Bijeljina: Poništene odluke o smjenama

Okružni sud u Bijeljini je poništio prve dvije odluke o smjenama funkicionera koje je usvojilo 16 odbornika u Skupštini Grada Bijeljina. Presudom Okružnog suda na dužnost su vraćeni zamjenik Gradonačelnika Bijeljine Huso Zečkanović i načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Milorad Sofrenić. Na presudu nema prava žalbe i nisu potrebne nove odluke o imenovanjima za ova dva funkcionera.

Republika Srpska 09.07.2016 | 21:51
Bijeljina: Poništene odluke o smjenama
"Sud je potvrdio da su skupštinske odluke nezakonite i tako pokazao svoju nezavisnost. Ovo su samo prve dvije skupštinske odluke od brojnih koje će biti poništene na Sudu. Saradnici i ja smo radili i radimo po zakonu, u okviru naših nadležnosti i to je ovom sudskom odlukom potvrđeno. Sve što je uradila skupštinska većina išlo je na direktnu štetu gradskog budžeta i građana Grada Bijeljina", istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije.



Govoreći o posledicama nelegalnih postupaka skupštinske većine kojom rukovodi predsjednik Skupštine Dragan Đurđević, načelnik Sofrenić je upozorio da su oni oštetili budžet za oko 2,36 miliona konvertibilinih maraka:

"Samo zbog odlaganja usvajanja regulacionog plana "Centar" i parcelacije u Industrijskoj zoni priliv u budžet će biti manji za oko dva miliona, a zbog nerazumnih odluka o smjenama funkcionera, šteta će biti oko 360.000 KM, zbog duplih plata i ostalih primanja, kao i zbog sudkih troškova. Ovo je najbolja ilustracija koliko je štetno nezakonito i bahato djelovanje samozvanog ekspertskog tima u Skupštini", zaključio je načelnik Sofrenić. On je dodao da bi 16 odbornika počinili krivično djelo ukoliko bi opet pokušali da ponove postupak smjene, s obzirom na to da se Sud već izjasnio o ovoj temi.

Zamjenik Gradonačelnika Huso Zečkanović je izrazio očekivanje da će se nesmetano nastaviti započeti projekti, ali i sačuvati povjerenje između najvećih nacionalnih zajednica u Gradu Bijeljina:

"Mnogo truda smo uložili da ostvarimo sve dobre rezultate koje smo postigli prethodnih godina. Nažalost, prethodnih sedmica smo imali pokušaj rušenja institucija, ali je Sud potvrdio da je to bilo nelegalno. Važno je da se vjeruje u zakon i institucije na svim nivoima vlasti, jer bi njihovim urušavanjem došlo do urušavanja čitavog društva", bio je jasan zamjenik gradonačelnika Huso Zečkanović.

(BN televizija)