Sve više korisnika narodne kuhinje!

I dok naši političari “zgrću” privilegije i plate u vrtoglavim ciframa, građanima koji ih biraju sve više pada mrak na oči! To potvrđuje i Republička agancija za statistiku, prema čijim podacima je svaki šesti građanin Republike Srpske korisnik Centra za socijalni rad!

Republika Srpska 22.06.2016 | 22:59
Sve više korisnika narodne kuhinje!
Svaki šesti građanin u 2015. godini bio je po nekom osnovu korisnik centara za socijalni rad širom Republike Srpske – alarmantni su podaci iz Izvještaja Republičke agencije za statistiku! U protekloj godini centre za socijalni rad posjetilo je 150.378 punoljetnih osoba i 65.378 maloljetnika.

Crnoj statistici nije se oduprla ni Bijeljina! Posljednjih 6 mjeseci broj korisnika povećao se za oko 5 odsto. Međutim...

“Mi tek u septembru pred polazak djece u školu, pred kupovinu ogreva očekujemo veći pritisak”, kaže Mila Stojanović, diplomirani socijalni radnik u bijeljinskom Centru za socijalni rad.

Na evidenciji ovog centra trenutno je 373 korisnika prava na novčanu pomoć, dok dodatak za njegu i pomoć drugog lica prima 1.511 korisnika. Sve je veći broj i zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenih, a radno sposobnih građana. Ipak, najugroženiji su najstariji.

“Sigurno je da je starije stanovništvo najugroženije, zbog samih svojih godina, i uglavnom su oslonjeni samo na život od ove novčane pomoći”, naglašava Stojanovićeva.

“Razlozi za tako teško stanje su u cijelom društvu, u cijelom sistemu”, pojašnjavaju u Centru za socijalni rad.

A “zahvaljujući” društvu i sistemu, redovi u javnim kuhinjama sve su duži.

“Mnogo mi znači ovaj jedan, besplatan obrok. Da nije njega, ne znam šta bih?! Obično mi bude dovoljan i za dva dana”, kaže jedan od korisnika narodne kuhinje u Bijeljini.

Drugi, pak, dodaje da je ranije koricu hljeba tražio u kontejnerima, a da mu sada besplatan obrok i te kako dobro dođe.

Drugi, treći obrok u toku dana za ovu Bijeljinku je pusti san.

“Legnem i gladna. Imam samo 60 KM primanja mjesečno, a plaćam i kiriju”, kaže ova vremešna žena, dok joj suze liju niz lice...

"Osim sistema, zakazali smo i mi sami", mišljenja su stručnjaci.

“Nažalost, otuđili smo se jedni od drugih. Nismo sačuvali ono naše najvrednije, ono čime smo se nekada dičili i ponosili - da imamo osjećaj za svoje bližnje, pa i za svoje komšije, tako da je to sve manje vidljivo”, upozorava Mila Stojanović.

S druge strane, oči sve više bode nesrazmjer između nezasitih pojedinaca i gladnih građana!

Upravo jedan od gladnih imao je za vlastodršce zanimljivu poruku:

“Ustani, Staljine, to je sve od mene!”



BN televizija

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

nn

22.06.2016 19:16

Evo slike i prilike naše lepe domovine.

ODGOVORITE
Name

Zool

22.06.2016 20:15

Usporedo sa ovim i sve veći broj bogatih,ne ide jedno bez drugoga.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

22.06.2016 22:03

Zool, u pravu ste. Raslojavanje drustva na bogate i siromasne gradjane otpocelo je jos pod rezimom JB Tita kada su komunisti prihvatili ucenja Zapadne demokratije a zavrsilo u ove nase bjedne dane velikih ponizenja. Ne razumijem narod koji moze toliko puno da trpi poput SRBa, a da se ne pobuni protiv svojih tlacitelja. Nije ni cudo sto smo pesto godina bili u turskom robstvu!

Name

Lav

22.06.2016 22:05

Katastrofa, vidjecemo ko ce da pazari kod bogatih kad i ova sredina izdahne sto je veoma malo ima

ODGOVORITE
Name

Bole

23.06.2016 11:42

Ko kaže da političari ne koriste narodnu kuhinju? Nema ništa slađe guzičaru od guzovače.

ODGOVORITE