Abdić kandidat za načelnika u Kladuši

Fikret Abdić i zvanično je kandidat za načelnika Velike Kladuše, nakon što je Centralna izborna komisija BiH izvršila ovjere onih kandidatskih listi i kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru. Abdić se nalazi u toj grupi.

Bosna i Hercegovina 18.07.2016 | 10:40
Abdić kandidat za načelnika u Kladuši
Laburistička stranka BiH je 30. juna 2016. predala kandidatsku listu za Lokalne izbore 2016. godine, prilikom čega je saopšteno da je kandidat ove stranke za načelnika Velike Kladuše Fikret Abdić.

Tako će, sa svojih 77 godina, Abdić biti jedan od najstarijih kandidata, a moguće i načelnika, u BiH.

Aktuelni načelnik Velike Kladuše Edin Behrić, kojeg je Abdić praktično ustoličio na ovu poziciju dajući mu podršku na prošlim izborima kao nezavisnom kandidatu, a koji se u međuvremenu odvojio od Abdića, 2013. godine dobio je priznanje za najmlađeg načelnika u BiH.

Iz Laburističke stranke BiH kazali da su se prilikom odabira kandidata vodili problematikom bh. društva te su se odlučili za kandidate koji mogu odgovoriti aktuelnom izazovu. U skladu s tim, pored Abdića kao kandidata za načelnika, nositelj liste za Opštinsko vijeće Velike Kladuše biće njegova kćerka Elvira Abdić.

Osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina

Podsjećamo, Županijski sud u Karlovcu osudio je Abdića 2003. godine na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske krajine od 1993. do 1995. godine.

Proglašen je krivim zbog uspostavljanja Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, te zato što je, kao vrhovni komandant tzv. Narodne odbrane, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara, kroz koje je prošlo najmanje 5.000 ljudi.

U martu 2012. godine pušten je na slobodu iz zatvora u Puli nakon što je odslužio dvije trećine kazne, odnosno deset godina i devet mjeseci.

Krajem decembra 2013. godine, došlo je do raskola unutar Demokratske narodne zajednice (DNZ) u Velikoj Kladuši, stranci čije pristlice podržavaju Fikreta Abdića, a koji nisu prihvatili novoizabrano rukovodstvo ove stranke na čelu sa Rifatom Dolićem.

Dvije sedmice nakon Kongresa stranke, raspušten je Opštinski ogranak DNZ BiH Velika Kladuša na čijem je čelu bila Elvira Abdić-Jelenović, nakon čega je formirana Laburistička stranka BiH (LS BiH).

Laburistička stranka odnedavno je i u vlasti u Unsko-sanskom kantonu, mada ne formalno, budući da je zajedno sa strankama SDA, SBB, SDP i DF podržala formiranje manjinske Vlade na čelu sa premijerom Huseinom Rošićem (SDA).

(Klix)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Лија

19.07.2016 12:38

У братоубилачком рату између муслимана у Аутономној области , овај политичар је имао значајну улогу у спашавању цивилног становништва. То што су га Алијини поразили и од њега направили ратног злочинца, је судбина губитника у рату. Велика Кладуша је Фикрет Абдић и то не може нико промијенити.

ODGOVORITE
Name

SEMBERACA!TURBO.

21.07.2016 12:40

svaka čast Abdiću! ubrzaj malo.