Prekršena procedura za odobravanja podsticaja

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u hroničnim je dugovima prema poljoprivrednim proizvođačima u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 02.07.2016 | 13:18
Prekršena procedura za odobravanja podsticaja
Na to su skrenuli pažnju i iz Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

"Zbog nedostatka budžetskih sredstava Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske nije do kraja februara ove godine izmirilo dospjele obaveze iz 2015. godine u iznosu od 32.084.908 KM" ukazali su revizori upozoravajući da je time prekršen Zakon o budžetskom sistemu Republike Srpske.

Sve to je uticalo na nerealno iskazivanje stvarnog izvršenja budžeta tekuće godine, kao i izvršenja budžeta u narednoj godini (za koju se, posljedično, ne planiraju izdaci po osnovu izmirenja obaveza iz ranijih godina).

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Agencija za agrarna plaćanja i Republički hidrometeorološki zavod su iz sredstava za 2015. isplatili iznos od 29.797.495 KM po osnovu prenesenih obaveza iz 2014., koje nisu planirane i iskazane kao izdaci za otplatu neizmirenih obaveza iz ranijih godina.

U vezi s tim, izvršenje budžeta za 2015. nije prezentovano na fer i objektivan način, naveli su reviziji u izvještaju o radu ovog resora u prošloj godini.

Po nalazu revizije vidljivo je da u ovom resoru nije problem samo novac, već i procedure.

U Agenciji za agrarna plaćanja nisu poštovane procedure prilikom obrade zahtjeva definisane Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, jer zahtjevi za podsticajna sredstva nisu rješavani u propisanom roku od dva mjeseca od dana isteka roka za podnošenje zahtjeva.

Nisu poštovane ni procedure definisane Pravilnikom o internim kontrolama i internim kontrolnim postupcima, jer dosije i podnosilaca zahtjeva i zapisnici komisija o odobravanju sredstava podsticaja ne sadrže svu potrebnu dokumentaciju i dokumentovane elemente propisanih kriterijuma.

Takođe, nije dokumentovano da je vršena suštinska i računska kontrola obračuna podsticajnih sredstava.

Revizija je utvrdila da su podsticajna sredstva za regresiranje dizel goriva za izvođenje proljećnih i jesenjih radova u poljoprivredi u 2015. godini odobravana na osnovu ukupno registrovanih obradivih površina, a ne na osnovu površina na kojima je izvršena jesenja sjetva u 2014. i proljetna sjetva u 2015., kao i za površine na kojima je planirana sjetva strnih žita u prošloj godini, kao i za održavanje postojećih višegodišnjih zasada voćnjaka i vinograda.

Izvor: Fena

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Oooooooooooooj

02.07.2016 11:24

Ma jel moguce

ODGOVORITE
Name

Nikole

02.07.2016 11:43

Sta ce nama toliko agencija za sve i svasta.Niti jedna nije odgovorna nizasto se za uzimanje para.Koristi nema,a uzimaju budzetske pare a da je ministarstvo rukovodilo tim projektima neko bi morao odgovarati

ODGOVORITE
Name

Don Kihot

02.07.2016 11:54

Štoće nama ovo "ministarstvo poljoprivrede"...možda zbog ministra koji naplaćuje za "studije izvodljivosti" od poljoprivrednika, ma i treba mu dat , nema čovjek, a i stariji je čovjek, nek se ima....

ODGOVORITE
Name

Karadoz

02.07.2016 11:58

Kako je to mozno u tako uredjenom drustvu?

ODGOVORITE
Name

Ante

02.07.2016 12:06

Zato Ivanic i dodo nedaju sporazum SSP a treba njemacka da pomogne poljoprivredu a Ivanic i Dodo da opet naplacaju carinu ovome nikad kraja.

ODGOVORITE
Name

čik

02.07.2016 12:10

Zadatak vam je da nađete jednu (1) državnu instituciju koja radi po zakonu.

ODGOVORITE
Name

Borac

02.07.2016 13:37

Tako je BN. Nepristrasno i realno ìzvjestavanje. Bas onako kako treba. Teme se biraju na pravi nacin i iz pravih razloga. Sve cestitke.

ODGOVORITE
Name

pero

02.07.2016 16:04

Neka Čolović uplati i pola muke tu

ODGOVORITE