Mladen Ivanić ide na pomen Srbima ubijenim u Jadovnu

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić prisustvovaće u subotu, 2. jula, parastosu za 38.010 Srba ubijenih u kompleksu logora Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ Gospić-Jadovno-Pag.

Bosna i Hercegovina 29.06.2016 | 12:45
Mladen Ivanić ide na pomen Srbima ubijenim u Jadovnu
Parastos će biti služen u 10.00 časova nad Šaranovom jamom na Velebitu, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Organizatori obilježavanja 75 godina od srpskog stradanja u Jadovnu su udruženja građana "Jadovno 1941." iz Banjaluke i Beograda i Eparhija gornjokarlovačka.

Jadovno je bio ustaški koncentracioni i logor za masovno istrebljenje Srba i Jevreja u NDH za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Logorom je upravljao Juco Rukavina i bio je prvi od 26 koncentracionih logora u NDH.

Sistem logora smrti Gospić - Jadovno - Pag, osnovan je početkom maja 1941. u izolovanoj oblasti oko 20 kilometara od Gospića. U ovom logoru je bilo zatočeno na hiljade Srba i Jevreja tokom 122 dana, od maja do avgusta 1941.

Zatočenici su obično ubijani guranjem u duboke jame koje su se nalazile blizu logora.

Logor je bio zatvoren 21. avgusta 1941. godinei zamijenjen većim sistemom logora Jasenovac.

Izvor: Srna

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

cober

29.06.2016 10:58

Dobro je da to uradi Samo mi Ivanič i ostali srpski političari nisu jasniKad neko spomene Srebrenicu Tomašnicu Trnopolje ......odmah skoče i kažu da je to politizacija i da trebamo gkedati u budučnost a ne stalno spominjati prošlost???????????????a vidimo malo malo pomen na ustaške zločineNe negiram da su bili al dvostruke igre..........

ODGOVORITE
Name

progresivni

29.06.2016 12:01

Ivaniću mani se prošlosti i gledaj kako da središ prave probleme našeg naroda mjesto da budiš stare mržnje koje su nas u ovakvu situaciju i dovele. Bolji si to od toga, Dodiku i njegovima priliči da se "diče" svojime prisustvovanjima na raznime "pomenima" i sl jerbo ništa drugo postići niti mogu niti žele.

ODGOVORITE
Name

Alex Jones

29.06.2016 12:53

Jadovno treba da obiđe svaki Srbin i da vidi kako su nas ustaše klale! Hrvati su najveći zločinci na planeti zemlji!