Zašto Poreska uprava krije imena dužnika?

Spisak dužnika za poreze u Srpskoj nije ažuriran od novembra prošle godine čime je Poreska uprava prekršila obećanje da će imena dužnika javno obelodaniti i tako ih javno staviti na stub srama.

Republika Srpska 20.07.2016 | 08:25
Zašto Poreska uprava krije imena dužnika?
Poreska uprava Republike Srpske je u martu 2013. godine prvi put javno objavila crnu listu na kojoj su se našli najveći dužnici za poreze i doprinose sa ukupnim dugom od oko 750 miliona KM.

Spisak se od tada dopunjavao pa je prema podacima iz novembra prošle godine ukupan dug za poreze i doprinose iznosio 1,5 milijardi KM, od čega se 430 miliona KM odnosi na dug preduzeća u stečaju ili likvidaciji. Od tada spisak nije ažuriran.

Zora Vidović, direktorka Poreske uprave, tvrdi da je glavni razlog zbog kojeg spisak nije ažuriran osam meseci, novi softver koji uvode u ovu ustanovu i koji će koštati 9,5 miliona KM.

"U novi sistem, koji već funkcioniše, biće uvezani svi poreski obveznici i svi podaci o njima će biti redovno ažurirani. Naši referenti neće morati da ručno pišu opomene i rešenja za prinudnu naplatu nego će se sve automatski odrađivati. Onima koji juče nisu platili porez već sutra stiže opomena", kaže Vidovićeva i dodaje da će u okviru ovih aktivnosti za dan-dva biti ažuriran i spisak dužnika.

U Savezu sindikata Republike Srpske, koji je tražio javno objavljivnje spiska dužnika, kažu da je to bilo aktuelno dok su oni vršili pritisak.

"Svakim danom je sve više preduzeća koji ne izmiruju obaveze, `kaleme` gubitke i na kraju se dešava da ni radnici ni država ne mogu da naplate svoje, a sistem im to omogućava", ističe Ranka Mišić, predsednik Saveza sindikata Republike Srpske.

Dodaje da je najgore što su među najvećim dužnicima javna preduzeća i ustanove.

"Ne znam tu ko koga krije i štiti; znam samo da je naš poreski sistem slab i da ne radi u javnom interesu. Poreska uprava treba da bude strah i trepet za sve koji ne poštuju zakon, a ne da bilo kome gleda kroz prste", istakla je Mišićeva.

Radom poreznika nisu zadovoljni ni poslodavci, koji redovno plaćaju obaveze.

"Nikad nećemo da štitimo one koji ne plaćaju poreze i doprinose. Njih treba javno prozivati svakodnevno", ističe Dragutin Šrebić, predsednik Unije.

Kaže da privrednici traže da se porezi i doprinosi smanje, ali da se poveća obuhvat onih koji plaćaju.

"Država sada uzima samo od nekih, a drugima koji se bogate na račun svih nas oprašta milione", upozorava Škrebić.

On kaže da nema ništa protiv direktorke PU Republike Srpske, ali da je ona očigledno podložna političkim interesima zbog čega ne može da obavlja svoj posao kako treba.

Ranka Mišić kaže da su očekivali više od izmena Zakona o poreskom postupku.

"Tražili smo da Poreska uprava kontroliše ne samo uplatu doprinosa nego i iznos koji se uplaćuje, kako se ne bi dešavalo da cela firma bude prijavljena na minimalac", istakla je Mišićeva.

Po izmenama Zakona o poreskom postupku preduzeće koje duguje za poreze neće moći da osnuje novo preduzeće.

Izvor: EuroBlic

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

DE GOTHIA

20.07.2016 07:01

KAKVA PORESKA UPRAVA, KAKVA INSPEKCIJA, KOJA POLICIJA, KAKVI SUDOVI I TUŽILAŠTVA - REPUBLIKOM RUKOVODI ISKLJUČIVO NAŠ DRAGI I UVAŽENI PREDSJEDNIK KOJI SVE ZNA NAJBOLJE I ON TO NAJBOLJE I RADI I UVJEK URADI SVE ŠTO JE POTREBNO, SAMO ZA NJEGOVO DOBRO... - PONEKU OPERATIVNU SITNICU PREPUSTI ON ŽELJKI, A NAROČITO DA ODE TAMO GDJE ON NE MOŽE DA IDE ILI SE BOJI DA IDE - OSTALI MINISTRI SU UGLAVNOM NIŽI REFERENTI ZA GLUPA PITANJA I STALNO DRŽANJE VODE U USTIMA. DALJE, DA BI BIO UBJEĐENI DEMOKRATA, ŠTO JE NAŠ PREDSJEDNIK U DUŠI I OD MALIH NOGU, NAŠ PREDSJEDNIK IMA I SVOJU POLITIČKU KOALICIJU KOJU ČINE DVOJICA MATORIH I OLINJALIH BIVŠIH KOMUNISTIČKIH "DROTOVA" OD KOJIH JE JEDAN UVJEK RADIO "U CIVILU", A DRUGI, ONAJ MANJI JE UVJEK BIO UNIFORMISANI RADNIK MILICIJE - ŠTO NE ZNAČI I DA JE GLUPLJI !!! ALI I ONI KAO NAZOVI POLITIČKI LIDERI UGLAVNOM RADE POSLOVE OBIČNIH IZLIZANIH ČINOVNIKA, ALI REFERENATA SA ISKUSTVOM.... DAKLE KOD NAS VLADA CIRKUS COLORADO IZ BAKINACA...

ODGOVORITE
Name

cica

20.07.2016 15:24

Pa rekao glavni BAJA i TE......A da se radi tako.Mi imamo nase Baje kukala nam majka sa njima.Dno dna.

Name

ŽIKAŽ

20.07.2016 07:24

KO JE RANKA MIŠIĆ?

ODGOVORITE
Name

pero

20.07.2016 13:14

Jad i čemer dodikov

Name

Gulag

20.07.2016 07:30

Nema tu ozbiljne države ni entiteta,ni budućnosti.

ODGOVORITE
Name

Radnik

20.07.2016 07:39

Ja bi volio da mi Misicka bude poslodavac kad tako dobro prica. E moja Misicka, pojma ti nemas sa zivotom. Da li si ikada imala preduzece ili bar S.P.? Ne vjerujem jer nisi sposobna da to vodis. Tu platu koju dobijas na nasoj grbaci ne zasluzujes. A oko poreske uprave nemam rijeci. Moraju biti objavljeni duznici ali nemojte sebi dizvoljavati da vas Misicka proziva koja nema blage veze sa privredom i porezima. Ona je najobicniji parazit .!

ODGOVORITE
Name

Dragan

20.07.2016 08:30

Opljačkali banke, a kad će do kraja Poresku ne zna se...

ODGOVORITE
Name

Mile voli disko

20.07.2016 08:40

Svi fondovi gdje mnogo ljudi uplaćuje, a o trošenju odlučuje vlast su propali. Valjda je svima jasno da Zakoni postoje kako bi nametnuli da svi punimo fondove, a oni prazne. Dok se pametan svijet bori (Francuska, Italija, Grčka, Engleska) mi prećutno puštamo ove da nas oderu do gole kože.

ODGOVORITE