Skinut Prijedlog zakona o RTV servisu

U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Iako se pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta BiH trebao naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine, ova tačka skinuta je s dnevnog reda.

Bosna i Hercegovina 27.06.2016 | 11:31
Skinut Prijedlog zakona o RTV servisu
Kolegijum je takvu odluku donio zbog velikog broja pristiglih amandmana koje predlagači moraju usaglasiti s kompletnim tekstom.

Naime, ovo zakonsko rješenje koje ima za cilj da trajno riješi probleme finansiranja RTV sistema, predložili su poslanici Saveza za bolju budućnosti (SBB) Mirsad Đonlagić i Stranke demokratske akcije (SDA) i Amir Fazlić.

Zakon predviđa uvođenje naplate RTV takse putem kablovskih operatera zbog čega je zatražena informacija o broju korisnika kablovskih emitera, a podaci s kojima predlagači raspolažu govore da u BiH ima oko 330.000 domaćinstava koja koriste kablovsku televiziju.

Predviđeno je i uspostavljanje i fondova, te bi se javni RTV servisi primarno finansirali prihodima od RTV taksi ili sredstvima koje prikupe fondovi koje mogu osnovati entiteti, odnosno Brčko distrikt BiH. 

S dnevnog reda ove sjednice skinut je i Izvještaj o zaštiti ličnih podataka BiH za 2015. godinu, kao i Iformacija o iseljeništvu, čij je predlagač Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Izvor: Avaz.ba

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

majstor pero

27.06.2016 09:58

Po ko zna koji put na sceni je politicki kukavicluk. Gospodo politicari, ekonomski zakoni se moraju postivati i nema tu cile mile. Placanje poreza i taksi je gradjanska obaveza i tu pocinje i zvrsava prica. Bezveze se nerviram zbog politickog popularizma....

ODGOVORITE
Name

Rada

27.06.2016 10:44

Jel to znači majstore pero šta god vlada izmisli da plaćamo da to činimo pognute glave. Moj pero vjerovatno i ti negdje gore sjedis pa poneka markica doleti i do tebe.

Name

Lucky

27.06.2016 12:41

A što da neko plaća ono što ne koristi,diktatore? Da je prave demokratije - svako bi plaćao ono što gleda (ako gleda TV uopšte). Lično nemam TV jer niti uživam da ga gledam niti imam vremena da ga gledam. I sad bih trebao da plaćam nešto što je određeno zakonom? Zakon treba donositi prema potrebama građana a ako je potreba Dodiku da ima svoj servis - meni njije. Neka ga on i plaća.

Name

Logika...

27.06.2016 10:09

Ja koristim KODI, TERRARIA,...i slicno. Vecina bosanaca i ne zna sta je to. Prijatno i placajte - ako imate.

ODGOVORITE
Name

Lucky

27.06.2016 12:37

Biće ti bolje da nešto radiš - neradniče. Umjesto toga hvališ se kako gledaš to što već gledaš i za šta još kao većina nikad nije ni čula. Važno je da čujemo - televizija nam je kao život . Samo sjedimo ili ležimo i TV gledamo. Uzmi motiku pa na njivu i radi nešto korisno.

Name

smoluca

27.06.2016 10:49

Svaka cast.RTV pretplata uracunata u iznos pretplate raznih kablovskih emitera koji opljackase narod.Samo jos limitirati sa cijenom te emitere np. 50 tv kanala 15 km a vise od 50 tv kanala 25 km.Tu uracunata RTV pretplata.Sve kablovske nek imaju jedam kanal za vijesti i politicke emisije sa znakom u uglu roditeljska paznja ili ono 18+.

ODGOVORITE
Name

Srbin

27.06.2016 12:15

Halo ljudi uvedite placanje po entitetima neka svako placa svoju televiziju. Ne zelim da placam bh i ftv televiziju. Pustite nama u aRS da placamo nas rtrs nekih 3 km i svi ce platiti.

ODGOVORITE
Name

pele

27.06.2016 12:39

Netreba uopste da se placa rtv preplata a pogotovu bht koji non stop prica protiv srba a gospoda iz tv kuca nek sami sebi zarade platu kao sto rade privatne tv kuce

ODGOVORITE
Name

Fikret

27.06.2016 12:43

Naj bolje je ugasit te servise jel placanjem njih to je podrska nekoj politici i ideologiji a zato onaj Mate ima platu 5000 tisuca il bar da mi dozvole da placam tv koja miodgovara

ODGOVORITE
Name

Kukic

27.06.2016 12:50

Ma zatvorite javni servis sto se mene tice nemora da postoji,ugasite ga!

ODGOVORITE