Njemačka je važan trgovinski partner BiH

Predsjedavajući PV PS BiH Mladen Bosić u današnjem razgovoru sa visokim funkcionerima njemačke pokrajine Hesen je rekao da je Njemačka najvažniji trgovinski partner BiH.

Bosna i Hercegovina 14.07.2016 | 17:51
Njemačka je važan trgovinski partner BiH
"Godišnja trgovinska razmjena Njemačke i BiH iznosi 3,5 milijardi maraka. Veoma je važno što je dobra pokrivenost uvoza
izvozom i ona iznosi 75%", rekao je Bosić, koji predvodi parlamentarnu delegaciju BiH u višednevnoj posjeti Saveznoj Republici
Njemačkoj i, jednoj od najrazivijenijih pokrajina Hesen.

Bosić je naveo da se godišnje u Njemačku izveze roba u vrijednosti od 1,4 milijarde maraka zahvaljujući prije svega njemačkim
investitorima koji su otvorili pogone i nova radna mjesta u realnom sektoru.

Prvog dana posjete parlamentarci su imali sastanak sa predsjednikom parlamenta njemačke pokrajine Hesen Norbertom Kartmanom, poslanikom i regionalnim generalnim sekretarom CDU-a Manfredom Pencom, i ministarkom za savezne i evropske poslove Lucijom Putrih.

Tokom razgovora najviše pažnje posvećeno je privrednoj saradnji dvije zemlje i daljem procesu evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana, saopšteno je iz Kabineta predsjedavajućeg PV PS BiH Mladena Bosića.

Dalje se navodi da je u narednom periodu planirano održavanje zajedničkog sastanka privrednika ove dvije zemlje u Frankfurtu.

BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Milan

14.07.2016 17:35

Molim Njemacku da nas okupira da BiH postane dio Njemacke !

ODGOVORITE