Mesi dobio zatvorsku kaznu!

Zbog utaje poreza, sud osudio jednog od najboljih fudbalera današnjice i njegovog oca na zatvorske kazne! Ali, oni neće u zatvor... Podrška Mesiju od Barselone.

Fudbal 06.07.2016 | 19:00
Mesi dobio zatvorsku kaznu!
Tako je to u uređenim zemljama, gde su svi jednaki pred zakonom...

Sud u Barseloni presudio je da je argentinski fudbaler kriv zbog utaje poreza, pa je odredio kaznu zatvora u trajanju od 21 mesec. Određena mu je i novčana kazna od dva miliona evra. Njegovom ocu određeno je da plati 1,75 miliona evra.

Međutim, malo je verovatno da će Mesi zaista i ići iza rešetaka, već će napraviti dogovor sa vlastima u smislu da će platiti odštetu, odnosno nagodiće se.

Prema zakonu u Španiji, kazne ispod dve godine zatvora mogu biti uslovne. Što će reći, ni Mesi, ni njegov otac neće ići u zatvor, već je reč o uslovnim kaznama.

U međuvremenu, Barselona je objavila saopštenje u kojem potpuno podržava svoju zvezdu, ističući da Mesi nije krivično odgovoran za utaju poreza.

Mesi i njegov otac Horhe Horasio, koji vodi finansije argentinskog asa, saslušani su ranije pred sudom u Barseloni, povodom optužbi da su državi Španiji ostali dužni 4,1 miliona evra na ime neplaćenog poreza.

Porodica Mesi tereti se da iskoristila poreske povoljnosti u Belizeu i Urugvaju da sakrije 10,1 miliona evra prihoda od prava na korišćenje imena i lika najboljeg fudbalera sveta, u periodu 2007-2009.

Centralno mesto u optužnici pripada Horheu Mesiju, ali španska poreska agencija tvrdi da je i Lionel bio dovoljno upućen u čitav proces i da zbog toga i on mora da se nađe na udaru pravde.

Poreska agencija zatražila je pomenuti dug od 4,1 miliona evra i zatvorsku kaznu od 22 i po meseca za obojicu.

Petostruki nosilac "Zlatne lopte" je 2013. godine već bio na sudu povodom istog ovog slučaja i tada je rekao da on "potpisuje ugovore, ali da ih i ne čita", pošto sve detalje prepušta ocu.

"Jedino što me zanima je da na kraju svake godine pogledam koliko sam zaradio", rekao je Leo Mesi u tadašnjem iskazu.

On je u 2015. zaradio ukupno 74 miliona evra i platio je pet miliona poreza za tu godinu i još 10 miliona kako bi regulisao obaveze iz prethodnog slučaja, čiji predmet su bile poreske obaveze za 2010. i 2011.

Mesi nije jedini fudbaler Barselone sa takvim problemima. Sud u Rio de Žaneiru pre tri meseca je naložio Nejmaru da plati čak 52 miliona evra, dok je Havijer Maskerano kažnjen sa znatno podnošljivijih 800.000 evra.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar