Nisu dužni da odgovaraju javnosti?

Za razliku od zemalja u regionu u BiH još uvek nema javne objave imovinskih kartona sudija i tužilaca. Imovinski kartoni sudija i tužilaca iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije su javno dostupni na internetu.

Bosna i Hercegovina 25.06.2016 | 10:22
Nisu dužni da odgovaraju javnosti?
Visoki sudski i tužilački savet Bosne i Hercegovine proizvoljno se pozvalo na zaštitu ličnih podataka kada je odbilo pristup imovinskim kartonima tužilaca, navela je Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH u Izveštaju za 2015. godinu, piše CIN.

U Izveštaju je navedeno da javni organi prilikom odlučivanja po zahtevima za slobodu pristupa informacijama trebaju uvek da cene i javni interes.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je prošle godine zatražio od VSTV-a pristup imovinskim kartonima sudija i tužilaca. Zahtev je odbijen uz obrazloženje da bi dostavljanjem takvih informacija mogla biti nanesena šteta, odnosno povređena privatnost ovih osoba.

Predsjednik VSTS Milan Tegeltija je rekao da bi za objavu tih podataka trebalo promeniti zakonsko uređenje kojim bi se omogućilo „narušavanje sfere privatnotsti“.

Govoreći o imovinskim kartonima sudija i tužilaca na konferenciji koju je u Sarajevu nedavno organizovao Transparency International BiH, Tegeltija je rekao da institucija na čijem je čelu nema klasične imovinske kartone sudija i tužilaca te da su podaci koje imaju u formi finansijskih izveštaja. Prema njegovim rečima, u tim izveštajima su i podaci o imovini koju imaju njihova deca i supružnici.

"Oni sami po sebi nisu dužni da odgovaraju javnosti na bilo kakva pitanja", rekao je Tegeltija.

Napomenuo je da posedovanje imovine nije nikakvo krivično delo.

"Biti bogat nije zabranjeno. Imati veliku platu, opet ni to nije zabranjeno. Imati dodatne prihode, izdavati imovinu koju imaš, davati u zakup, ni to nije zabranjeno. Nije zabranjeno imati novac ukoliko možeš da kažeš odakle ti", rekao je Tegeltija uz napomenu da neće biti problem objaviti te podatke ukoliko se stvore zakonske mogućnosti.

Predstavnik organizacije „Gong“ iz Hrvatske Duje Prkut rekao je da je u njihovoj zemlji problem rešen na način da su iz imovinskih kartona izbrisani lični podaci.

Sudije i tužioci u Hrvatskoj, jednako kao i ostali funkcioneri, imovinske kartice predaju Poverenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Imovinske kartone iz kojih su uklonjeni lični podaci Poverenstvo objavljuju se svojoj internetskoj stranici.

Sudije, tužioci i drugi funkcioneri u Makedoniji imovinske kartice predaju Državnoj komisiji za prevenciju korupcije Makedonije, njihove kolege iz Crne Gore Komisiji za sprečavanje sukoba interesa Crne Gore, a iz Srbije Agenciji za borbu protiv korupcije Srbije. Na internet stranicama ovih institucija javnost može proveriti šta je u posedu nosilaca zakonodavne vlasti.

Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2015. godinu koji je pripremila Agencija naći će se pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na sjednici zakazanoj za 27. juni 2016. godine.

Izvor: Blic

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Gagy Santach

25.06.2016 09:41

Narod im se gadi, a ne gade im se plate koje im taj isti narod obezbedjuje. Da nemaju strah od objavljivanja tih podataka, ne bi imali problem da oni budu i prikazani javnosti. Sta imaju da kriju, pretpostavite sami. Javna je tajna da je i u tuzilastvu i sudstvu uopste takodje prisutno mito i korupcija.

ODGOVORITE
Name

Cezar

25.06.2016 10:13

Strasno je koliko likovi zaradjuju u neproizvodnim djelatnostima. Pojeli su sva materijalna dobra koje su radnici stvarali 50 godina i sad u ime drzave uzimaju kredite i zderu i to. Sto se tice sudova, uopste ne rade posao ispravno. Sve ih treba rastjerati i dovesti sudije iz Kine.

ODGOVORITE
Name

Piksi

25.06.2016 18:18

Kafica Kod Brke, sa mladom kokom, i radi posao...e, moj Tegeltija, bruko!!! Svoj narod pljačkaš...nikad ti dosta ne bilo!

ODGOVORITE