Kakve zvijezde, srpski glumci na ivici bijede

Milorad Mandić Manda preminuo je u 55. godini i iza sebe ostavio četvoro djece, i to je dovoljan razlog da čujemo kako zaista žive oni kojima se inače divimo i kojima se ponosimo.

Srbija 20.06.2016 | 17:31
Kakve zvijezde, srpski glumci na ivici bijede
Niz glumačkih smrti u ovoj godini ponovo je pokrenuo pitanje statusa vrhunskih umjetnika u Srbiji. Opšte je prihvaćeno da popularnost podrazumijeva bogatstvo i lagodan život, ali na tu konstataciju glumci će se gorko nasmijati, piše Blic.

"U državi u kojoj je ovoliko opao standard, glumci žive isto kao i većina stanovništva, teško. Sve je manje produkcije i samim tim sve manje posla za nas... Ali ono što je zabrinjavajuće jeste to što ova država ne prepoznaje važnost negovanja kulture. I tu je glavno pitanje u kom pravcu ova država ide. Šta joj je važno? Čime će se ponositi, sa čim će pred svet? Podjednako je važno da publika razlikuje estradu od umetnika. Grdno se varaju oni koji misle da je to isto", kaže za „Blic" glumica Dara Džokić.

Ona smatra da je država upravo estradu prepoznala kao vitalnu djelatnost i u nju ulaže.

"Sve te 'Grand' i druge produkcije su sada važnije od nas. Njima svaka čast na vitalnosti, ali posledica toga je da sada svako dete hoće da bude pevač, a pre nekoliko decenija hteli su da budu umetnici - kaže glumica i dodaje da glumački posao uopšte nije lak, on traži i fizičku i mentalnu snagu, koncentraciju, neprestanu nadogradnju i usavršavanje, naporna putovanja i ponekad bukvalno i po 24 časa rada. Vidite, to umiranje je postalo jezivo. Strašno je i to pitanje zašto je neko pristao na nešto. Blago onome ko ne mora. Ali neko ima i stare roditelje, neko ima četvoro dece i mora da radi. Naši honorari su deset puta manji od honorara pevača, a o političarima da ne pričam. Pa treće savetnice imaju više novca od nas", priča prvakinja Ateljea 212.

Država Srbija odavno demonstrira svoju nezainteresovanost za kulturu, a to konkretno znači da je broj pozorišnih i filmskih projekata toliko mali da ni oni najveći među našim glumcima ne mogu da budu sigurni u angažman i iole pristojnu platu ili honorar. U beogradskim pozorištima najviši honorari po predstavi idu do 100 evra. I to samo za vrhunske glumce. Ako uzmete u obzir da jedna predstava igra najviše pet puta u mjesecu, jasno je o kojem novcu se radi. S druge strane, najveći broj glumaca dobija četiri do pet hiljada dinara po predstavi. U prestoničkim pozorištima ukupno ima oko stotinak stalno zaposlenih glumaca, čije su plate u nivou republičkog prosjeka. Spas se nalazi u takozvanim tezgama, za šta javnost uvijek nađe načina da kritikuje. Ali tako nastaje krug u kojem gube svi, i glumci i publika.

"Glumci nisu nikakve zvezde jer biti zvezda podrazumeva novac i privilegije. Mi smo samo popularni i ništa više. Ni u samoposluzi ne idemo preko reda, ni decu u vrtić ne možemo da upišemo mimo reda", kaže za „Blic" glumica Seka Sablić, koja dodaje da je ona, ipak, odavno sama sebi „privatna firma".

"Daleko sam od institucija, bez obzira na to što radim i u pozorištima. Glumac mora tako. Ipak, moje mlade kolege su ucenjene i vrlo često prevarene. Oni s velikim rizikom prihvataju ponude jer je posla sve manje. Glumci trpe strašan mobing. Ja odavno brinem sama o sebi, i to bih preporučila svojim mladim kolegama", zaključuje Seka.

Na kraju, ponovićemo riječi reditelja Radoša Bajića, koji je prije nekoliko dana govorio o Mandi za „Blic":

"Svi smo preumorni i satrveni stalnom borbom i neizvesnošću, a svi hrlimo ne bismo li iza sebe ostavili bolji svet. Manda je bio razapet u borbi da opstane, da sačuva porodicu i obraz, da stvori lepši i bolji svet za svoju decu, ali i za svu decu, koja su ga obožavala. Dužnost nam je da se zapitamo da li je u toj borbi sagoreo".

Muke sa švajcarcima

Prije 10 godina sam podigao kredit od 79.000 evra, poslije redovnog plaćanja, sada dugujem više od 85.000. Neki će na kraju platiti dva stana, a pojedinci ga nikad neće otplatiti, ispričao je Milorad Mandić Manda prije godinu dana za jedan dnevni list.

Manda je bio jedan od 22.000 građana Srbije koji su odlučili da podignu stambeni kredit u švajcarskim francima, a danas duguju više nego na dan kad su kredit podigli. Popularni glumac radio je čak pet poslova kako bi sakupio dovoljno novca da prehrani suprugu Anju i četvoro djece, i mjesečno namiri ogromnu ratu za stambeni kredit u švajcarcima.

"Država treba da reaguje i pomogne ljudima, a ne da mi pojedinačno moramo da tužimo banke i idemo na sud zbog menjanja kamata i uslova plaćanja. Pre 10 godina sam podigao kredit od 79.000 evra i posle toliko vremena i redovnog plaćanja rata ispada da banci dugujem više od 85.000. Neki će na kraju platiti dva stana, a neki pet. Ovo što su nam uradili spada u neku vrstu organizovanog kriminala. Ljudi su samo hteli krov nad glavom i uzimali su kredit iz nužde. Imali smo garancije guvernera da je najbolje da se zadužujemo u švajcarcima. Sada mi izgleda kao da je to neka zavera u kojoj učestvuju banke. Sličan problem imali su Englezi i Portugalci, ali tamo su posledice takve politike ispravljene", ispričao je Manda, koji je, osim što je bio upravnik Pozorišta „Boško Buha", igrao i u predstavama, snimao serije, vodio kviz...

Riješenje problema zaduženih u švajcarskoj valuti obećavali su NBS i Ministarstvo finansija, ali ništa nije urađeno.

Nesreća Tadića

Glumac Ljubivoje Tadić, prvak Drame Narodnog pozorišta, već dugi niz godina živi u nemaštini, a o tome nikada nije govorio ili se obratio nekome za pomoć. Ovo je izašlo na vidjelo kada je prošle godine poginula njegova sestra Maja, a Ljubivoje i njegova majka Mirjana teško su povrijeđeni u požaru koji je izbio u njihovom stanu. Požar je navodno izazvala upaljena svijeća kojom su osvjetljavali prostoriju jer, kako se tada saznalo, glumcu i njegovoj porodici je godinama isključena struja u stanu.

Tragična sudbina Vesne Pećanac

Glumica Vesna Pećanac, poznata po ulogama u filmovima svog supruga Živka Nikolića „Ljepota poroka" i „Čudo neviđeno", već je više od deset godina u penziji i ima oko 230 evra primanja. Ona je posloke smrti supruga javno priznala da su posljednjih godina čuveni reditelj i ona bili više gladni nego siti. Nikada nisu imali automobil, hranu u samoposluzi su kupovali na kredit... Odavno je ostala i bez fiksnog telefona jer nema od čega da ga plaća.

Čkaljina sudbina

Nije bijeda među glumcima ništa novo. Najpoznatiji komičar u bivšoj Jugoslaviji Miodrag Petrović Čkalja, čija nekadašnja popularnost ne može da se poredi ni s najvećim zvijezdama na današnjoj glumačkoj sceni, umro je 2003. godine u velikoj nemaštini.

Rijaliti spas

Spas u rijalitijima pokušali su da nađu mnogi glumci, pa i Eva Ras. Ova multitalentovana glumica, koja je objavila i 20 knjiga, teško sastavlja kraj s krajem.

"Ja živim. Meni je divno, država me je, oduzevši mi penziju, učinila ponovo mladom i doživotno vraćajući natovareni dug za PIO biću još jača i krepkija, ali neću o tome, to svi znaju. U zemlji gde ništa nije na svome mestu, i u umetnosti je sve iščašeno", rekla je ona.

Dugalić - borba s kreditima

Mandin kolega Nebojša Dugalić čak je namerjavao da se zbog dugova i kredita u švajcarcima odseli iz Srbije.

Mnogo je loša vijest za srpsku kulturu, društvo i budućnost ove zemlje da neko poput Dugalića, ko uživa status vrhunskog umjetnika, odlazi zbog neizdržive materijalne situacije. Ipak, odlučio je da ostane i da se bori.

(Blic)
(Foto: Glas Srpske)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Penzioner

20.06.2016 20:50

Glumcina je loše!! A šta sa ostalima?! Šta sa prosvetnim radnicima ,penzionerima?! Njima je kao dobro! I oni još te kako umiru, samo se ne zna, jer nisu poznate ličnosti! Ma muka mi je od svega!

ODGOVORITE