Nijemci: "Kinder" čokolade kancerogene

Testiranje nemačkog udruženja za zaštitu potrošača "Fudvoč" pokazalo je da "kinder" čokolade sadrže opasnu materiju koja "možda izaziva rak".

Svijet 05.07.2016 | 16:55
Nijemci: "Kinder" čokolade kancerogene
Pored Kindera, "pozitivna" su bila i još dva brenda dečjih čokolada. Udruženje je pozvalo nadležne organe da povuku iz prodaje Ferereove proizvode: "kinder rigl“, Lindtove "fioreto nugat mins“ i Rubezahlove "sanrajs klasik čoko hepen“, zbog toga što sadrže "moguće kancerogene supstance“.

Te čokoladice u sebi navodno, imaju takozvana “aromatična mineralna ulja (MOAH)“, saopštio je Fudvoč.

“Proizvođači su krivi. Umesto da sklone opasne slatkiše sa polica i alarmiraju potrošače, oni tvrde da rade sve po zakonu”, rekao je Džon Heg, predstavnik Udruženja.

Testirano je preko 20 vrsta čipseva i čokoladica i pronađena su zasićena mineralna ulja (MOAH) koja prilikom razlaganja u ljudskom organizmu mogu izazvati oštećenja organa, a deca su posebno izložena riziku.

Ispostavilo se da “kinder” čokoladica koja je jedna od najprodavanijih u Nemačkoj, ima najveći nivo tih mineralnih ulja.

Udruženje je navelo u svom saopštenju i da se ta supstanca prenosi u hranu preko recikliranog pakovanja koje je prethodno štampano mastilom koje u sebi ima ta ulja.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Kupac

05.07.2016 15:18

Trovanje od samog pocetka!Strasno sta sve pojedemo i onda se pitamo odakle karcinom djetetu!?

ODGOVORITE
Name

Tuga

05.07.2016 15:37

Tuga je sto dijeca pate zbog roditelja! Tesko roditeljima da jabuku uberu, lakse je malo karcinoma uzeti sa police u prodavnici! 2 u 1! Cokolada i karcinom!

Name

Igor Svedska

05.07.2016 15:48

Zelio bih da napomenem da ne treba da se zaboravi da je NATO bombardovao sa osiromasenim uraniumom, da se sa vojnog gadjalista i polja jede glamocki krompir koji je pun olova, da broj auta koja zagadju okolinu ne ogroman, da je banjaluka 2 po zagadjenosti a nista u njoj ne radi (Zenica ima industriju), ali da Zenica stane pa BL bi bila br 1 u regionu po zagadjenju.... Ima tu puno toga sto cinu banjaluku najopasnijim veleselom za zivot djece

Name

Dobro jutro!

05.07.2016 15:28

Meni licno ovo poznato vise od decenije! Kad bi ispitali svu hranu na policama ne bi me zacudilo da je 90% hrane opasno po zivot! Jer ljudi nas truju, po zakonu!

ODGOVORITE
Name

Igor Svedska

05.07.2016 15:45

A mislis da je ona na pijaci cista, svaki seljak svoju hranu ne sprica, a ono na pijaci je prespricano svim i svacim, zabranjenim sredstvima koja se kupuju po jeftinoj cijeni...

Name

Dobro jutro!

05.07.2016 16:10

Ti se poklopi i suti! Budi miran dok te neko nije provalio tu u SWE! Kupi si jednu Cloetta eller Bilar i uzivaj, daj i djetetu! Poznati su mi proizvodjaci u Swe, vrlo tobro! Swe je utociste tih fasista! Ako imas priliku bjezi na selo odakle si i dosao u uzgajaj sam! Ja sam se juce napucao kupina, sljiva, jabuka, a za koji dan eto i paradajza... Sve cisto kao djecija suza!

Name

Nestlé

05.07.2016 15:43

Ljudi, sta je cudno!? Pa skoro sve te firme su osnovane od strane fasista, prezivjelih! Zar vam nije cudno zadnjih godina kako samo pici (svukuda), reklama za Niveu!? Unilever, koji drzi skoro sve i svasta, je glavni trovac u EU! A evo i lista brendova, kancerogenih! https://www.unilever.com/brands/

ODGOVORITE
Name

Don

05.07.2016 15:52

Pasterizovano mlijeko takođe izaziva rak, ali lobi je čudo. Dva puta razmislije prije nego što počnete djetetu davati kravlje mlijeko.

ODGOVORITE
Name

Ema

05.07.2016 20:29

Od čega su djeca prije živjela nego od kravljeg mlijeka pa nikad nisu bolesna bila.Da nije možda zdravije nešto što se kupuje po radnjama il domaći proizvod?