Koliko i kome je sve dužna Srpska?

O stanju spoljnog duga Republike Srpske informisali smo se u Ministarstvu finansija Republike Srpske, a dobijene podatke za portal "Mondo.ba" je prokomentarisao ekonomista Marko Martić, direktor banjalučkog Centra za istraživanje i studije "GEA".

Republika Srpska 07.07.2016 | 22:55
Koliko i kome je sve dužna Srpska?
Ukupan spoljni dug Republike Srpske na dan 30. april 2016. godine iznosi 3.042,72 miliona KM, navodi se u zvaničnom odgovoru Ministarstva finansija Srpske na upit portala "Mondo.ba" o stanju spoljnjeg duga Republike Srpske.

"Što se tiče strukture spoljnog duga sa aspekta kreditora, Republika Srpska ima zaduženja prema Svjetskoj banci (WB IDA, WB IBRD), Londonskom klubu povjerilaca, Pariškom klubu, Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), Evropskoj investicionoj banci (EIB), Evropskoj komisiji, Međunarodnom monetarnom fondu, Međunarodnom fondu za razvoj poljoprivrede (IFAD), Razvojnoj banci Savjeta Evrope (CEB), Kreditnom zavodu za obnovu Frankfurt na Majni (KfW), Vladama Austrije, Japana, Koreje, Srbije, Poljske, Portugala, Španije i Belgije, kao i OPEC fondu za međunarodni razvoj", kažu iz Ministarstva finasija Republike Srpske, navodeći još i da je Repubilka Srpska manje zadužena od većine susjednih zemalja.

"Posmatrajući dug u odnosu na BDP zemalja u regionu, Republika Srpska je sa ukupnim dugom od 58,5 odsto BDP-a, na kraju 2015. godine, manje zadužena od većine zemalja regiona (Srbija 75,5 odsto BDP-a, Crna Gora 61,7 odsto BDP-a, Hrvatska 86,7 odsto BDP-a), izuzev Makedonije (46,5 odsto BDP-a)", kažu iz Ministarstva finansija Srpske.

Direktor banjalučkog Centra za istraživanje i studije "GEA" Marko Martić, slaže se sa konstatacijom da je Republika Srpska umjereno zadužena. Ali...

"Ono što je problem jeste rastući trend zaduživanja i struktura ekonomije. Male i ranjive ekonomije su znatno više izložene riziku zaduženosti u odnosu na velike (SAD, Japan, Francuska, Njemačka) pa tako i procenat javnog duga u odnosu na BDP treba shvatiti uslovno. Dug sam po sebi i ne bi bio problem kada bi vodio ka snažnijem ekonomskom rastu, ali kada zaduženost raste znatno brže od BDP-a, kao što je to slučaj u BiH i Republici Srpskoj, to je onda dugoročno gledano ozbiljan problem.Uostalom, osnovna ekonomska logika kaže da povrat od investicije koja se finansira iz kredita mora biti veći od obaveza po tom istom zaduženju, a to kod nas nije slučaj", kaže za Martić.

Ko vidi korist od ekonomskog rasta?

Centar za istraživanje i studije "GEA" nedavno je objavio odličnu eknomsku analizu "Godine vraćanja tuđih dugova“ koja je pokazala da se evidentni rast prihoda od indirektnih poreza zadnjih desetak godina poklapa samo sa rastom obaveza po spoljnom dugu, dok prihod lokalnih zajednica u Republici Srpskoj stagnira.

Drugim riječima, korist od ekonomskog rasta vide samo strani kreditori, a lokalne zajednice, opštine, gradovi i obični građani u međuvremenu – preživljavaju.

Na primjer, 2006. godine Republika Srpska je izdvajala 92 miliona KM godišnje na ime vraćanja spoljnog duga dok je 2015. godine u tu istu svrhu izdvajala skoro 200 miliona KM.

"Prvi na listi prioriteta prilikom raspodjele prikupljenih sredstava od indirektnih poreza su otplata spoljnog duga i budžeti BiH institucija, pa tek iza toga slijede entitetski budžeti i finansiranje lokalnih zajednica. Za opštine i gradove ovo je najvažniji izvor prihoda koji u prosjeku učestvuje sa 60 odsto u finansiranju njihovih budžeta.

Projekcije za naredni period pokazuju i da gradovi i opštine mogu očekivati dodatni pad prihoda od indirektnih poreza zbog preuzetih obaveza Republike Srpske po osnovu spoljnih kredita", kaže Martić.MMF-u "dođemo" 359 miliona KM

Prema podacima Ministarstva finansija Republike Srpske stanje duga Republike Srpske prema MMF-u, na dan 30. aprila 2016. godine, iznosi 359,35 miliona KM, a odnosi se na dug po IV Stand by aranžmanu. Radi se o kreditnom zaduženju sa rokom otplate pet godina, u koji je uključen 'grejs' period od tri godine, uz tržišnu kamatnu stopu za transakcije sa MMF-om (trenutno 1,05 odsto). Uslovi otplate teku od datuma povlačenja svake tranše, te se iznos glavnice i kamate po godinama razlikuje.

Sredstva kredita namijenjena su za podršku budžetu s ciljem ublažavanja efekata svjetske ekonomske krize, očuvanja kontinuiteta valutnog odbora, održavanja fiskalne discipline, unapređivanja reforme javnog sektora, očuvanja stabilnosti finansijskog sektora, poboljšanja poslovnog okruženja, te finansiranje budžetskih izdataka u 2014. i 2015. godini, navode iz Ministarstva.

"Namjena MMF kredita je definisana i podrazumijeva istovremenu intervenciju na više područja, prije svega na uravnoteženju budžeta, ali i reformi javnog sektora te poboljšanju poslovnog okruženja. Nažalost, ono što je do sada vidljivo jeste da je većina novca po osnovu IV Stand by aranžmana ipak otišla na finansiranje budžetskih izdataka, a da su izdvajanja za unapređenje reforme javnog sektora i poboljšanje poslovnog okruženja bila skromna, odnosno, da su ti efekti izostali.

Kada je zaduživanje kod MMF-a u pitanju uvijek će se naći pristalice i kritičari takvih odluka. Dobro je da takva rasprava postoji, međutim, ono što je realan problem da mi sami nismo uspjeli izgraditi sistem koji neće generisati dugove. U takvim uslovima i podrška MMF-a ima ograničene domete", kaže Martić.

Teške godine tek slijede

Iz Ministarstva finasija Republike Srpske kažu da su sredstva po osnovu IV Stand by aranžmana povlačena u periodu septembar 2012 - juli 2014. godine, a posljednja povučena tranša će biti otplaćena u julu 2019. godine.

"Uslovi aranžmana su takvi da će opterećenje po osnovu servisiranja ovog zaduženja biti najteže u godinama koje tek slijede, dakle, u 2017. i 2018. godini. Jednostavno, nakon isteka 'grejs' perioda sve obaveze po osnovu vraćanja kredita su zbijene u preostale dvije godine i to je ono što nas očekuje u bliskoj budućnosti", kaže Martić.

Novi kredit "na ledu"

Na sjednici Fiskalnog savjeta BiH u maju je prihvaćen novi kreditni aranžman sa MMF-om u iznosu od 550 miliona evra. Međutim, ovaj kredit je stopiran - do daljnjeg. Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi rekao je danas da je Međunarodni monetarni fond odgodio kreditni aranžman BiH jer svi članovi Fiskalnog savjeta nisu potpisali pismo namjere.

"Zbog odgađanja u potpisivanju Pisma namjere, sastanak Izvršnog odbora MMF-a na kojem se trebao razmatrati zahtjev vlasti za odobravanje Proširenog aranžmana, se morao odložiti do daljnjeg. Elementi programa kao i sadržaj Pisma namjere su usaglašeni između misije MMF-a i organa vlasti BiH u maju 2016. Do danas MMF-u nije dostavljeno otpisano Pismo namjere", rekao je Parodi.

Spekuliše se da odgađanje aranžmana ima veze sa uslovljavanjem potpisa predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića i federalnog premijera Fadila Novalića na adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Čekajući MMF...

I, dok nekim čudom novi aranžman sa MMF-om možda ipak bude odobren, institucije se dovijaju kako znaju i umiju. Republika Srpska, na primjer, zadužila se početkom sedmice na Banjalučkoj berzi za oko 10 miliona maraka novom aukcijom trezorskih zapisa, a prikupljeni novac planira da potroši za finansiranje budžetskih izdataka u ovoj godini.

"Izvjesno je da Republika Srpska i FBiH nemaju previše opcije za zaduživanje iz spoljnih izvora i zbog toga su oba entiteta jednostavno prinuđena da rastuće obaveze finansiraju iz domaćih izvora (emisije obveznica, trezorski zapisi i sl.). U Republici Srpskoj je to izraženije što se onda reflektuje na unutrašnji dug koji je sada značajno veći u odnosu na spoljni", kaže Martić.

Ovome govori u prilog i Informacija o stanju javne zaduženosti BiH koju su nedavno razmatrali poslanici Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH, u kojoj se navodi da je unutrašnja zaduženost BiH oko 3,5 milijardi KM. U ovom iznosu FBiH učestvuje sa 35,74 odsto, Brčko Distrikt sa 0,27 odsto, a Srpska sa čak 63,99 odsto.

Ukupna zaduženost BiH trenutno iznosi oko 11,9 milijardi KM - na vanjski dug otpada 8,4 milijarde KM, a unutrašnji dug je oko 3,5 milijardi KM.

(Mondo.ba)

Komentari / 46

Ostavite komentar
Name

Misko

07.07.2016 14:41

E sad ce Nova Banka da crkne. Nema im spasa, morace pokupovati sve moguce obveznice koje vlada bude stampala.

ODGOVORITE
Name

Gavran

07.07.2016 15:15

Masala

Name

XL

07.07.2016 15:16

Samo nek se goji

Name

Re

07.07.2016 15:33

Jaoooooooo gore od bola

Name

Opaa

07.07.2016 15:34

Nazor dise uh !!!

Name

Mica

07.07.2016 15:37

Dise na skrge

Name

Bajaga

07.07.2016 15:39

Auuu bogu I narodu duzni, ovo nema ni u Africa a kamo li u albaniji

Name

Lijevcan

07.07.2016 15:45

Nece Nova jos na bubanj,prva u redu cekanja je Hypo

Name

Re Bajaga

07.07.2016 16:06

Pa zar smo mi bolji u RS od Africa I sl.??

Name

Ivko

07.07.2016 16:07

Popis je kriv za ovo stanje kazu nasi lideri!!!

Name

din

07.07.2016 19:28

Nista se nije duzno sve je to sitno za tri mjeseca sve moze da se otplati rece dodik samo neznam sto nepocne tri mjeseca zacas produ i nikome nisi duzan.

Name

MMF

07.07.2016 14:44

Kako mislite vratiti tolike pare bas me zanima?

ODGOVORITE
Name

olo

07.07.2016 14:48

Zapleniti imovinu svih političara!!

Name

No problem

07.07.2016 16:29

Prodat ce mo narod I stoku, u cemu je problem??? !!!

Name

hulio

08.07.2016 09:44

Ma majka srbija stoji iza,nema problema

Name

Ukratko

07.07.2016 14:48

Duzni i Bogu i svijetu...... Sto u prevodu znaci....pisi propalo....

ODGOVORITE
Name

Re

07.07.2016 15:10

Znamo da bi to zelio ali nista od toga Mujo

Name

svasta

07.07.2016 14:48

Najbolje da smo zaduzeniji od svih drugih,pa nada Republika je kao mjesna zajednica nekog veceg grada,tipa BG.Dali su nam novca koliko i vrijedimo,vrlo brzo cemo doci u situaciju da ce neko reci dosta i ovoje nase,ili vratite novac.Od cega da vratimo kada samo radi Kaldera Company i oko vladajuce strukture a i oni neuplacuju redovno plate i drzavi namete.I mi tj nasi politicari se udaraju u prsa kao mi drzava.Od svih presjednika,ministara,pomocnika,savjetnika,mozda ima 5 koji du ucesnici rata i stvarali Republiku Srpsku,a svi ostali su bili donatori ili odmarali se po Bg i NS.Sramota i bruka.Neka nas je stid i sramota zajedno sa nasim politicarima.

ODGOVORITE
Name

Karadoz

07.07.2016 14:53

Duzna je i Bogu i ljudima

ODGOVORITE
Name

miso despot

07.07.2016 17:36

Mi u radiju Gradiska kasnimo sa platama.Šefica ne kasni.ONA naplaćujr topli obrok i prevoz iako dodje na posao dva tri puta mjesečno.Ima i plaćene tel. račune. A ko daje platu i doprinose Gordani Vujić- E O TOME ĆE NEKO drugi.Samo se Adam neće pitati.

Name

delija

07.07.2016 14:53

Duzni su meni..8 plata ,20 putnih troskova i boga pitaj koliko toplih obroka i regresa.

ODGOVORITE
Name

Ekonomski expert

07.07.2016 15:08

Pitanje za kolege eksperte: Negdje sam cuo da se RS zaduzuje komercijalno po duplo vecoj kamati of FBIH. Da li bi bilo moguce da FBiH posudi 100 miliona sa kamatom 2.5%, Onda FBiH kupi obveznice RSa u vrijednosti od 100 miliona sa kamatom od 5%. Profit koji FBiH ostvari strpa u svoj budzet?

ODGOVORITE
Name

yugosloven

07.07.2016 15:10

OD BOGATE DRZAVE POSTADOSMO DUZNICI A JOS UVIJEK IMAMO RESURSE ALI NJIH PRODAJU POLITICARI KAO SVOJINU

ODGOVORITE
Name

heheheeeee

07.07.2016 15:13

Ma pustite to , brine me ova povreda noge dragog nam velikog vođe , uhhhhhh odmah se sjetih još nekih povreda noge

ODGOVORITE
Name

re

07.07.2016 16:16

Da se nisi sjetila Tite i njegove noge.Mozda ce i nasem Titi nogu osjec.

Name

ptice na grani

07.07.2016 15:20

lakše je odgovoriti na pitanje, kome nije dužna,

ODGOVORITE
Name

tzhc

07.07.2016 15:29

SJEVERNOJ KOREJI

Name

bane

08.07.2016 01:39

I meni su cak duzni

Name

Miki

07.07.2016 15:43

Sami se uništavamo

ODGOVORITE
Name

Re

07.07.2016 16:03

A unutrasnji I vanjski faktor??? Zar Federacija nije kriva za ovo stanje??

Name

RE RE

07.07.2016 16:52

NIJE.....SAD SU 1:1..........NIJE SVIJET BUDALA.ZNAJU ONI DA JE OVDE BIJEDA A NASA TRI ... IDU NA SASTANKE SA TRI AUTA .......SVE TO IMA SVOJE.........E NEKA SE SAD KURCE...

Name

Bacuska

07.07.2016 15:49

A sta je sa ruskim zaduzenjem. Da ga nisu prikrili

ODGOVORITE
Name

Re

07.07.2016 16:37

To ce braca otpisati !!

Name

dzo

07.07.2016 16:22

Pa lako je to rijesit pohapsit ove sto su mizli budzet stankovic, skrbic, ninic, trisic, kaldera, kajo... I vratit dugove

ODGOVORITE
Name

brane

07.07.2016 16:54

Pa imam ijedna zemlja da joj nismo dužni. Ali kakav je narod takvu vlast i zaslužuje.

ODGOVORITE
Name

Ljilja

07.07.2016 16:56

Pa ovi se naši takmiče u zaduženjima, izgleda da im je krivo što neko ima zaduzeniji od nas.Žalosno.

ODGOVORITE
Name

Posteno

07.07.2016 17:08

Pa po cijelom svijetu se zaduzili ali ne i kod Rusa.Ne da Putin lovu na lijepe oci...prozreo vas je.

ODGOVORITE
Name

Simon

07.07.2016 17:23

Ovdje samo pomaze jedna jedina stvar a toje .SVE IZNOVA.

ODGOVORITE
Name

Miso

07.07.2016 17:26

Sve kriva srbija za nasu propast

ODGOVORITE
Name

EU

07.07.2016 19:57

Bilo bi dobro zbog boljeg pregleda situacije da navedete dug Belgije i par drugih manjih EU država. To nikad ne radite. Nije mi jasno zbog čega.

ODGOVORITE
Name

Strucnjak

07.07.2016 20:41

Jesi li ti bio u Belgiji? Jesi li vidio kako su oni izgradjeni, kolika su socijalna davanja, koliko primaju nezaposleni, itd... Sta se u RS izgradilo, kolika su socijalna davanja, koliko primaju nezaposleni... s obzirom da svi znamo odgovore, ajd mi objasni otkud RS 1 marka duga? Gdje su te pare?

Name

Dec

07.07.2016 21:19

Uvijek ima opcija pobjeći u Srbiju ! Srbija!!

ODGOVORITE
Name

joca

08.07.2016 02:27

Rusi nam nikad nisu dali kredit, sve dugujemo zapadu...popusili smo...bravo Dodik, sad smo robovi zapada.

ODGOVORITE
Name

neutralni

08.07.2016 12:40

Nisu Rusi dali ni donaciju, a dali bi kredit da imaju viška para, samo ni njima ne ide

Name

Aaaaa

08.07.2016 09:37

Meni je Fadil duzan, al ne mozes bagru ni na, sudu da dobijes.

ODGOVORITE
Name

vss

08.07.2016 13:10

Meni je najvise duzna. Sve mi je uzela.

ODGOVORITE