Pistorijusu šest godina zbog ubistva djevojke

Nešto se čudno desilo na izricanju presude Oskaru Pistorijusu, južnoafričkim paraolimpijcu koji je ubio svoju devojku Rivu Stinkap u februaru 2013. Na ponovljenom suđenju u Pretoriji osuđen je na šest godina robije, iako je zakonski minimum za ubistvo - 15 godina.

Svijet 06.07.2016 | 10:51
Pistorijusu šest godina zbog ubistva djevojke
Podsetimo, Pistorijus je 14. februara 2013. ubio u svojoj kući devojku vatrenim oružjem i to kroz zatvorena vrata kupatila jer je, kako je to više puta istakao tokom suđenja, mislio da je u pitanju provalnik.

On je prvobitno bio osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud Južne Afrike preinačio tu presudu i osudio ga za ubistvo.

Sudija Tokozile Masipa je u obrazlaganju presude istakla da on nije osuđen na 15 godina robije, koliko je bilo moguće po zakonu, jer je odbrana uspela da dokaže neke njegove tvrdnje, a i da je pritom Pistorijus u toku rehabilitacije znatno popravio svoje ponašanje. On je u više navrata iskazao iskreno kajanje, pokušavajući, istina bezuspešno, da kontaktira porodicu ubijene Rive i izrazi svoje žaljenje.

Kada je sudija Masipa obelodanila šestogodišnju kaznu, u sudnici je nastala prilična zbunjenost, jer zakoni Južne Afrike predviđaju minimalnu kaznu od 15 godina za počinioce ubistva.

Pred izlazak iz sudnice, Oskar Pistorijus je zagrlio svoju uplakanu sestru i otišao na izdržavanje kazne.

Izvor: Blic
Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar