Danas je veliki srpski praznik Vidovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Vidovdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku knezu Lazaru i svim srpskim mučenicima koji su poginuli u Boju na Kosovu 1389. godine.

Republika Srpska 28.06.2016 | 07:22
Danas je veliki srpski praznik Vidovdan
Na liturgijama u svim pravoslavnim hramovima pominje se stradanje koje je ostavilo vječnu poruku u istoriji, etici i tradiciji srpskog naroda.

Vidovdan ili praznik sjećanja na kosovsku pogibiju obilježen je crvenim slovom u kalendaru SPC, a za naziv praznika vezuje se Sveti Vid koji je, prema "Prologu" vladike Nikolaja Velimirovića, porijeklom sa Sicilije.

Ovaj svetitelj hrišćanstvo je zadužio podvizma u vrijeme cara Dioklecijana, velikog progonitelja hrišćana.

Isti datum u kalendaru SPC pominje se i kao praznik starozavjetnog proroka Amosa - slave srpskog kneza Lazara, koji je poginuo na taj dan, a u navečerje praznika se svojim velmožama pričestio u Crkvi Samodreži na Kosovu.

Prema "Prologu", SPC istog dana slavi i svog patrijarha Jefrema, koga je Sabor izabrao 1375. godine i koji je "1382. vjenčao kneza Lazara za cara".

Za Vidovdan se prepliću istorijska zbilja i narodni običaji i vjerovanja oličeni u razvoju kosovskog mita uporedo s paganskim kultovima starog slovenskog božanstva Vida.

Za one koji ne znaju, Vid je smatran vrhovnim božanstvom – “Bogom nad bogovima” a svi drugi bogovi tek polubogovima. Među Srbima i svim Slovenima vjerovalo se da je Vid svevideće božanstvo, pa se Vidovdan smatra i praznikom za oči, odnosno praznikom koji “otvara oči”.

Jedan običaj  je posebno zanimljiv, posebno za djevojke.

Devojke bi trebalo da uberu vidovu travu i da je sa malo soli i parčetom hljeba stave pod jastuk. Zatim bi trebalo, prije nego što legnu da spavaju da izgovore: “Vide, Vide! Tako ti soli i hljeba, zemlje i neba, kaži mi ko će mi biti suđen, dovedi ga na san”. Prema vjerovanju djevojka će te noći sanjati svog budućeg muža.

Vidovdan važi i kao dan proricanja i gatanja, najčešće uz pomoć trave vid, poznate u narodu i kao vidac, vidić, vidovka, vidovčica. Tako djevojke često prizivaju vrhovno božanstvo – svetog Vida.

Na Vidovdan se, prema knjigama i vjerovanjima ne radi u polju – da kukuruz zametne klipove, ni u vinogradu i da se grožđe ne sasuši i otpadne.

Ali tog dana treba probati  zrelo voće.

Vjeruje se i da na Vidovdan valja započeti ručne radove – pletenje i vezenje.

Telegraf.rs/Agencije

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Petar

28.06.2016 06:46

Svim Srbima sretan Vidovdan.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

28.06.2016 11:14

Kako vrijeme prolazi zavjetna misao Vidovdana i smisla borba za KRST CASNI I SLOBODU ZLATNU, ZA OSLOBIDJENJE SVIH SRBA I UJEDINJENJE SRIH SRBSKI ZENALJA KOJE SE SPOMINJU I SVETOSAVSKOJ HIMNI SVE JE PRISUTNIJA U SVIJESTI MLADIH LJUDI. ZATO NEK JE SRECNO SVIJU SRBA SLAVLJE, CUVAJ BOZE SVETO SVETOSAVLJE!

Name

ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ

28.06.2016 07:56

СРЕТАН ВИДОВДАН СРПСКИ РОДЕ!

ODGOVORITE
Name

yugosloven

28.06.2016 09:03

SVIM PRAVOSLAVCIMA CESTITAM VIDOVDAN

ODGOVORITE
Name

Ognjen

28.06.2016 17:29

Danas Vdovdan slavi samo Srpska Pravoslavna Crkva i Vidovdan je najveci srpski nacionalni praznik,pored Svetog Save.

Name

mister x

28.06.2016 17:51

Vidovdan je pravoslavni praznik i cestitam ga obicnom narodu ali ne i cetnicima i fasistima iz vojske rs sto ga svojataju ko svoju slavu i jer pod tim okriljem su napravili nevidjene zlocine i masakre nad nesrpskim narodom sto se kosi sa praznikom i porukama koje salje,JJedno sa drugim ne ide,To morate odvojiit i decidirano se distancirati od zlocina koje je pocinjeno u ime srpstva,Kvari ugled postenog srpskog covjeka.

ODGOVORITE