Do "migova" preko Sergeja Šojgua

Postojeći lovački avioni Vojske Srbije mogu da se koriste najduže još tri godine. Cena novog ruskog lovca sa naoružanjem i delovima 65 miliona evra.
 

Srbija 30.06.2016 | 20:50
Do "migova" preko Sergeja Šojgua
Zastavica na vek upotrebe “migova” Vojske Srbije pašće najkasnije za tri godine. Ukoliko država hitno ne nabavi nove letelice ili ne pronađe način za remont postojećih, već 2018. odbrana državnog neba ostaće bez aviona. Pored manjka rezervnih delova, to je najveći problem Ratnog vazduhoplovstva, čije će rešavanje, prema najavama, početi već sledeće godine.

Dugoročni lek za sistem borbenog dežurstva lovačke avijacije je samo nabavka novih letelica. Državni vrh je, zato, oživeo stari plan nabavke nekoliko ruskih aviona “mig 29 M2”. Pregovori o tom poslu počeli su još 2012, da bi dve godine kasnije zbog nedostatka novca bili prekinuti.

- Napravljen je kontakt sa Rusijom i postoje određeni pozitivni signali. Ministar odbrane uputio je pismo ministru odbrane Sergeju Šojguu. Odgovor se očekuje do kraja meseca, kada će situacije biti jasnija - rekao je prekjuče predsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Prema premijerovoj računici cena jednog “klot” aviona je oko 45 miliona evra. Samo jedna savremena raketa R-77, koja je najpogodnija zbog aktivnog radarskog navođenja, košta oko milion evra po komadu. Neophodni rezervni delovi, obuka i naoružanje cenu letelice podižu na približno 65 miliona evra.

- U budžetu već za sledeću godinu imaćemo značajnija sredstva za lovačku avijaciju. Uglavnom je reč o “migovima 29 M2”. Verujem da je će to, uz pomoć ruskih prijatelja biti moguće. Sada prvi put možemo realno da razmišljamo o nabavci lovačkih aviona - rekao je Vučić.

Bivši i sadašnji vazduhoplovci su saglasni u oceni da je poslednji čas da se preduzmu konkretni koraci za spas lovačke avijacije.

- Srbiji su potrebni avioni. Piloti moraju da lete, kako bi bili sposobni za borbene zadatke - kaže pukovnik u penziji Zoran Avramović. - Iz ove situacije postoje dva izlaza. Prvi je kupovina aviona, ali za to je potrebno najmanje 250 miliona evra. Postoji mogućnost i za remontovanje i modernizaciju malobrojnih postojećih letelica, ali je dug i, takođe, skup proces. Treba razmišljati i o mogućnosti nabavke polovnih ruskih “migova 29”, kojima bi se premostilo vreme do kupovine savremenijih letelica.

Predsednik udruženja pilota nadzvučne avijacije Boriša Mandić kaže da je dugogodišnjim nemarom lovačkoj avijaciji stavljena omča oko vrata koja je sada gotovo u potpunosti pritegnuta. Spas vidi u što bržem remontu naših aviona “mig 21”, koji sasvim odgovaraju snazi i zadacima Vojske Srbije, ali i veličini države.

- Ako nema para za novo, ne treba se opterećivati polovnom robom. “Mig 21”, uprkos generacijskom jazu, i dalje je koristan avion. Veoma brzo startuje i efikasno obavlja zadatke borbenog dežurstva. Remontom i modernizacijom ovih letelica “kupili” bismo još jednu deceniju - objašnjava Mandić.

Izvor: Novosti

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

revoke

30.06.2016 19:06

Ako smo braća red bi bio da nam Rusi,prodaju Migove bez marže, ali čisto sumnjam!

ODGOVORITE
Name

re

30.06.2016 19:20

Braca po krvi a ne po eurima

Name

UG

30.06.2016 20:02

Kolko ih muvamo dobro nam hoće i prodat .

Name

Bakicar

30.06.2016 21:02

Braća koja su 90-tih naoružavala hrvatsku vojsku, helikopterima i municijom. Tzv Armija BH je takođe bila dobijala helikoptere preko ruskih kontakata.

Name

Braca ali malo sutra

01.07.2016 00:21

Ma kakvi Rusi,boli njih uvo za nas.Nece S300 da nam daju po povoljnijoj cijeni a avione bi nam masno naplatili a za to para nema.Niti se oni trude nesto da nas privuku sebi...

ODGOVORITE
Name

vrs rvi

02.07.2016 11:10

Mnogi se sjete "braće" kada zagusti a histerično hoće u EU i već su se dobrim djelom uvulki NATO-u u zadnjicu. Ja ih nebi nikako prodao da sam na ruskom mjestu a ne još da dam neke beneficije. Treba "malo" logično razmišljati.

Name

Saja

01.07.2016 05:38

Pa neka nam Rusija brani nebo.Oni bi to nama učinili besplatno.A svakako je jedini nas neprijatelj NATO-a i Nato je i njihov neprijatelj.

ODGOVORITE