Banka Engleske reže kamatne stope?

Banka Engleske (BoE) razmatra da li da snizi kamatne stope prvi put u više od sedam godina radi suzbijanja ekonomskih posljedica britanskog glasanja za izlazak iz Evropske unije.

Svijet 14.07.2016 | 08:39
Banka Engleske reže kamatne stope?
BoE danas završava svoju prvu sjednicu o kamatnim stopama od referenduma 23. juna, na kojem su se građani Britanije opredijelili za napuštanje EU, a tim povodom je guverner Mark Kerni naknadno rekao da će "tokom ljeta vjerovatno biti potrebne neke mjere ublažavanja monetarne politike", prenosi agencija Frans pres.

Džonatan Lojns, ekonomista u istraživačkoj kompaniji "Kepital Ekonomiks", smatra da bi "imajući u vidu da je neizvjesnost i njen negativan uticaj na povjerenje najveća prijetnja ekonomiji na kratak rok, snižavanje referentne kamatne stope moglo da pomogne vraćanju povjerenja domaćinstava i tržišta nakon rezultata referenduma".

Mada tržišta već ove nedjelje kalkulišu u cijene očekivano smanjenje kamate, neki analitičari smatraju da se odluka BoE o rezanju ključne kamatne stope sa 0,50 odsto na nov rekordni minimum od 0,25 procenata ili čak na nula odsto, možda neće desiti prije avgusta.

Takav stav obrazlažu ocjenom da je brzo imenovanje Tereze Mej na mjesto premijera donekle ublažilo političku neizvjesnost koja je zahvatila Veliku Britaniju poslije šokantnog rezultata referenduma.

Bilo da do sniženja referentne kamate dođe sutra ili u avgustu, tržišta očekuju da će do kraja britanskog ljeta BoE objelodaniti nove mjere za podsticanje ekonomije, s obzirom na to da vlada ulazi u teške pregovore o istupanju zemlje iz EU.

Analitičari kažu da bi, na primjer, moglo doći do upumpavanja većih gotovinskih stimulativnih sredstava u britansku privredu kako bi se podstakla kreditna aktivnost poslovnih banaka.

Program kvantitativnog labavljenja centralne banke, koji je lansiran zajedno sa rekordno niskim kamatnim stopama za vrijeme globalne finansijske krize, omogućio je do sada plasiranje dodatnih 375 milijardi funti (445 milijardi evra) u britanske privredne kanale, podsjeća francuska agencija.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Karadoiz

14.07.2016 14:27

Dizanje i spustanje kamata je svakako vjestacko pa ako ih lako spuste lako ih i podignu nema tu sigurnosti, siguran je samo onaj koji to diktira

ODGOVORITE