Raste zaduženost i spoljni dug BiH

Jačanje dolara i švajcarskog franka, kao posljedica izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, uticaće na povećanje duga BiH u dolarima te donijeti nove nevolje građanima BiH zaduženim u švajcarskoj valuti, ocjenjuju za CAPITAL ekonomski analitičari.

Bosna i Hercegovina 25.06.2016 | 07:15
Raste zaduženost i spoljni dug BiH
Građani Velike Britanije glasali su juče na referendumu za izlazak iz Evropske unije, a odmah nakon objavljivanja rezultata došlo je do bure na svjetskim berzama.

Cijene akcija na svjetskim berzama ošto su pale. Funta je na najnižem nivou u odnosu na dolar od 1985. godine, a istovremeno je pao i evro prema dolaru za 3,3 odsto, što je njegov istorijski najveći pad u jednom danu.
Analitičari kompanije FXLider navode da je nakon objavljivanja rezultata referenduma finansijsko tržište doživjelo pravu buru.
„Većina rizičnijih finansijskih instrumenata kao što su britanska funta, evro, akcije i fjučersi kako u Evropi tako i u Aziji i SAD-u, doživjeli su nagli pad, a investitori se preusmjerili na sigurnije instrumente kao što su japanski jen, američki dolar i zlato“, navodi se u njihovoj analizi.

Prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, od ukupnog spoljnog duga BiH, koji je na kraju prošle godine iznosio 8,4 milijarde KM, 7,51 odsto ili oko 630 miliona KM je u američkim dolarima, dok je 51,2 odsto duga u evrima.
Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ističe za CAPITAL da će povjerenje u EU kao sistem i organizaciju sada biti poljuljano, jer je velika ekonomija, kakva je Velika Britanija, napustila EU.

„Berza reaguje po principu straha od gubitka sigurnosti, zarade i stabilnosti. To je sada poljuljano i naravno da će vlasnici evra pokušati da pobjegnu u neku stabilniju valutu, a jedna od tih valuta je švajcarski franak. Takođe, može se očekivati i jačanje dolara, a to će, naravno, dovesti do rasta našeg duga u drugim valutama. Taj dug će rasti kako bude rastao dolar, tu nema nikakve dileme“, istakao je Pavlović.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Mostaru Vjekoslav Domljan kaže da će proces izlaska Velike Britanije iz EU trajati oko dvije godine te da će se u prvoj fazi nastojati smiriti tržišta. U svakom slučaju, prema njegovim riječima, posljedice izlaska su negativne za sve.

„Britanci su od lošeg izabrali lošije. Svjetska tržišta su reagovala u smislu da je funta najniža u posljednjih 30 godina. Kada je u pitanju naša zaduženost, naravno da će se u ovom trenutku negativno odraziti na dug u dolarima, ali ne znamo kako će tržišta u narednim mjesecima da se ponašaju. Prvi efekti su negativni, tu nema dileme, ali glavnina naših tokova je vezana za EU, a kurs evra i marke je stabilan“, istakao je Domljan za CAPITAL.

Finansijski stručnjak Srećko Bogunović, ipak, ne očekuje značajne probleme, jer je, kako kaže, ovo kratkoročni udar i brzo će doći do stabilizacije.
„Mislim da će se evro vrlo brzo vratiti, funta malo sporije, ali mi sa njom i nemamo nekih dodirnih tačaka. Što se tiče franka, švajcarska vlast će i dalje nastaviti da kontroliše svoju valutu“, naglasio je Bogunović.

Izvršni direktor Centra za istraživanje i studije GEA Marko Martić kaže da je još uvijek teško procijeniti kako će se kretati valute u narednom periodu, ali da je sigurno da će građani u BiH zaduženi u švajcarcima imati nove probleme ukoliko dođe do rasta te valute u odnosu na evro.

Švajcarska Centralna banka saopštila je da je intervenisala na tržištu valuta jer se franak našao pod „pritiskom rasta“ nakon što je na referendumu u Britaniji pobjedu odnijela opcija za izlazak iz EU.

Profesor Fakulteta poslovne ekonomije u Bijeljini Srđan Damjanović kaže za CAPITAL da bi odluka Velike Britanije mogla izazvati tektonske poremećaje na finansijskim tržištima, jer nije zanemarljiva činjenica da je EU napustila država koja ima 46 miliona stanovnika i koja je imala ogroman prihod i BDP, ističući da ovakva odluka neminovno može dovesti i do slabljenja engleske funte.

On ističe i da je ovo jasna poruka EU da mora krenuti sa ozbiljnim reformama.
„Evropska unija će najvjerovatnije ubuduće imati potpuno novi pristup i prema zemljama koje su kandidati za članstvo u EU. Reforme u EU su neminovne. Birokratski aparat EU je preglomazan i komplikovan i Englezi ga nisu željeli više podržavati“, ističe Damjanović.

Izvor: Kapital

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

ray

25.06.2016 07:34

Pitanje za vrle profesore, stručnjake, ekonomiste etc, : Šta vi mislite o ovogodišnjem urodu šljiva u BiH ?

ODGOVORITE
Name

Dr. Rana Sljiva

25.06.2016 08:09

Mislim da je rod rodio, a ako nije rodio, nasa Vlada ce sve uciniti da rodi. Uradice prenos nadleznosti na vremensku prognozu i raspisati referendum da se Dan sljive uvede u kalendar praznika. Naravno, sve to zavisi od popisa sljiva, da li ce biti rezidentnih ili ne, te Sporazuma o stabilizaciji grana da ne puknu. Strucna analiza ce biti na raspravi u Skupstini.

Name

zvornik grad propasti

25.06.2016 08:45

Pa šljiva ove godine ima krupniju košpicu nego inače i ako ne nađemo povoljnu cijenu i tržište za košpice propali smo , jer od tog prihoda će se dijeliti penzije , socijala i borački dodatak , a poljoprivrednicima nema ništa zato što je košpica nekontrolisano rasla i oni su jedini krivci za krah države . Ako treba još nešto javite se da vam objasnim ,

Name

Srbin ali pravi

25.06.2016 09:07

Kod mene u Semberiji bice sljive za pekmez i rakiju a i povrca a za druge nije me briga.Ko zivi od kredita mora propasti a kod nas lopovska banda tako zivi preko leđa siromasnog naroda.Narod je davno propao pa sada neka i bogatiji osjete te cari neimastinje.Narode samo se uzdajte u sebe i svoj rad ali posla sve manje ima samo caruje kriminal a mi nemamo sta ponuditi zapadu jer je sve propalo.Gledam u Bijeljini vise kola nego stanovnika a pre 30 god.su vozili auta samo imucniji a to neko mora finasirati a najveci teret podnosi dijaspora jer moramo da pomazemo familiju.....Pozdrav iz Njemacke.

Name

Srećno UK

25.06.2016 07:38

Ne razumijem se u berze, ali kakve veze ima izlazak UK-a sa padom eura u odnosu na dolar i porastom švajcarski franka? Ovo je do ništa drugo nego čisto mešetarenje i lov u mutnom.

ODGOVORITE
Name

ZAVJERA

25.06.2016 08:37

GDJE LI SU VELIKI EKSPERTI DA SAD OPET UTVRDE ENGESLKU ZAVJERU JER SAD JE JASNO KO SUNCE, AKO PROPADNEMO KRIVI ĆE BITI ONI, DIGLI NAM DUG. ETO TIH NAŠIH PRIJATELJA,JOJ,JOJ. A MI IM VJEROVALI TOLIKO. NIJE DA SMO SE MI ZADUŽIVALI I PROĆERDALI SVE, MORA TU NEKO DRUGI BITI KRIV.

ODGOVORITE