Referendum moguće održati 25. septembra

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da, čak i uz opstrukcije koje se mogu očekivati, ima dovoljno vremena da se do 25. septembra završe sve procedure neophodne za održavanje referenduma o Danu Republike.

Republika Srpska 15.07.2016 | 14:40
Referendum moguće održati 25. septembra
"Veoma je važno da se taj datum ispoštuje i on će biti ispoštovan imajući u vidu i neke izazove u vidu zaštite vitalnog nacionalnog interesa određenog kluba", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

U pauzi 19. posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj se razmatra odluka o održavanju referenduma o 9. januaru kao Danu Republike, Dodik je rekao da bi procedura već mogla biti riješena 22. ili 23. avgusta kako bi se u predviđenom roku raspisao referendum.

"Ako klub ne da u određenom vremenu svoje stavove, smatra se da nije reagovao. Ako reaguje i pokrene vitalni nacionalni interes, imamo odluku suda i očekujem da će Ustavni sud, imajući u vidu upravo ovakav razvoj situacije, rješavati to pitanje u nekoj ubrzanoj proceduri", rekao je Dodik.

On je naglasio da je odluka o referendumu odluka svih u Srpskoj, ističući da je današnji dan istorijski važan jednako kao i dan kada će biti održan referendum.

"Već danas pozivam sve na okupljanje oko ovog referenduma", rekao je Dodik.

Komentarišući poziv poslanika Koalicije "Domovina" da visoki predstavnik Valentin Incko sankcioniše aktivnosti u vezi sa referendumom o Danu Republike, Dodik je rekao da visoki predstavnik nema razloga niti može da reaguje.

"To je kombinacija u kojoj oni misle da visoki predstavnik i sud, u kojem imamo dva Bošnjaka i tri stranca, mogu da određuje politički sistem i odluke. To vrijeme je, naravno, prošlo", rekao je Dodik.

On je naglasio da Bošnjaci treba da sjednu za sto sa predstavnicima Srpske i pregovaraju, a ukoliko je potrebno, prihvate neke stvari koje im nisu možda uvijek po volji.

"Odluke visokog predstavnika koje je donio u vezi sa Republikom Srpskom se ne objavljuju evo već devet godina, pa neće ni ova. Ako on bude bilo šta intervenisao, mora da formira svoj službeni glasnik, a nema gdje da ga formira. U našem službenom glasniku nijedna odluka visokog predstavnika više nikada neće biti objavljena", istakao je Dodik.

Na pitanje dokle se stiglo sa referendumom o radu Suda i Tužilaštva BiH, Dodik je rekao da taj referendum "skuplja snagu da se održi".

Izvor: Srna

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Bosanac

15.07.2016 13:10

Hajde vise uradi neki tkz referendum.Ako smijes

ODGOVORITE
Name

samo mi.

15.07.2016 16:24

r:bosanac: nemoj više da serendaš, ko tebe šta pita, ima da ćutiš.

Name

Hallo

15.07.2016 17:26

Kakav bolan referendum ? Nema para opet ako seruckas? Postuj odluku ustavnog suda ili .....

Name

Re samo mi

16.07.2016 11:56

Dosta je bosanac cutao sad se probudio i vidi kome je cutao 50 gidina.sad mu dodje da povraca

Name

Mile nije musko, tralallall..la...lla

15.07.2016 14:37

Milorade, pa niko ni na izbore ne izlazi (osim vas snsd-OVACA), ko ce ti za ovaj referendum? Pa niko ti nista vise ne veruje!!!!

ODGOVORITE
Name

Zajebant

15.07.2016 14:45

Ja sam iz FBiH. Dosadilo mi je više slušati o referendumu. Dajte molim vas održite ga već jednom. Hahaha...

ODGOVORITE
Name

vss

15.07.2016 16:15

Majmune!

ODGOVORITE
Name

cica.

15.07.2016 20:03

vvs vidi ti se kultura.

Name

banjaluka

15.07.2016 16:38

Moj nacionalni interes je kako sa cetvoroclanom porodicom zivim od 1. do 1. a da mi drzava ne salje opomene i prediskljucenja,kako da skolujem djecu...posto o ovome nece biti rijeci na referendumu logicno ne izlazim.Mada mislim da predsjednik ima drugaciju varijantu nacionalnog interesa.

ODGOVORITE
Name

Dobro tempirano

15.07.2016 20:36

Oni koji izdaju na referendum, teško će sedam dana kasnije opet na lokal. Teško je Srbe izvuci na ulicu i kad gladuju. Bošnjake da, oni su disciplinirani, Srbin sjedi u kafiću bez marke i promatra protestanate i ne želi im se pridružiti. Izlaznost će biti losa. Usput je li neko uradio anketu prije odluke?! Kolika će biti izlaznosti? Glasacu samo za lokal. Referendumi me ne interesiraju. Ima cijela elita, koja je na spinu Patriotizma uništila RS. Neka oni i njihovi potomci stoje u redovima za glasanje.

Name

yugosloven

15.07.2016 17:43

KOLIKO ZNAM FRKA SE DIZE SAMO NA DAN RS I DAN BIH NEKA SVAKO SLAVI STA HOCE DAJTE POSAO KOJI CE BITI PLACEN A NE RAD BEZ PLACA PA JADAN STRAJK I POJEO VUK MAGARCA

ODGOVORITE
Name

Mickey

16.07.2016 12:09

Ovaj referendum o danu RS samo laksi trening i priprema za pravi referendum o osamostaljenju i odvajanju od BiH koji ce u bliskoj bududucnosti da se desi. Kako stvari sada stoje u BiH to je jedino normalno i ispravno rjesenje. Svako svojim putem.

ODGOVORITE
Name

Marko

16.07.2016 12:18

Na referendum, ako ga uopste bude (šanse si nekih 20%) izlaznost nece biti veca od 40%. Znači Dodik ovim referendumon može sam izgubiti, ništa ne dobija, malu izlaznost i veliku vjerovatnoću da bude smjenjen.

ODGOVORITE
Name

banja luka

02.09.2016 03:40

Ne zavaravajmo se, ovaj referendum od nas pravi evropsku Sjevernu Koreju ama bas nista nece promijeniti a potrosice se par miliona maraka ipak realno gledajuci olovkom se ne moze Bosna dijeliti

ODGOVORITE