanefije. Jedina stvar koja u trenutnim vremenima spaja Erdoana i selefije je interes, vjerovatno nafta i šverc oružjem, ljudima i ubijanje Kurda. Ideološki su skoro dijametralno suprotni. Otprilike kao što su Njemačka i SSSR sarađivali na podjeli Poljske uoči početka rata, a ustvari ideološki bili zakleti neprijatelji (što su i jedni i drugi znali). Autor je, ukratko, pomiješao kruške i jabuke i bazira svoju kompletnu analizu na nikakvim i netačnim osnovama. Šteta što je ovoliko napisao...

ODGOVORITE
Name

Nas kadar

20.07.2016 17:53

Je jedinstven u svijetu , sve znaju.Sta god da je trenutno problem ili tema u svijetu ovi nasi eksperti odmah imaju rjesenje ,znaju ko ski ,kako zasto ama znaju bas sve.Zato i jesmo velike i bitne nacije na svijetu , za sve se pitamo jer naravno sve znamo.Boze sacuvaj

ODGOVORITE
Name

Kiki

20.07.2016 19:24

Borislave sine, obidji tri puta oko dzamije dok nije kasno. Nagazio si na nesto, zestoko.Dere te iznutra.

ODGOVORITE
Name

Pasha

20.07.2016 21:04

Kukavica oborila ruski avion a rusi podvili rep

ODGOVORITE
Name

Vojvoda

21.07.2016 05:25

Ima deset dana kako se Erdogan izvinio Putinu, ameri dolaze na dogovor kod Putina, kralju na noge

Name

ljubo

20.07.2016 21:08

za Tursku ...zemlja u kojoj nema vise prospariteta ,koja nema vise mira,vladari odlijepili a narod slijep. Jeli neko misli da ce Rusija i Amerika da dozvole ,zemlji ,koja je na najvaznijoj geopolitickoj tacki svijeta ,moci dobiti snagu i silu da ovlada tim prostorom , i da ujedno ne bude predata 100% toj drzavi ,,,,smijesno je svako filozofiranje u vezi Turske . A jos smesnije favorizovati nekoga ....Srbijo pamet u glavu...Turska je vec proslost,sto su zivili ,zivili su,....

ODGOVORITE
Name

Kiki

21.07.2016 21:17

Treba Erdogan zaposliti vojsku,da rade nesto. Ovako im dosadno pa izmisljaju njake puceve.

ODGOVORITE