Albanci bi da ruše srpsku svetinju!

Predstavnici Komisije za nestale vlade tzv. države Kosovo najavili su da će uskoro početi pretraga lokacije nadomak Hrama Hrista Spasa u centru Prištine, za koju, kako navode "sumnjaju da je masovna grobnica". Ova crkva već dugo je trn u oku prištinskim vlastima, koje više ili manje prikriveno godinama nastoje da je uklone i uzurpiraju njeno zemljište.

Srbija 05.07.2016 | 09:09
Albanci bi da ruše srpsku svetinju!
Poslednji u nizu ataka na ovaj nedovršeni hram je potraga za navodnom masovnom grobnicom. Da će uskoro početi prekopavanje terena tik uz zidove crkve potvrdio je Prenk Đetaj, predsednik kosovske komisije za nestale.

"Sudski nalog za pretragu terena je nabavljen. Provera ove lokacije počeće u najkraćem mogućem roku", rekao je Đetaj za KiM radio iz Čaglavice, uz napomenu da će "iskopavanje biti obavljeno u prisustu predstavnika Komisije za nestala lica Srbije".

Predstavnici Srba sa Kosmeta i Udruženja nestalih i kidnapovanih lica sumnjaju u navode o postojanju masovne grobnice nadomak ove svetinje i ističu da je u pitanju još jedan planski napad kosovskih vlasti na ovaj pravoslavni hram."Iza navoda o postojanju masovne grobnice nadomak crkve nalazi se smišljena taktika Albanaca da je sruše", kaže Milorad Trifunović iz Udruženja nestalih i kidnapovanih lica sa KiM.

"Treba očekivati da će volšebno utvrditi postojanje nekakvih kostiju i u temeljima, što će iskoristiti kao povod za rušenje. Nedopustivo je dirati temelje hrama koji su postavljeni još 1990. godine, zbog čega je nemoguće da se u njima nalaze bilo čije kosti."

On smatra da su navodi o postojanju masovne grobnice Albanaca potpuno neutemeljeni. Politički predstavici Srba nepoverljivi su prema navodima predsednika Komisije za nestala lica i podsećaju na mnogobrojne napade na ovu nedovršenu svetinju koja se nalazi u okviru kompleksa prištinskog Univerziteta.

"Nezavršenu crkvu prvo su pretvorili u javni toalet, a kasnije su se u nju uselili beskućnici. Albanski mladići su se pentrali po zidovim hrama navodno trenirajući alpinizam, a u njemu je jedna albanska pevačica snimila spot pevajući polunaga u crkvenom oltaru", podsećaju na brojna nedolična ponašanja Albanaca oko ovog hrama predstavnici Srba u kosovskim institucijama.HRAM IMA SVE DOZVOLE

Nedovršena crkva, pored građana i kosovskih političara, na udaru je i akademskih krugova u Prištini, pre svega predstavnika prištinskog Univerziteta.

Oni tvrde da je hram sagrađen nelegalno i na uzurpiranom zemljištu. Eparhija raško-prizrenska osporava ove navode i ustiče da je crkva sagrađena uz sve neophdone dozvole, a da plac pripada Crkvi Svetog Nikole, koja je danas jedini živi pravoslavni hram u Prištini.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

A šta

05.07.2016 09:26

Će crkva u okviru univerziteta????

ODGOVORITE
Name

Is

05.07.2016 09:38

Malo je reci da si glup. Eto treba je srusiti jer ti tvrdis da je na zemljistu univerziteta.

Name

Mr.x

05.07.2016 12:31

Sredice to Vucic

ODGOVORITE
Name

Sipak

05.07.2016 21:49

Sto se mora mora se

ODGOVORITE