Turska i Crna Gora mogu, a mi ne?

Šokiran sam odlukom EU da ne otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24 sa Srbijom, a da otvore nova poglavlja sa Turskom i Crnom Gorom, kaže Ivica Dačić.

Srbija 30.06.2016 | 16:38
Turska i Crna Gora mogu, a mi ne?
„Takva odluka je sramna, neshvatljiva i ponižavajuća za Srbiju, ona je rezultat političke namere da se zaustavi ili uspori evropski put Srbije. Ona je otvoreni politički pritisak na Srbiju da odustane od svoje jasne politike zaštite državnih interesa”, navodi Dačić.

Kako kaže, Srbija je ispunila sve što se od nje tražilo u procesu pregovaranja sa EU.

“Srbija je ključ regionalne stabilnosti i ulaže velike napore u reformama koje će stvoriti modernu evropsku zemlju, zato EU treba da prekine sa tragikomičnim objašnjenjima da nas blokira Hrvatska i Velika Britanija”, ističe on.

“Ne, blokira nas EU, jer me niko ne može ubediti da cela EU nije uticajnija od Hrvatske. Uostalom, ako će Hrvatska kao zemlja koja je počinila genocid nad Srbima u ustaškoj fašističkoj NDH u kojoj se još prolama fašistički pozdrav, i kao zemlja koja je proterala više od 200 hiljada Srba u akciji Oluja vršeći etničko čišćenje, biti ta koja će biti merilo za ulazak u EU, onda se sa pravom postavlja pitanje idemo li u pravom smeru”, dodaje ministar inostranih poslova u tehničkoj vladi.

Osim toga, on navodi da je odluka EU neprihvatljiva za Srbiju i da će predložiti mandataru Vučiću da održi hitne konsultacije o daljim potezima u oblasti spoljne politike uoči Pariskog samita 4. jula.

Evropska unija dogovorila je otvaranje novog poglavlja u pregovorima sa Turskom, objavio je AFP pozivajući se na izvore iz EU.

Izvor: B92

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

ff

30.06.2016 15:26

Njemu smeta sve i svašta , koji je ovo radikal?

ODGOVORITE
Name

Boki

30.06.2016 15:26

Tačno...zato što su u NATO-u. Sada DS, SPS kao i SNS objasnite šta ste izigravali 15 godina? Kamerun je poslije poraza svoje politike dao ostavku. Svaka čast, čovjek je od principa..a vi se kunete u Evropu, a sutra ste Kinezi ili Rusi...ali niko neće "pasti" zbog propasti evrofanatizma.

ODGOVORITE
Name

Op

30.06.2016 16:27

Znase zasto , nemoze se i tamo i vamo. Opredjelite se za dan ili noc, crno i bjelo i..

ODGOVORITE
Name

ReOp

30.06.2016 16:51

ZNA SE, NE MOŽE, OVAMO...

Name

Srbin

30.06.2016 17:58

Ama covjece kako vise nekontas da nas oni nezele u EU.Samo nas ponizavaju i otezu nam sto duze a Crna Gora moze jer je priznala tkz. Kosovo i usla u Nato.Mi necemo moci u EU uci dok nepriznamo Kosovo a i uopste nije predvidjeno da udjemo u EU.

ODGOVORITE
Name

yugosloven

30.06.2016 18:17

NE MOZE NAM NIKO NISTA JACI SMO OD EVRO UNIJE

ODGOVORITE
Name

Kiki

30.06.2016 22:41

Srbija je jaka i mocna drzava, nek proglasi neutralnost ko Svica i nek trguje sa cijelim svijetom. Nije za Srbiju europska unija.

ODGOVORITE
Name

Od srca

01.07.2016 02:44

Realno, ti si ljubomoran, a ne sokiran. Nejasno je zasto, kad si se u nekoliko navrata deklarisao za Rusiju? I prestani davati dramaticno-pateticne izjave covjece koji nema svoje ja, nego, poput mucka u paketu, opstajes na vlasti kao krpelj, godinama. Hajde vec jednom budi posten i izadji pred narod i jasno i glasno reci ko si, sta zelis i na koji nacin, pa takav docekaj izbore. I jos nesto, prizvuk tvoje izjave je huskacki protiv Crne Gore i Turske, koje su, za razliku od tebe, iskreno odabrale EU. Ne govorim da je EU put dobro ili lose rjesenje, nego o principima koje ti nemas. Covjece, ti si opasan po Srbiju i regiju, bas kao i tvoj pokojni sef.

ODGOVORITE
Name

Kiki

01.07.2016 08:01

Nek si mu reko. Potpisujem. Svi ti kepeci su opasni Hitler,Abdic,Staljin,Dacic...metar i zilet.

Name

progresivni

01.07.2016 11:16

To su države Evropske kulture i standarda, a to je nešto što Srbija još decenijama biti neće... Njihova se vlast ovakvim izjavama i nacionalnime "ponosom" diči, dok im je država po standardu, kriminalu, nezaposlenosti, obrazovanju, socijalnim shvatanjima jedno ruglo Evrope. To je istina sa kojom se valja suočiti.

ODGOVORITE
Name

Reolnost

01.07.2016 20:52

KojaEU sretan je samo onaj kojinije iz clanice EU