Mljekari neće imati dramatične posljedice

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, rekao je u intervjuu za "Nezavisne" da nakon što ga je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, obavijestio da je Predsjedništvo odobrilo parafriranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), odmah slijede naredni koraci.

Bosna i Hercegovina 16.07.2016 | 20:00
Mljekari neće imati dramatične posljedice
"Već u ponedjeljak Hamdo Tinjak, sekretar Ministarstva spoljne politike i ekonomskih odnosa i glavni pregovarač ide u Brisel i parafiraće ovaj sporazum. Dao sam mu instrukcije u tom smjeru, tako da se time završava jedna faza, a predstoji jedna složenija procedura za usvajanje SSP-a, s obzirom na to da to treba da prihvate zemlje članice EU. Međutim, to je najvažniji korak u kandidatskom statusu BiH. Ovo pitanje već će biti na dnevnom redu sjednice Savjeta za vanjske poslove EU i to će biti dobre vijesti iz BiH", rekao je Šarović.

Šta će ovo značiti za poljoprivrednike u BiH, da li će oni biti na gubitku i kakve su procjene?

"Procjene moguće štete koju će da pretrpe pojedini sektori u poljoprivredi uradiće Svjetska banka. Gledaćemo da im damo novčanu podršku kako bi prevladali taj period i kako bi bili konkurentni robi koje dolaze iz EU."

Da li će SSP ugroziti mljekarski sektor koji je, na neki način, i najranjiviji, a posebno sada kada su pozitivno s izvozom u EU krenule određene mljekare u BiH?

"Što se tiče posljedica, neće one biti dramatične. Najviše će se to osjetiti u prvoj godini, jer biće negdje oko 4.500 tona mlijeka iz evropskih zemalja neopterećenih carinama i prevelmanima, što je četiri-pet odsto od ukupne potrošnje na domaćem nivou. Ipak, oni će sigurno da osjete malo veću konkurenciju u jednom dijelu."

Najavili ste da postoji mogućnost izvoza mesnih prerađevina u Rusku Federaciju. Da li će do toga doći i kada?

"To je bio predmet mog razgovora s predstavnicima Ruske Federacije. Mi već godinu dana pokušavamo, tražimo od ruskih nadležnih inspekcijskih tijela da posjete BiH i da izvrše pregled i prijem određenih objekata i za meso i za mlijeko i mliječne proizvode i taj proces se otegao. Imamo obećanje s ruske strane da bi mogli ove godine da nas posjete. Treba da smanjimo broj objekata za inspekciju kako bismo u prvoj fazi išli sa onima s najviše kapaciteta, i u prvoj fazi idemo s mesnom industrijom, odnosno s velikim farmama i vršimo pripreme u skladu s preporukama ruske strane za njihov dolazak."

Kakva je trenutno situacija sa distribucijom mesa koje se izvozi za Tursku, da li to i dalje ide samo preko aerodroma u Tuzli, šta je sa aerodromima u Sarajevu i Banjaluci?

"Prema mojim informacijama, meso iz BiH u Tursku se distribuira samo preko aerodroma u Tuzli. Preporučili smo da u Sarajevu i Banjaluci kontaktiraju s kompanijom koja je na tenderu dobila da izvozi meso u Tursku, ona je nadležna da da odgovor o tome s kog aerodroma će vršiti prevoz mesa u Tursku. S druge strane, tursku kompaniju koja je dobila ovaj važan posao upoznali smo sa stavom Savjeta ministara BiH da se izvozi koliko je god moguće s drugih destinacija ravnomjerno i ja očekujem narednih dana da dođe do komunikacije samog izvoznika i "Turkish Airlinesa", koji ima aranžman sa izvoznikom i aerodromom. To je njihov posao, ali ćemo zaista insistirati da transport ide ravnomjerno, posebno radi ograničenih kapaciteta Kancelarije za veterinarstvo, koja nema dovoljno inspekcijskih kapaciteta da se taj transport vrši samo sa aerodroma u Tuzli. To smo već upozorili, možda ćemo i ograničiti inspekcijski nadzor zbog ograničenih kapaciteta Kancelarije za veterinarstvo."

Šta je sa zajedničkim predstavništvom u Istanbulu koje bi trebalo da uspostave BiH i Srbija? Kada bi se to moglo desiti?

"U tursku vladu se kao ministar ekonomije ponovo vratio Nihat Zejbekči, koji je pokrenuo inicijativu za otvaranje predstavništva BiH i Srbije. On je prije nekih sedam dana uputio poziv meni i gospodinu Ljajiću u kojem nas poziva u Tursku i na zajednički dogovor o predstavništvu i nadam se da ćemo to učiniti u toku ove godine, možda i u septembru."

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Matrix

16.07.2016 20:16

Moj Sarovicu otvorio si im posao pa se sada pravis Englez, sram te bilo. U tom savjetu ministara samo slusate nikake pomoci RS od vas, nazalost. Sve sto Bakir predlozi Denis sprovede a ti i ona dva lika ste im ikebana... Odvratno...

ODGOVORITE
Name

dipl ing

16.07.2016 20:33

Poljoprivreda, mljekari, stoka, drvo itd...A imali smo razvijenu industriju, stručne diplomirane inženjere, fabrike u kojima smo sve proizvodili. Takozvani političari su sve uništili. Narod ih je birao. Mašala.

ODGOVORITE
Name

logika

17.07.2016 08:34

Imamo obećanje od Rusije za uvoz mesa??? Isto kao što su obećali kredite za RS. Oni srbima nisu iskreni prijiatelji, a Turci jesu. Samo vaš problem je što živite u 15 vijeku i u bajkama o Marku Kraljeviću..

ODGOVORITE
Name

Srbin

17.07.2016 14:20

Nemoj majke ti samo da nam Turci pomazu.!