Šta se zaista dogodilo u Turskoj?

Pokušaj vojnog udara u Turskoj, prvi neuspešan nakon četiri uspešna prethodnih decenija, propao je pre svega zahvaljujući podršci koju je predsednik Redžep Tajip Erdogan dobio od turskog naroda i međunarodne zajednice, ocenjuju danas svetski mediji.

Svijet 16.07.2016 | 20:11
Šta se zaista dogodilo u Turskoj?
Mediji u prvi plan stavljaju činjenicu da se takav ishod noćašnjeg haosa na ulicama Istanbula i Ankare mogao očekivati, budući da pučisti nisu uspeli da uhapse nosioce vlasti.



Ispostavilo se, naime, kao tačno da je pokušaj puča izveo deo, kako je rekao Erdogan, nelegalnih vojnih snaga, ali se o njihovim imenima zasad samo spekuliše.



Sada sledi realizacija obećanja turskog predsednika Erdogana, koji se rano jutros obratio narodu na aerodromu „Ataturk“ rekavši da će glavni akteri puča platiti skupu cenu.



Očekuje se sada, smatraju svetski mediji, da kada Erdogan konsoliduje vlast započne žestok obračun sa onima koji budu označeni kao vinovnici puča i svima onima koji su to podržavali.



Strani mediji javljaju da će propast puča u Turskoj ojačati poziciju Erdogana, koji je, kako se navodi, dovoljno dugo na vlasti da je uspeo da izmeni „krvnu slike vojske“ i potčini sebi najvažnije vojne strukture, a dobio je i podršku naroda, koji je na njegov poziv noćas izašao na ulice sa turskim zastavama i pokušao da onemogući pučiste u njihovim namerama.

Ipak, mediji i poznavaoci prilika u Turskoj, koja se već duže vreme suočava sa teškom migrantskom krizom i terorizmom, ukazuju da su noćašnji događaji dokaz da je tursko društvo podeljeno, te da očito postoje snage koje protive Erdoganovoj politici.



Podseća se na Erdoganov odnos prema medijima, društvenim mrežama, pa i nekim njegovim najbližim saradnicima, kakav je bivši premijer i prvi čovek stranke Ahmet Davutoglu, koji se nedavno povukao sa svih položaja.



Mnogi su to protumačili kao Erdoganov pokušaj da zemlju uvede u predsednički sistem vlasti.



Procenjuje se da su Erdoganovi neprijatelji u Turskoj među intelektualnom elitom, a da ga podržava srednji i onaj siromašniji sloj ljudi, pretežno verski opredeljen, jer je masa koja se noćas našla na ulicama kao podrška predsedniku bila dobro organizovana pre svega preko džamija.



Upravo ta podeljenost društva ne isključuje mogućnost ponavljanja sličnog, jer, kako tvrde poznavaoci prilika, „nikad nije gotovo, dok ne bude gotovo“.



Ono što je izvesno, nakon što konsoliduje vlast, Erdogan će pokrenuti hapšenja, tužbe, procesuiranja i stroge kazne za pučiste koji će, kako se očekuje, najverovatnije biti optuženi za izdaju.



Erdogan je noćas dobio podršku Vašingtona, Berlina, Moskve, Brisela, koji podržavaju demokratski izabranu vlast.



Ambasador BiH u Turskoj, inače bivši novinar Hajrudin Somun, za sarajevske medije je komentarisao stanje u toj zemlji dan posle pokušaj puča rekavši da je dobro što udar nije uspeo jer je samo još to „falilo Turskoj“ posle migrantske krize i terorističkih napada. Somun je, međutim, rekao da se u ovom trenutku postavlja pitanje kako će Turska izgledati nakon poslednjih događaja.

Novinar i diplomata Zlatko Dizdarević, nekadašnji urednik sarajevskog Oslobođenja i dugogodišnji izveštač sa Bliskog istoka, izrazio je danas veliku sumnju u pozadinu sinoćnjih događanja u Turskoj, istakavši da je cela akcija izvedena na veoma neuobičajen način.



Dizdarević, koji kaže da nije pristalica teorija zavere, iznenađen je neuobičajeno "traljavim načinom" na koji je izvedena akcija i za to, kaže, postoji niz dokaza.

"A da je stvar veoma sumnjiva što se njene ozbiljnosti tiče jeste na primer to da nisu zauzeti blagovremeno mediji, nisu prekinute društvene mreže, za aerodrom Ataturk je rečeno da je okupiran, a onda je na njega sleteo Erdoganov avion?", naveo je Dizdarević.



Napominje da je iz svega turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, barem prividno i za sada, izašao mnogo jači. Posebno mu je kaže pažnju skrenula Erdoganova izjava da je "sam Bog doneo ovu akciju da očiste vojsku od svojih neprijatelja".

"Ko hoće da analizira tu izjavu i ko je izašao kao apsolutni pobednik, Erdoganu će, svakako, ovo ići u prilog. Njegova inače velika ambicija će porasti i to na način, koji za nas sve skupa i region, neće biti dobar", rekao je Dizdarević u izjavi za regionalnu N1TV. 

Inače, ovaj diplomata i poznavalac prilika na Bliskom istoku kaže da ga ova previranja u Turskoj nisu iznenadila, te da su isporovocirana politikom Erdogana i njegovom ambicijom, kao i nizom pogrešnih poteza koje preduzima.

Dizdarević, pritom, nije jedini koji sumnja u način izvođenja vojnog udara tim pre što je, na primer, Erdogan nenadano sleteo na aerodrom Ataturk u Istanbulu, a ne u Ankari, te da sve što se desilo ide njemu u prilog. 



Podseća se i na to da je Erdogan svojevremeno bio gradonačelnik Istanbula. Posebno je neobičan, ukazali su sagovornici TV N1, bio odnos vojske i građana, koji su na ulicama Istanbula i Ankare, navodno branili demokratiju, iako se demokratija brani na izborima.

I najzad, kažu analitičari, zanimljivo je da je sinoćna akcija prenošena na svim TV samo iz Istanbula, a ne i iz Ankare, odakle je, inače, bilo veoma malo informacija. Sve to, ako je bilo smišljeno, napravljeno je da bi vlast u Turskoj još vise bila koncentrisana samo u jednom čoveku, jedna je od ocena sagovornika N1.

Šta se sve dešavalo u Turskoj, iz minuta u minut možete pogledati OVDJE.

Izvor: Sputnjik/N1
Foto: Telegraf.rs/Agencije

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

KEKO

16.07.2016 14:55

To sto se desilo je nista,tek ce bit desavanja,haosa i svega loseg al nazalost narod placa svojim zivotima.Ovo je bio samo uvod i paljenje vatre naro

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

16.07.2016 15:17

Strane vlade i Presjednici koji podrzavaju Erdogana stite u STVARI sebe i svoje polozaje. Vojni puc sa slicnim scenariom se moze desiti u mnogim drugim zemljama u kojima jedino vojska moze da promjeni postojece stanje u drzavi. PODZEMNE SILE TAME I njihove sluge iz senke su poslednjih par decenija puno ojacali i zato njihove polizaje vise ni vojska ne moze da ugrozi. Sada ce u Turskoj u ime "zakonski prava i demokratije" da nastane obracun sa vojskom njezino ciscenhe i svodjenje na poslusne cuvare "demokratije" koja ce biti kao u zemljama bivse Jugoslavije po ukusu tajnih vladara iz senke!

ODGOVORITE
Name

YU

16.07.2016 16:18

Nasa vojska bivsa JNA trebala je isto ovako uciniti 90-tih,kada je Milošević ukinuo autonomne pokrajne Vojvodinu i Kosovo. Trebala je sve pohapsiti preuzet vlast dok ne dode neko zrelije društvo ili ljudi. Vojska nije samo da stiti od unutrašnjeg i vajnskog neprijatelja već da štiti ustav, a oni su zadnji bili jer sve ostalo je propalo.

Name

Edo,Slatina-Tuzla

16.07.2016 16:50

Mislim da iza svega stoji Erdogan da bi maknuo svoju posljednju prepreku ka apsolutnoj vlasti - vojsku! Vojska je od uspostave Turske Republike bila čuvar sekularizma(građanskog a ne vjerskog upravljanja državom) i političari su morali dobro promisliti šta rade jer su se bojali reakcije vojske. Ovako se, ovim "smotanim" pučem (zbog čega se može zaključiti da je organiziran da ne uspije) njegova pozicija u odnosu na vojsku promijenila, tj. stavio ju je pod potpunu kontrolu. Samo se treba zapitati ko je na kraju profitirao - Erdogan, i stvari se čine dosta jednostavne!

Name

Eh

16.07.2016 17:11

Edo opet ti.Zelis svakoj serpi da budes poklopac.Ti si izgleda politicki genie.Oladi malo pa zasuci rukave i na poso.Tvog politickog genijalstva je previse...

Name

....

16.07.2016 18:00

Edo idi naspi vidu cekam te da malo porazgovaramo o politickim desavanjima u okruzenju a i sire

Name

re YU

16.07.2016 18:20

Mislim,ubedjen sam da nisi u pravu. Sibica se uvek pali s polja a ne iznutra. Kakav Milosevic i bakraci.Mesas babe i zabe. Ako ti jos ne znas kako se Juga "raspala" raspitaj se malo.

Name

Mihailo Mikic

16.07.2016 21:52

Edo, mislim da si u pravu. Is ovog neuspjelig vojnog puca u Turskoj profitirao je SAMO Erdogan i sile koje stoje iza njega!

Name

Edo,Slatina-Tuzla

17.07.2016 09:31

Mihailo Mikic ...Jasno kao dan drago mi je da se slazete sa mnom ! A ovi sto me "napadaju" to su Bošnjaci koji su za SDA kao onaj iz Sarajeva " hu iz ju " jer Erdogana kao i Bakira podržava ruralno stanovništvo , kler i neobrazovaniji dio društva , čast iznimkama , kojima je lakše manipulisati !

Name

student

16.07.2016 15:59

Istina je da ce narod platiti najvisu cijenu, ali zbog svoje nepismenosti i gluposti. Oni koji znaju prave uzroke cute. A kada pametni zacute, budale progovore.

ODGOVORITE
Name

Mihailo ne lupetaj

16.07.2016 16:10

Nemaš ti pojma o životu upiši neku školu ne bi li se opametio ne vidi tii drveta od šume da mi je tvoju glavu za jednu noć da se naspavam fati se lopate nije ovo za tebe.

ODGOVORITE
Name

Milan

16.07.2016 16:24

Cjeli svijet je sutio i cekali su ko ce pobjedit Bakir na prvu Erdoganu punu podrsku dade sad ce mu Erdogan debelo vrtit novcano i politicki e moji Srbi stalno smo podrzavali pogresne

ODGOVORITE
Name

Paksu

16.07.2016 17:38

Mi u BIH ne treba da strahujemo od ovakvih situacija,niti imamo drzavu niti vojsku da izvrsi drzavni udar.

ODGOVORITE
Name

re MiHajlo

16.07.2016 19:12

Miho vidim da si radio DNK i da si utvrdio porijeklo .Pises Latinicu i ne napadas puno bracu Turke

Name

moke

16.07.2016 20:16

Skontali Turci kakva je uvozna demokratija pa branili svoju .

ODGOVORITE
Name

Uspjesan izvoz mesa iz BH

16.07.2016 20:44

Uzrok,kao da su jeli meso od ludih krava...??

ODGOVORITE
Name

Huso

16.07.2016 22:10

Avion iz Sarajeva sletio...

ODGOVORITE
Name

Zuzu

17.07.2016 06:52

Jenes takvu spremnost i vojsku kad je goloruki narod zaustavio jake mi sile danasnja vojska sto moze ubit to je iz zraka cim sidje na zemlju gotovo je obican je narod prebije

ODGOVORITE
Name

Badinterova komisija

17.07.2016 08:20

Objavljujemo i konstatujemo: Da demokratske snage i procesi nezadrzivo napreduju i da se Turska (po uzoru na Jugoslaviju) raspada na zapadnu Malu Aziju (Grcku), istorijsku pokrajinu Jermeniju, Kurdistan i Anadoliju - molimo clanice UN-a da prihvate ovu realnost! S postovanjem (Badinterova komisija)

ODGOVORITE