Muke i nevolje 300 nealbanaca u Tetovu

Oko 300 učenika nealbanaca, uglavnom Makedonaca, Srba, Muslimana i Roma, već deceniju i po pohađa srednju školu u neuslovnom prostoru u OŠ "Đorđe Delčev", pošta za njih nema mesta u zdanju škole "Kiril Pećinović" koja se nalazi iza "Šarene džamije", čiji su formalno đaci.

Srbija 12.07.2016 | 17:50
Muke i nevolje 300 nealbanaca u Tetovu
To je, između ostalog, juče u ime oko 300 roditelja i profesora koji predaju nealbanskim đacima istakao Miroslav Blaževski, jedan od roditelja, tražeči pomoć od Dečje ambasade "Međaši" u Sarajevu.

Taj problem, kako kaže Blaževski, "traje 15 godina, od vremema kada su nealbanska deca morala da se povuku iz te škole, jer nisu bila bezbedna, a posle su postala prekobrojna. Pisali su, išli na sve adrese od gradonačelnice Tetova, Albanke Teute Arifi do premijera i predsednika Makedonije, ministra prosvete, njegovih pomoćnika i zamenika".

"Ne samo što nema pomoći i rešenja, već je, što ovog problema tiče, medijski postavljena "gvozdena zavesa", pa smo došli u Sarajevo da, između ostalog, prvo upoznamo evropsku i svetsku javnost šta se događa u Tetovu", kaže Miroslav. "Žalosno je videti gde uče srednjoškolci nealbanci i gde rade nastavnici Makedoci sa njima. Iz godine u godinu u centrali škole povećavo se broj albanskih đaka, a našoj deci su ztvorena vrata. Nigde nismo naišli na razumevanje, što nas sve više zabrinjava i zbog nas i zbog naše dece."

Napravljeno je Udruženje roditelja dece koja su višak u tetovskoj srednjoj školi i nastavnika koji rade sa njima u neuslovnom prostoru. Nadu su, kaže Blaževski, dobili u DA "Međaši". "Na sceni je klasična diskrimacija, jer su oružane akcije i okolnosti koje su ih pratile, praktično, iskorišćene da se za sva vremena kaže zbogom srednjoškolcima koji nisu Albanci", kaže avokat Dušan Tomić, generalni sekretar Dečje amnsade "Međaši" u Sarajevu, koja je čak i u najtežim ratnim uslovima, pomagala mališanima na tlu bivše SFRJ. "Naše delovanje je, i dalje za postor čitave nekadašnje SFRJ. Kontaktiraću odmah gradonačelnicu Tetova, ali i najviše funkcionere Makedonije da vidim zašto ne rešavaju ovaj problem koji je, ne samo diskriminatorski, već posve nehuman i necivilizacijski."

Dečja ambsada će, po Tomićevim rečima, pokrenuti akciju da se u krugu srednje škole napravi zdanje za decu nealbanske nacionalnosti, ako je novac za izlazak iz tog "lavirinta" u pitanju. Svaki drugi izgovor vlasti, osim novca, nije čak ni za raazmatranje. "Siguran sam da im ni novac nije bio sporan toliko, koliko nekim očigledno moćnim krugovima odgovara da nastava u toj školi bude etnički čista, poručuje Tomić.

BN televizija(V.M.)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Srbin

12.07.2016 17:37

Pa gospodo Makedonci albanci su vam bili drazi od srba,sad uzivajte u bratskoj ljubavi!

ODGOVORITE
Name

Vuk

12.07.2016 19:46

Tako je Srbine!!!

ODGOVORITE