Čovjek koji je rušio Sadamov spomenik: Sad bih htio da se vrati

Nije reč o nekakvoj ljubavi prema Sadamu Huseinu. Iračani su osetili da su anarhija i islamistički teror mnogo gori i od diktature.

Svijet 06.07.2016 | 22:20
Čovjek koji je rušio Sadamov spomenik: Sad bih htio da se vrati
U trenucima pada Sadama Huseina pod naletom američko-britanskog ratne mašinerije, svet je u aprilu 2003. obišla fotografija Iračanina kako maljem razbija spomenik iračkom diktatoru. Više od 13 godina kasnije, Vašington post je pronašao Kadima Šarifa al-Džaborija među milion izbeglica u Libanu, onog istog koji je 2003. snimljen kako razbija spomenik.

Samo što danas kaže da ga njegov čin iz tog perioda boli, kao i da ga je zbog toga sramota. Nije reč o nekakvoj iznenada probuđenoj ljubavi prema pokojnom iračkom doživotnom predsedniku, nego o tome da je, kako kaže, nakon Huseinovog pada s vlasti život svake sledeće godine bio sve gori i gori.

"I tada je bilo korupcije, sukoba, ubijanja, pljački. Bio sam tako srećan kad su ga srušili s vlasti. Ali, Sadam je pao, a na njegovo mesto došlo je 1000 drugih Sadama", istresao je dušu pred novinarima čovek koji bi, kaže, sad više od svega želeo da se diktator vrati iz mrtvih na stare pozicije moći. On je, inače, nekad bio Huseinov lični mehaničar motocikala, ali zapravo nema razloga da žali lično za njim.

U jednom trenutku pao je u Huseinovu nemilost i nakratko završio u zatvoru. Sadamov režim pogubio je 15 članova njegove šire rodbine. Ali, od 2003. Irak je zapao u stanje potpune anarhije, stanje za koje su milioni Iračana koji su to iskusili, danas vide kao neuporedivo gore čak i od brutalne diktature Sadama Huseina.

Irak se podelio po liniji plemenskih, verskih sukoba. Na sve strane se ističu terorističke grupe, od kojih je Al Kaida samo jedna od mnogih, da bi na kraju veliki deo zemlje okupirala ID, koja je u nedavnom bombaškom napadu na trgovački centar u jednom jedinom trenutku pobila više od 250 ljudi usred svetog meseca Ramazana, nekad vremena slavlja, sreće, mira, posta i molitve.

Al-Džabori, nekad rvač i dizač tegova, kaže i to da za sadašnje stanje svakako krivi i aktuelnu iračku vlast. Ipak... "Buš i Bler su lažovi. Razorili su Irak i srozali nas na nulu, na nivo Srednjeg veka, možda i niže od toga. Da sam kriminalac, ubio bih ih vlastitim rukama", rekao je novinarima.

S njim je, osim Vašington posta, razgovarao i BBC, što možete pogledati ispod.



Izvor: B92

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Srbi

06.07.2016 20:27

E zato mi ne damo Dodika!!!!

ODGOVORITE
Name

pa

06.07.2016 21:43

Vodi ga sebi kuci !

Name

Od srca

06.07.2016 21:44

Da ga nemamo, trebali bi ga izmisliti.

Name

RE OD SRCA

07.07.2016 06:31

DODIKA SU KRETENI I IZMISLILI!

Name

Crni

06.07.2016 23:03

Sadam Hisein je imao 100 tih neki sekti koje nemaju veze sa pravim Islamom s kojim se borio i držo s tim mir u čitavom svjetu i nije im valjao sad da im ga je oživiti sve bi dali

ODGOVORITE
Name

brzi

07.07.2016 06:33

Nasilnim dolaskom na vlast,ravan katastrofi.Libija-Irak-Egipt-Ukrajina.Itd.

Name

Pokajte se !

07.07.2016 18:08

Verujem ovom coveku.Svi iz nekadasnjih pravno sredjenih drzava, koji su srdacno, za saku dolara,ucestvovali u njihovom rusenju su se pokajali.Svi bi oni, sve sto imaju dali za neki iole normalan zivot ali... Hteli ste,uzivajte. Rusio si brale, sad imas sansu da se kajes ceo zivot.

ODGOVORITE