Identifikovane žrtve masakra u Nici

Francuski državni tužilac saopštio je da su identifikovani svi ubijeni u masakru u Nici - od 84 žrtve terorističkog napada, oko 30 su muslimani, a skoro polovina strani državljani. Vanredno stanje produženo za još šest meseci.

Svijet 20.07.2016 | 11:10
Identifikovane žrtve masakra u Nici
Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da je među žrtvama 38 stranaca.

Nastradali su poreklom iz 19 zemalja, navelo je ministarstvo precizirajući da je reč o državljanimaAlžira, Nemačke, Jermenije, Belgije, Brazila, Estonije, SAD, Gruzije, Italije, Kazahstana, Madagaskara, Maroka, Poljske, Rumunije, Rusije, Švajcarske, Tunisa, Turske i Ukrajine.

Ukupno 29 država ima svoje državljane među mrtvima i povređenima, precizira se u saopštenju.

Prošle nedelje, 31-godišnji Tunižanin, kamionom na šetalištu u Nici pokosio i ubio 84 osobe, dok je na stotine povređeno.

Napad u Nici je izvršen 14. jula, na nacionalni praznik, Dan pada Bastilje.

VANREDNO STANJE PRODUŽENO ZA ŠEST MESECI

Šest dana posle napada u Nici, francuska Nacionalna skupština dala je, tokom noći s utorka na sredu, zeleno svetlo za produženje vanrednog stanja za još šest meseci u Francuskoj, do kraja januara 2017. godine.

Agencije podsećaju da je vanredno stanje uvedeno u Francuskoj posle terorističkog napada u Parizu u novembru 2015. u kojem je ubijeno 130 ljudi.

Premijer Francuske Manuel Vals, koji u ponedeljak izviždan prilikom ceremonije odavanja počasti ubijenima u Nici i koji je bio meta kritika političkih oponenata zbog napada, pozvao je na nacionalno jedinstvo predstavljajući u utorak uveče zakon.

Vals je u govoru poslanicima upozorio da Francuska mora očekivati "još napada i još poginulih nevinih građana".

"Iako je teško izgovoriti ovo, to je moja dužnost: biće još napada i još nevinih žrtava", rekao je Vals.

"Ne moramo se naviknuti, to nikada, nego naučiti živeti s tom pretnjom. Živeti s njom i boriti se protiv nje", rekao je on.

Izvor: Mondo.rs
Foto: neverdaunted.net

Komentari / 0

Ostavite komentar