Procjenitelji češljaju imovinu Banke Srpske

Banka Srpske u kojoj je pokrenuta likvidacija angažovala je ovlašćene procjenitelje koji vrše popis imovine, a njena konačna vrijednost od koje će zavisiti i stepen naplativosti potraživanja povjerilaca biće poznata u avgustu.

Republika Srpska 05.07.2016 | 22:25
Procjenitelji češljaju imovinu Banke Srpske
"Podaci će biti poznati nakon što ovlašćeni procjenitelji sačine i predaju svoje procjene. Popis imovine i procjena opravdanosti prijavljenih potraživanja povjerilaca biće okončani u prvoj polovini avgusta nakon čega na scenu stupa Agencija za bankarstvo RS koja će odlučiti o daljem toku postupka likvidacije Banke Srpske", kaže likvidacioni upravnik Banke Srpske Petar Mićić i dodaje da će nakon završetka tih aktivnosti biti izrađeni izvještaj o finansijskom stanju banke i likvidacioni plan.

U zavisnosti od procjene vrijednosti imovine likvidirane banke biće poznato koliku bi sumu za diobu mogao imati na raspolaganju likvidacioni upravnik. Dok procjenitelji češljaju imovinu, povjeriocima Banke Srpske se bliži istek roka do kojeg mogu prijaviti potraživanja. Rok ističe 13. jula nakon čega će biti utvrđen iznos opravdanih, odnosno osporenih potraživanja.

Mićić naglašava da je trenutno teško reći da li će i u kojoj mjeri imovina banke i priliv od naplate kredita biti dovoljni za pokriće potraživanja klijenata.

"Izvještaj o finansijskom stanju banke i plan likvidacije nisu konačni finansijski pokazatelji koji mogu dati precizne informacije o visini namirenja deponenata jer su oni podložni promjenama vrijednosti nekretnina  na tržištu, trajanju sudskih sporova i njihovih ishoda ili procesa naplate kredita", kaže Mićić.

Privremena uprava u Banci Srpske uvedena je 16. novembra prošle godine zbog neizvršavanja naloga Agencije za bankarstvo i pada kapitala ispod zakonskog minimuma. Agencija je 27. aprila ove godine oduzela dozvolu za rad Banci Srpske i pokrenula proces njene likvidacije.

U banci je ostalo 149,5 miliona maraka depozita, a u potpunosti je namireno 14.100 depozitara koji su u banci držali 55,4 miliona KM. Riječ je o ulozima čiji iznos ne prelazi 50.000 maraka i za koji garantuje Agencija za osiguranje depozita BiH. Deponenti koji su imali iznose veće od 50.000 KM biće namireni od prihoda od prodaje imovine banke i naplate kredita, ali je malo vjerovatno da će dobiti sav novac.

Banka Srpske nastala je dokapitalizacijom propale Balkan investment banke kojom je njen skoro stoodstotni vlasnika postala Vlada RS.

Radnici

Petar Mićić kaže da u Banci Srpske nije bilo novih otpuštanja radnika nakon što je Agencija za bankarstvo RS krajem maja usvojila pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

Banka Srpske je tada zaključila ugovor o zaposlenju na određeno sa 59 zaposlenih, dok su zbog smanjenja troškova likvidacionog postupka bez posla ostala 44 radnika. Banka je na dan uvođenja privremene uprave zapošljavala 227 radnika.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Milan

05.07.2016 21:49

Banka propala a Dodik i dalje drzi zaposlene ,e tugo moja !

ODGOVORITE
Name

SNSD džemat

06.07.2016 05:16

Samo dok ne prođu izbori... poslije toga će i oni na ulicu. Ali prvo moraju da glasaju za "pravog".

Name

Češalj

05.07.2016 23:13

Češljali su i imovinu Bobar banke pa narod i firme ostaše bez para, Sad češljaju srpsku banku, sutra će Pavlović banku ...sve tri ove banke su imale istog zaštitnika..ali džaba.

ODGOVORITE
Name

Macak

06.07.2016 00:54

Ma nek je Vlado ziv i zdrav a Zoko je moj brat nece tu biti osvete pisite sta hocete trba momke podrzati da rese problem na miran nacin a ne podsticati na revansizam pozdrav za obojicu iz Krupnja

ODGOVORITE
Name

Frka

06.07.2016 06:41

Slabo je tu šta ostalo, popapala ekipa dobro.

ODGOVORITE
Name

procjenitelj

06.07.2016 11:54

MA NEMA TU ŠTA PROCJENJIVATI SAMO TREBA ZBROJITI DUGOVE ?

ODGOVORITE
Name

Zeljka

06.07.2016 21:51

Šta kaže plavuša,neće se gasiti banka RS-a nego će se samo transformisat,pa nije ti to transformer 3D ili 4D gledala pa se nafurala uciteljica engleskog jezika. Ima cobana da GLASAJU ZA ODABRANE TRANSFORMERE,koje rukovodstvo od vlade.

ODGOVORITE