Maksimović: Ljekari mobilni i tokom ljeta

Zbog najavljene visoke temperature ovog ljeta direktor Doma zdravlja Bijeljina Zlatko Maksimović najavio je povećanje broja ekipa Hitne medicinske pomoći i savjetovao sugrađanima da pozovu ljekara u kućnu posjetu, umjesto da bez velike potrebe izlaze iz kuća.

Republika Srpska 08.07.2016 | 15:14
Maksimović: Ljekari mobilni i tokom ljeta
Na današnjoj konferenciji za novinare Maksimović je rekao da će i obim usluga porodične medicine biti pojačan i da će dvije do tri ekipe u kojima se nalaze ljekar porodične medicine i medicinska sestra uvijek biti mobilne i po pozivu obilaziti stanovništvo. 

Građanima je na raspolaganje stavljen i novi telefonski broj 055/ 415-210 na koji će 24 časa moći dobiti savjete ljekara zbog tegoba u vezi sa visokom temperaturom, ali i zdravstvenim problemima uopšte. 

Načelnik Službe hitne medicinske pomoći Duško Milovanović rekao je da su simptomi gubitka tečnosti u organizmu koji se javljaju zbog vrućina osjećaj slabosti, glavobolja, zbunjenost i vrtoglavica. 

Prema njegovim riječima, izlaganje suncu posebno je rizično za novorođenčad i djecu do dvije godine, trudnice, lica starija od 65 godina i hronične bolesnike, naročito one koji imaju problema sa srcem i visokim pritiskom. 

Milovanović je preporučio da se izlaganje suncu izbjegava u periodu od 10.00 do 17.00 časova, da se umanje fizički napori i pretjerana fizička aktivnost, te da se u izlazak ne kreće bez šešira i sunčanih naočara, u udobnoj i svijetloj garderobi od prirodnih materijala. 

Prema njegovim riječima, posebnu pažnju tokom vrelog ljeta treba posvetiti ishrani, pri čemu se savjetuje izbjegavanje masne, kalorične i začinjene hrane, a preporučuju se kuvana jela, supe i povećan unos voća i povrća. 

U stanu je važno provjetravanje u noćnim časovima, tokom dana se savjetuje zamračivanje prostorija, a ukoliko se prostorije rashlađuju klima-uređajima razlika u temperaturi ne smije biti veća od osam do 10 stepeni od temperature spolja. 

Maksimović je rekao da ljekari u Hitnoj službi Doma zdravlja Bijeljina u prosjeku imaju 150 pacijenata dnevno, vikendom do 250 pacijenata, kao i dvadesetak kućnih posjeta u danu.