NATO 1999. uništio tajne dosijee BIA

Šta sve zanima vlasti u Zagrebu od dokumenata koji su arhivirani u Beogradu? Zagreb nije podneo nikakav zahtev Arhivu Srbije. Arhiv Jugoslavije: Građa se ne sme rasparčavati.

Srbija 30.06.2016 | 22:35
NATO 1999. uništio tajne dosijee BIA
Niko u Srbiji ne zna koju dokumentaciju vlasti u Zagrebu traže od Srbije da bi odblokirale otvaranje pregovora s Evropskom unijom, jer nikakav zvaničan zahtev dosad nije stigao. Može se, međutim, pretpostaviti da ih zanimaju tajni dosijei jugoslovenskih službi bezbednosti. Hrvatska je ranije tražila dokumentaciju iz Arhiva Jugoslavije, ali u okviru sporazuma o sukcesiji.

- Zagreb do sada nije podneo nikakav zahtev Arhivu Srbije za povraćaj bilo kakve arhivske građe - rekao je, za “Novosti”, dr Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije.

S druge strane, Hrvatska je jedna od bivših jugoslovenskih republika koja godinama pokušava da, na osnovu Aneksa D Sporazuma o sukcesiji, dođe do arhivske građe koju pohranjuje Arhiv Jugoslavije, takođe u Beogradu. Ali u njemu nisu “tajne arhive”. Stav Arhiva Jugoslavije je da se arhivska građa ne sme rasparčavati.

- Hrvatska ima pravo na uvid u građu, kao i na kopije. Javna je stvar šta se kod nas sve čuva i svi podaci postoje na sajtu - kaže, za “Novosti”, Miladin Milošević, direktor Arhiva Jugoslavije. - Ne znam šta bi Hrvatska sada mogla dodatno da potražuje. Mogu samo da pretpostavim da je reč o tajnim dosijeima Državne bezbednosti, ali takve arhivske građe kod nas nema. Mi čuvamo dokumente nekadašnjih saveznih institucija - Vlade, kabineta predsednika, CK SKJ, ministarstava, i mnogi od njih su imali oznaku “državna tajna” ili “strogo poverljivo”. Ali posle 30 godina, ta oznaka se skida i sve postaje dostupno javnosti.

Arhiv Jugoslavije čuva oko 250 miliona stranica dokumenata. Idealno bi bilo da ujedinjeni arhivi sa bivšeg jugoslovenskog prostora konkurišu za projekte i dođu do sredstava za filmovanje te građe. Tako bi sve bivše republike imale građu a originali dokumenata bi bili čuvani u Beogradu.

Osim tajnih dosijea, koji se delom nalaze u Arhivu Srbije a delom u BIA, i građe iz jugoslovenskog arhiva, Zagreb bi mogao da traži i tajne arhive nekadašnjeg Saveznog MUP. Malo je, međutim, onih koji znaju šta je tačno sačuvano od te dokumentacije, jer je veliki deo uništen u bombardovanju 1999. Deo ove građe takođe čuva Arhiv Srbije.

Izvor: Novosti

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

OPET UDBA

30.06.2016 23:47

OVI HRVATI SU PROLUPALI SKROZ OD TE UDBE.

ODGOVORITE
Name

Nedjo2

01.07.2016 00:52

Zanimljivo sad tek se kaze daje unistena bombardovanjem imam osjecaj dase muti nesto gadno kao i obicno od srbije

ODGOVORITE
Name

pop

01.07.2016 06:23

Dajte zvanicnom zagrebu k.....c! SRBIJA NESME UCI U EU I U NATO ONI CE SE RASPASTI NAJJDUZE ZA GODINU DANA.ZATO SRBIJO UPAMET STA JE SRBIJA PAMENTNIJA OD BRITANIJE..MM

ODGOVORITE
Name

W

01.07.2016 07:24

Stace im kad neznaju citat cirilicu

ODGOVORITE