Koja krvna grupa privlači komarce?

Stiže vreme letnjih godišnjih odmora i vrućina, a komarci vrebaju iza svakog ćoška. Kako ih se rešiti?

Zdravlje 02.07.2016 | 09:21
Koja krvna grupa privlači komarce?
Zašto su neke osobe podložnije ujedu komaraca, a druge ne?

Postoji više razloga, piše Smithsonian:

Boje

Komarci dobro vide posebno tokom kasnog popodneva, zato se trudite da ne nosite tamne boje poput crne i teget, ali i crvene boje.

Krvna grupa

Odrasli komarci traže nektar, a ženke su te kojima su potrebni proteini iz naše krvi da bi mogle da stvore jajašca. Određena istraživanja su čak pokazala kako su neke krvne grupe poželjnije od drugih. Najprivlačnija krvna grupa je O, i to dvaput više nego A. Krvna grupa B je negde u sredini. Međutim, bez obzira na krvnu grupu, komarce privlače i osobe koje ispuštaju određenu izlučevinu vezanu za tip krvne grupe. Čak 85 odsto je takvih osoba i komarci ih prosto obožavaju.

Koža i znoj

U jednom istraživanju, muškarci su podeljeni u dve grupe. Jedna grupa sa određenim tipom mikroba na koži je više privlačila komarce nego druga, tačnije imali su manje vrsta, ali veći broj mikroba. Ujedno, komarci vole osobe koje su toplije i znojave.

Trudnoća

Određena studija sprovedena u Africi pokazala je kako su trudnice dvostruko privlačnije komarcima, nego žene koje nisu u drugom stanju. Razlog toga je povećan nivo karbondioksida, i povećana toplota abdomena.

Pivo

Komarce privlače i osobe koje su pile pivo, zbog povećanog etanola u znoju i koži.

B 92
foto: internet

 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar